Acasă Eveniment A murit preşedintele Consiliului Judeţean Neamţ, Culiţă Tărâţă

A murit preşedintele Consiliului Judeţean Neamţ, Culiţă Tărâţă

1451
0
DISTRIBUIȚI

Culiţă Tărâţă, preşedintele Consiliului Judeţean Neamţ, a decedat în noaptea de vineri spre sâmbătă după ce s-a luptat mai multe luni de zile cu o boală incurabilă. El a fost internat, în mai multe rânduri, la o clinică din Viena, unde a fost operat şi tratat pentru o afecţiune gravă a pancreasului. Culiţă Tărâţă ar fi împlinit 62 de ani pe data de 6 decembrie.

Deşi controversat ca om politic, ca personalitate Culiţă Tărâţă a fost unul dintre oamenii care şi-a arătat, cu mândrie chiar, rădăcinile şi a respectat pământul, creaţia lui Dumnezeu şi a fost aproape de oamenii pe care i-a reprezentat.

Mai degrabă „om al pământului“ decât specialist în jocurile politice, Tărâţă a reprezentat judeţul Neamţ aşa cum a putut mai bine în relaţia cu celelalte instituţii.

Sicriul cu trupul neînsufleţit este depus la locuinţa familiei din Roman, iar înmormântarea a fost programată pentru ziua de marţi, la cimitirul „Eternitatea“ din Roman. Ieri, sute de persoane din toate mediile au venit şi au depus flori la sicriul acestuia.

 

De profesie inginer agronom, Culiţă Tărâţă a fost deputat PSD în perioadele 2000 – 2004 şi 2008 – 2012. În anul 2011 a demisionat din PSD şi a fondat, alături de alţi politicieni români, Uniunea Naţională pentru Progresul României.

Ultima funcţie pe care a ocupat-o politicianul nemţean, de loc din comuna Bozieni, Neamţ, a fost cea de preşedinte al executivului nemţean şi a fost câştigată în 2012, atunci când a candidat într-o alianţă cu PDL şi PNŢCD (APEL).

Aproape toată activitatea lui Culiţă Tărâţă şi a familiei este strâns legată de numele TCE 3 Brazi.

În primul mandat de deputat a reuşit să preia în administrare Insula Mare a Brăilei (57.000 de hectare), teren pe care l-a cultivat şi administrat până în urmă cu câţiva ani, atunci când în urma unor acţiuni în instanţă, Insula Mare a Brăilei a ajuns sub îngrijirea firmei Agricost din Iaşi. Chiar şi aşa, relaţiile bune dintre firma menţionată şi Culiţă Tărâţă arătau că la mijloc a existat o înţelegere prealabilă.

Toată perioada în care TCE 3 Brazi a administrat miile de hectare s-a desfăşurat sub ameninţarea unui proces, în care Agenţia Domeniilor Sta-tului a încercat rezilierea contractului de arendă. Procesul a fost câştigat de Culiţă Tărâţă în 2007. Firma TCE 3 Brazi a intrat în faliment în 2014, dar a continuat activitatea pe Grupul de Firme TCE 3 Brazi, deţinut de familia lui Culiţă Tărâţă.

Unul dintre cei mai bogaţi nemţeni

Potrivit datelor oficiale, TCE 3 Brazi a ajuns să aibă în 2013 o cifră de afaceri de 88 milioane de lei şi un profit net de 5,5 milioane de lei, după ce în 2012 avusese afaceri de 461 milioane de lei şi profit net de 80,7 milioane de lei, în 2011 – 400 de milioane de lei cifră de afaceri şi aproape 50 de milioane de lei profit, în 2010 – 331 de milioane de lei cifra de afaceri şi 52,2 milioane de lei profit, în 2009 – 274 de milioane de lei cifra de afaceri şi 3,6 milioane de lei profit, iar în 2008 – 285 milioane de lei cifră de afaceri şi profit net de 30 de milioane de lei.

Culiţă Tărâţă a rămas o prezenţă constantă în Top 500 miliardari ai României. Potrivit Forbes, Culiţă Tărâţă ocupa în acest an locul 232 între miliardarii României, cu o avere estimată la 15 mi-lioane de euro obţinută din agricultură. Familia Tărâţă a intrat în afaceri în agricultură începând cu câteva hectare de teren agricol şi 100 de oi. Apoi şi-a dezvoltat activitatea, adăugând o fermă de animale, un sector de abatorizare şi de prelucrare a laptelui şi cărnii. De altfel, compania a fost gândită tot timpul ca o afacere de familie. Chiar şi numele grupului de firme TCE 3 Brazi indică acest lucru. El este format din iniţialele celor doi soţi – Culiţă şi Elvira, iar cei trei brazi sunt fiii lor.

(Alex NECHITA)

 

Altar la Consiliul Judeţean

 

Angajaţii Consiliului Jude-ţean Neamţ, instituţia pe care a condus-o Culiţă Tărâţă, au organizat un altar care demonstrează ataşamentul şi respectul pe care l-au purtat celui care         le-a fost şef. Încă de pe scările de la intrarea în Palatul Administrativ sunt aşezate în perfectă ordine buchete de flori şi lumânări. În holul de la intrare a fost aşezată o fotografie a decedatului într-un cadru sobru.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.