Acasă Social 15 judecători şi procurori se simt ameninţaţi

15 judecători şi procurori se simt ameninţaţi

2115
3
DISTRIBUIȚI

Mai mulţi judecători şi procurori din judeţul nostru se află pe lista celor 1.104 magistraţi din ţară care solicită Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) să ia atitudine faţă de declaraţiile făcute de Liviu Dragnea, care ar atenta la independenţa sistemului judiciar. Este vorba despre judecătoarea Alina Mihaela Palancanu, preşedinta Tribunalului, alături de colega ei Florina Carmen Ionescu (de la aceeaşi instanţă), procuroarea pietreancă Anca Sandu; Oana Livia Apetri (de la Judecătoria Târgu-Neamţ); Iulia Emilia Apostol (Judecătoria Piatra-Neamţ); Constantin Leţ (Parchetul Piatra-Neamţ); Ell-zica Tentiuc (Judecătoria Piatra-Neamţ); procuroarea pietreancă Veronica Buzenschi; Gabriel Bratu (Judecător Piatra-Neamţ); procurorii pietreni Costina Andreea Berariu, Dumitru Munteanu, George Laurenţiu Mugurel Darie, Gabriela Roxana Leu plus anchetatorii romaşcani Tudor Vieriu şi Dorina Sârghi.

În scrisoarea înaintată CSM, magistraţii transmit următoarele: „Subsemnaţii, judecători, procurori, magistraţi-asistenţi şi auditori de justiţie, declarăm că ne însuşim în nume propriu cererea de apărare a independenţei sistemului judiciar formulată de Asociaţia Forumul Judecătorilor din România. Totodată, vă solicităm suplimentarea ordinii de zi a şedinţei plenului Consiliului Superior al Magistraturii cu prezenta cerere şi vă solicităm să dispuneţi admiterea acesteia şi apărarea independenţei sistemului judiciar pusă grav în pericol de acţiunile concertate ale celorlalte două puteri ale statului, le-gislativă şi executivă. Anexăm lista celor 1.104 judecători, procurori, magistraţi-asistenţi şi auditori de justiţie, semnatari ai prezentei cereri, precum şi cererea de apărare a independenţei sistemului judiciar formulată de Asociaţia Forumul Judecătorilor din România“.

Afirmaţiile care i-au iritat pe magistraţi

La mitingul organizat de PSD pe 9 iunie, Dragnea (preşedintele Camerei Depu-taţilor), a făcut, printre altele, următoarele afirmaţii care i-au iritat pe magistraţi: „Au trecut trei ani şi jumătate de când regimul Băsescu, cel care a construit acest sistem a plecat. Însă instrumentele au rămas. Să le luăm pe rând. Procurorii corupţi au rămas. I-aţi văzut la televizor fabricând dosare, ameninţând martori. Şefa DNA a rămas. Aţi auzit cerând procurorilor capete mari. Aţi văzut-o anchetând Guvernul. Aţi văzut-o arestând şi umilind zeci de oameni, care după aceea au fost eliberaţi. (…) Staliniştii securişti vor să ne transforme pe toţi într-un popor de denunţători, suntem şantajaţi să depunem denunţuri împotriva rudelor, prietenilor, a unor oameni pe care nu i-am văzut niciodată. E un plan odios de dezbinare a societăţii româneşti, de insinuare a terorii că oricine oricând poate fi luat, că oricine poate fi transformat in suspect. S-a mers mult prea departe, delaţiunea ajunge să ţină loc de probe, întreaga societate devine prizoniera terorii. (…) Ce ar trebui să facem noi, să stăm cu mâinile în sân? Să-i lăsăm să îşi bată joc de ţara asta? Să tremurăm de frica lor? Să nu mai creştem pensiile şi salariile? Să lăsăm Justiţia aşa cum a aranjat-o Macovei? Nu mai putem accepta aceste lucruri. Trebuie să spunem stop, gata cu abuzurile, cu denunţurile, cu securitatea, cu anchetele de tip sovietic, cu poliţia politică. (…) Am fost întrebat de ce am ales culoarea alb. Albul simbolizează curăţenia şi noi asta facem. Curăţăm ţara de mizeria împrăştiată de aceşti şobolani. Mi-a spus cineva că parcă suntem brigăzile albe. Suntem şi brigăzile albe dacă e cazul. Am tot crezut că vor înţelege, că nu va trebui să ducem această luptă şi în stradă. Le-am cerut mereu să nu mai incite la proteste, să nu mai manipuleze oamenii pentru a apăra acest sistem corupt, odios, toxic. Dacă nu vor înţelege că regimul lor s-a sfârşit şi vor continua să-şi bată joc de drepturile si libertăţile acestui popor, vom veni mai mulţi şi nu vom mai pleca! Mergem până la capăt!“.

Cu acelaşi prilej, Călin Popescu Tăriceanu – preşedintele Senatului, a făcut următoarele afirmaţii: „Ne luptăm cu un fenomen care ameninţă independenţa noastră: statul paralel omniprezent, în economie, politică, mass media şi justiţie. Speranţele noastre că democraţia s-a instalat definitiv nu sunt îndeplinite Trebuie să continuăm să luptăm. Trebuie să ne luăm libertatea înapoi. O democraţie adevărată înseamnă o justiţie corectă, separaţia puterilor în stat, respectarea rezultatului alegerilor libere. Vreţi să trăiţi din nou într-un stat poliţienesc în care unul din trei români sunt supravegheaţi? Statul paralel e cel mai mare duşman al nostru“.

În calitate de prim ministru, Viorica Dăncilă, a afirmat la acelaşi miting: „Suntem astăzi în piaţă împreună pentru a spune câteva lucruri esenţiale. Rezultatul votului românilor trebuie respectat. Abuzurile din justiţie trebuie să fie stopate. Trebuie să închidem epoca urii şi a dezbinării. Iată care este diferenţa dintre noi şi cei care ne împiedică să guvernăm. (…) Am fost acuzată de trădarea ţării. Acuzaţiile care mi se aduc sunt aberante, dar mă aştept la orice din partea unor oameni laşi, incapabili să ducă o luptă politică la lumina zilei. Au făcut întâi totul ca noi să pierdem alegerile. Preşedintelui PSD, Liviu Dragnea, i s-a deschis dosar penal chiar înaintea campaniei electorale din 2016. Preşedintelui ALDE, Călin Popescu Tăriceanu, i s-a deschis dosar penal chiar înaintea campaniei electorale din 2016. Au făcut totul ca noi să pierdem alegerile, dar, împreună, am câştigat. Dar ei nu vor să accepte nici astăzi că au pierdut, nu au onoare, dar ceea ce este grav este că le lipsesc convingerile democra-tice“.

(Mihai SAVA)

3 COMENTARII

 1. Cred ca a sosit momentul ca si victimile unor judecatori si procurori sa se asocieze si sa faca publice marile nedreptati.Nu sunt membru a nici unui partid privesc obiectiv situatia reala si raman surprins cand unii magistrati sunt deranjati de afirmatiile unor oameni politici dar nu recunosc ca si in randul lor sunt uscaturi. Oare cum poate un magistrat care a fost arestat si cercetat pentru infractiuni probate dar un viciu de procedura “aranjat”il pune in libertate iar acesta isi continua activitatea ca si cum nu s-ar fi intamplat nimic. Cu toate ca si–a recunoscut vinovatia si cerea clementa pest cateva zile si-a pus din nou roba de magistrat.Cum sa mai avem noi increderea de judecata lui dreapta.?Sunt judecatori care “vindeau” hotarari judecatoresti nedreptatind pe alti.Ma uit la ei si ii vad cu ce satisfactie isi consuma pensia nesimtitaa de 12.000 lei lunar.De aceea rog magistratii tineri sa puna in balanta si aceste fapte apoi sa “se ridice”.Degeaba ne pun la punct unii tineri judecatori pe cei mai in varsta si ne lasa cauzele la urma dupa 3-4 ore de asteptare in timp ce avocatii tineri sunt luati cu prioritate,adevarul nu poate fi schimbat.Luati dosarele de la CEDO PIERDUTE DE STATUL ROMAN si vedeti “obiectivitatea ” judecatorilor din Romania.Luati achitarile din ultimul timp si apoi apreciatii pe procurori.In orasele mici ,cum e si P.Neamt, se stiu magistratii corecti si obiectivi precum si leprele.La acesta data trebuie sa recunoastem ca sunt probleme majore si cu actul de justitie si cu coruptia.Niciodata un magistrat corupt nu poate avea credibilitate in fata justitiarilor.Daca CSM se straduia cat de cat sa faca ordine cu magistratii corupti nu se ajungea aici.In situatia in care un magistrat spagar este promovat la CSM iar acesta continua sa ne sfideze prin baruri si cafenele face ca totul sa se duca de rapa.De aceea atitudinea sefei de la I.C de Casatie si Justitie care reclama la CSM ne face sa zambim si sa spunem” cucoana asa nu mai merge”!!!!

 2. Doi judecători de simt amenințați????
  Ceilalți nu au nicio problemă? Probabil se simt amenințați de prietenii lor procurorii, care simt că finalul e aproape. Cei doi, ambii cu funcții de conducere în cadrul Tribunalului Neamt, probabil fac parte din “parteneriatul de nadejde” de care vorbea fosta șefa a ICCJ, Livia Stanciu, între procurori și judecatori și ar trebui să fie mai atenți la ceea ce simt.
  Oricum, toată mizeria asta va iesi la iveală, cu nume cu tot!

 3. se simt amenintati , “gardienii dreptatii ” ?
  despre parteneriatul dintre interlopi si magistratii nemteni , nicio vorba ?
  despre traficantii de droguri protejati , despre camatarii si interlopii imobiliari – protejati si dirijati de magistrati – nicio vorba ?
  despre amenintarea celor care denunta faptele penale ale procurorilor si politistilor , despre folosirea interlopilor si delincventilor in ameninarea si hartuirea oamenilor , nimic ?
  despre incercarea de a inscena dosare penale , cot la cot cu mafia din primarie si interlopii , nimic ?
  poate ne dau detalii in legatura cu ce-au facut “magistratii ” in data de 29.06.2018 ?
  la parchetele locale , comasate “doi in unul ” , declaratiile se dau in fata unui plutonier de jandarmi , pe holul institutiei ( este unic in lume asa ceva ) !
  despre falsul ca metoda de lucru , despre amenintari , despre neinregistrarea dosarelor penale , despre ascunderea lor si a probelor , nimic?
  despre trecutul infrcational al unor judecatori , procurori , grefieri , nimic ?
  despre oameni umiliti , bagati in spitale si uin morminte de acesti interlopi in roba , nimic ?
  faptele lor , ascunse de zeci de ani in piatra – neamt , au dus acest oras in situatia in care este
  politicienii corupti au fost protejati , si sunt in continuare , de catre aceste specimene . beizadele lor – care sunt stapinii orasului , violatorii , traficantii de droguri , delincventii , smecherii care se bat prin oras , calca oameni pe trecerea de pietoni in fata stabilimetului lor , etc . – de catre cine sunt protejati ?
  cazul portocala , de la ploiesti , este o gluma – comparativ cu ceeea ce se intampla aici .

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here