Acasă Social 24 de elevi fac tratament împotriva tuberculozei

24 de elevi fac tratament împotriva tuberculozei

1104
0
DISTRIBUIȚI

Nu mai puţin de 24 de elevi de clasa a XII-a, de la Liceul Tehnologic „Gheorghe Ruset Roznovanu“ din Roznov şi de la Colegiul Tehnic Forestier din Piatra-Neamţ, urmează un tratament preventiv împotriva tuberculozei, după ce doi colegi de-ai lor, aşa cum am arătat în paginile ziarului Realitatea, au fost depistaţi recent cu TBC. Decizia medicilor care au recomandat tratamentul profilactic nu le-a căzut prea bine unora dintre părinţi, care s-au panicat la aflarea veştii. Mai ales în contextul în care, o parte din elevi nu au fost depistaţi pozitiv la testul de piele pentru tuberculoză.

De la liceul din Roznov, s-a recomandat tratament preventiv pentru 20 de elevi. „Sunt unii părinţi care vin cu nişte idei care mai de care. Unul dintre ei mi-a spus să chem Poliţia ca să facă anchetă în şcoală pentru acest caz. Copilul acesta (depistat cu TBC – n.red.) nu a venit în şcoală. El s-a îmbolnăvit în vacanţa de Paşti. Sunt cumva de domeniul absurdului şi sunt nişte lucruri care ţin de Direcţia de Sănătate Publică, care ştie foarte bine ce are de făcut. Eu nu pot să impun altceva. Cursurile nu sunt afectate nici într-un fel, acest tratament este preventiv, iar părinţii ar trebui să înţeleagă că de fapt e în beneficiul elevilor să ia acest tratament pentru a elimina orice problemă pe viitor“, a spus prof. Oana Ilarie, directoarea liceului din Roznov.

Pe de altă parte, medicii susţin că elevul din Roznov ar fi avut o „recădere la TBC“, iar măsura tratamentului profilactic este justificat. „E vorba despre un pacient care a făcut o recădere la TBC. El, anul trecut, a fost depistat pentru prima dată şi a făcut şi tratament, după care şi-a schimbat şcoala şi a ajuns pe la Roznov. A fost depistat din nou pozitiv, e confirmat cazul şi s-a urmat procedura normală pentru el. Adică a fost internat, a primit tratament, dar ancheta la şcoală i-a adus la dispensar pe toţi colegii şi profesorii lui. Având în vedere că spaţiul în care au învăţat la şcoală este destul de mic, medicii au considerat că e bine să facă profilaxie colegii elevului diagnosticat cu TBC“, a declarat dr. Silviu Verzea, directorul medical al Spitalului Judeţean de Urgenţă Piatra-Neamţ.

Mai mult, reprezentanţii DSP Neamţ au spus că unii elevi ai unităţii şcolare de la Roznov au ieşit reactivi la teste, alţii au fost depistaţi ca având bronşită sau bronşită astmatiformă, adică afecţiuni cronice pulmonare şi, pentru a elimina orice risc, s-a impus recomandarea tratamentului.

La Colegiul Tehnic Forestier din Piatra-Neamţ, patru elevi iau şi ei tratament preventiv. „Sunt 18 elevi contacţi care au făcut testul cutanat la tuberculină. Cinci sunt hiperergici (hipersensibilitate alergică – n.red) cu reacţie peste 10 mm, iar patru copii primesc tratament. Şi 19 profesori au fost investigaţi, toţi fără probleme. S-a făcut dezinfecţie pe 12 mai. În prezent, pacientul este internat cu pleurezie stângă TBC“, a declarat dr. Mirela Grădinaru, purtător de cuvânt al DSP Neamţ.

Bolnavii de TBC umblă nestingheriţi în colectivităţi

Tuberculoza sau boala tăcerii, cum mai este ea numită, nu mai este o afecţiune care îi atinge doar pe oamenii care duc un mod de viaţă asocial, sunt alcoolici, narcomani sau oameni care trăiesc în sărăcie. Iar ceea ce este şi mai alarmant o reprezintă faptul că bolnavul depistat cu tuberculoză nu poate fi obligat nici într-un fel să rămână internat în spital,         să-şi ducă tratamentul până la capăt sau să se reîntoarcă în colectivitate. De aceea, pentru omul sănătos o simplă şedere, într-un mijloc de transport, alături de un bolnav de tuberculoză poate fi riscantă dacă are imunitatea scăzută.

În judeţul Neamţ, cei mai mulţi bolnavi de tuberculoză se află internaţi la Spitalul de Pneumoftiziologie Bise-ricani, dar aşa cum ne-a evidenţiat managerul acestei unităţi, o parte dintre cei depistaţi cu TBC evită spitalul atunci când vor să se trateze. „Pacienţii pot fi trataţi şi la domiciliu şi se poate întâmpla ca părinţii copiilor cu tuberculoză să nu dorească să-i aducă în spital. Se pot trata şi la domiciliu, sub îndrumarea specialiştilor. Unii părinţi preferă tratamentul acasă pentru că este o boală mai dificilă pe care o consideră mai jenantă, cu toate că acum nu mai ţine de categoria socială. Poţi să iei boala şi din microbuz dacă stai lângă cineva şi ai o imunitate mai slabă. Doar şi de la un simplu strănut. Nici nu ştii de unde ai            luat-o. În momentul în care ajung în spital, noi le facem şi celelalte analize conexe şi tratamentul este mult mai serios din toate punctele de vedere. Şi despre conduit, despre cum trebuie să aibă grijă în astfel de situaţii. Altceva este când stai în spital câteva zile şi înveţi cum trebuie să iei medicamentele şi altceva este când îţi scrie pe hârtie o reţetă şi te duci acasă. Dar depinde de ceea ce preferă pacientul. Din păcate, pacientul când vrea să plece din spital, chiar dacă nu este vindecat, poate să plece pentru că acestea sunt drepturile pacientului“, a spus ing. Emilia Ciobanu, managerul Spitalului Bisericani.

Cu toate progresele înre-gistrate în ultimii 12 ani, Institutul Naţional de Sănătate Publică atrage atenţia că România este ţara Uniunii Europene cu cea mai mare incidenţă a tuberculozei (de patru ori peste media UE), având una dintre cele mai mici rate de vindecare şi, corelativ, prezentând o creştere anuală a rezervorului de pacienţi infecţioşi. România are o rată a mortalităţii prin tuberculoză de 6,4% la fiecare 100.000 de locuitori, peste media europeană de 5,3%, clasându-se pe locul 6 în Europa la acest capitol din 17 ţări europene, conform ultimelor date ale INSP-CNSISP. În Neamţ, în 2014, 28 de persoane au murit din cauza tuberculozei, iar în 2015, alte 29 de persoane au căzut victime acestei boli.

Tuberculoza este o boală gravă, cauzată de bacilul tuberculozei (bacilul Koch). Cea mai frecventă localizare este la nivelul plămânului. Tuberculoza se poate transmite de la o persoană bolnavă de tuberculoză pulmonară la alte persoane sănătoase, pe calea aerului. Dacă te prezinţi la medic la timp, tuberculoza este            curabilă. Potrivit specialiştilor, netratată, boala poate duce la deces în circa cinci ani.

(T. MARIAN)

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here