Acasă Eveniment A murit înecată cu mâncare

A murit înecată cu mâncare

1267
0
DISTRIBUIȚI

l s-a întâmplat la Centrul Păstrăveni, unde tânăra era asistată l în trecut, ea a mai fost salvată de câteva ori din situaţii similare

O tânără, în vârstă de 26 de ani, asistată a Centrului de Recuperare şi Reabilitare a Persoanelor cu Handicap (CRRPH) Păstrăveni, a murit, miercuri, 9 august, după ce s-a înecat cu mâncare. Serviciul Judeţean de Ambulanţă (SJA) a fost solicitat pentru intervenţie, dar femeia nu a mai răspuns manevrelor de resuscitare. „Este vorba despre o pacientă cu retard mintal, psihomotor. A suferit un stop cardio-respirator prin asfixie mecanică cu bol alimentar. Pacienta nu a răspuns la manevrele de resuscitare“, a spus Mihaela Olaru, asistenta şefă a SAJ.

Tânara,   P.C.,   în   vârsta   de   26   de   ani,   era   beneficiară   a   CRRPH, din decembrie 1994 (de la vârsta de 3 ani), ea fiind diagnosticată cu encefalopatie infantilă prin factori genetici, retard psihic sever, tulburări de comportament, oligofrenie gradul III   şi   sindrom   extrapiramidal (paralizie a mişcărilor voluntare, tulburări grave de deglutiţie, spasm). A fost internată în centru întrucât mama acesteia, precum şi fraţii săi suferă de retard psihic şi oligofrenie. Din această cauză, nu  putea fi îngrijită în familie.  „Tragicul incident s-a produs în timp ce se servea micul dejun. Din cauza afecţiunilor de care suferea, tânăra avea un meniu special, mâncând doar alimente pasate. La un moment dat, a luat din farfuria unui alt beneficiar o bucăţică de drob cu care s-a înecat. S-a sunat de urgenţă la 112, iar cadrele medicale ale centrului au aplicat manevra Heimlich, fără succes însă. Ambulanţa a ajuns foarte repede şi medicii au încercat tot posibilul pentru salvarea tinerei, fiind efectuate manevre de resuscitare timp de 45 de minute. Din păcate, la ora 9.00 a fost declarat decesul, fiind anunţat despre acest lucru, conform procedurilor“, a spus Magda Vasilache, purtător de cuvânt al DGASPC Neamţ. Tânăra a mai trecut prin incidente similare (înaintarea în vârstă conducând la agravarea afecţiunilor), dar de fiecare dată a fost salvată fie de personalul medical al centrului, fie de cadrele meÂdicale de la Ambulanţă.

Postul de Poliţie Păstrăveni a sesizat Serviciul de Medicină Legală şi Parchetul. Joi, 10 august, s-a efectuat necropsia, concluziile medico-legale stabilind că decesul beneficiarei a fost cauzat de insuficienţa respiratorie acută, asfixie mecanică prin conţinut alimentar. (Marian TEODOROF)

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here