Acasă Administratie Acoperişul Teatrului Tineretului a intrat în reparaţii

Acoperişul Teatrului Tineretului a intrat în reparaţii

277
0
DISTRIBUIȚI

l beneficiarii proiectului, Primăria Piatra-Neamţ şi Consiliul Judeţean, au termen până la finele anului să rezolve şi celelalte probleme apărute la obiectivele istorice l ADR Nord-Est monitorizează investiţia

Acoperişul Teatrului Tineretului este, în cele din urmă, reparat, astfel că iubitorii de teatru şi cetăţenii care trec prin faţa instituţiei nu mai trebuie să stea cu frica-n sân că vreo ţiglă le-ar putea cădea în cap. Zilele acestea, un muncitor a lucrat la acoperiş, astfel că aria de atenţionare a fost restrânsă, urmând, probabil, să dispară după ce lucrările vor fi finalizate.

Asta s-a întâmplat după ce, o bună perioadă, Primăria Piatra-Neamţ şi Consiliul Judeţean, beneficiarii proiectului prin care a fost reabilitat acoperişul instituţiei de cultură, au pasat responsabilitatea de la o instituţie la alta. Acoperişul din care cădeau ţigle aproape săptămânal a constituit una dintre problemele majore, deoarece la Teatrul Tineretului activitatea este intensă, intră şi iese multă lume iubitoare de artă, în special tineri, iar luna viitoare va avea loc Festivalul de Teatru, la care vor participa numeroşi actori şi spectatori din întreaga ţară.

Responsabilitatea pentru remedierea tuturor deficienţelor revine, aşadar, Consiliul Judeţean şi Primăriei Piatra-Neamţ, deopotrivă. De altfel, reprezentanţii Agenţiei pentru Dezvoltare Regională Nord-Est, Organism Intermediar pentru implementarea proiectului de restaurare şi punerea în valoare a zonei istorice şi culturale „Curtea Domnească“, ce a implicat şi reabilitarea Teatrului Tineretului, inclusiv a acoperişului, au recomandat celor doi beneficiari să rezolve problemele apărute la toate obiectivele istorice.

„ADR Nord-Est îndeplineşte calitatea de Organism Intermediar în legătură cu implementarea proiectului «Restaurare şi punerea în valoare a zonei istorice şi culturale Curtea Domnească» (reabilitarea, dotarea şi punerea în valoare a siteurilor şi clădirilor de patrimoniu: Muzeul de Etnografie, Muzeul de Artă, Teatrul Tineretului, Turnul cu cloptniţă, ruinele beciului şi ruinele zidului de incintă ale Curţii Domneşti şi muzeul aferent – n.r.) pentru care Primăria Piatra-Neamţ şi Consiliul Judeţean Neamţ au calitatea de beneficiari. În acest context, în data de 20 septembrie s-a desfăşurat, conform Procedurii AM POR de monitorizare a proiectelor finanţate prin POR şi a prevederilor contractului de finanţare, o vizită de monitorizare la faţa locului, pentru a urmări sustenabilitatea şi durabilitatea investiţiei în perioada post-implementare pentru toate obiectele reabilitate prin proiect (Muzeul de Etnografie, Muzeul de Artă, Teatrul Tineretului, Turnul Clopotniţă, Ruinele Beciului şi Ruinele Zidului de Incintă ale Curţii Domneşti şi Muzeul aferent). Concluziile vizitei şi recomandările făcute beneficiarului au fost transmise Autorităţii de Management pentru POR în data de 25 septembrie, urmând să fie comunicate beneficiarului spre aplicare. Respectarea acestor recomandări revine în sarcina exclusivă a beneficiarilor“, au spus reprezentanţii ADR Nord-Est.

 

Termene pentru remedierea tuturor deficienţelor

 

Astfel, termenul limită până la care trebuie înlocuite elementele desprinse şi verificarea privind comportarea în ansamblu a acoperişului Teatrului Tineretului, este data de 15 octombrie. În timp ce remedierea tuturor deficienţelor apărute în perioada post-implementare la toate obiectivele istorice trebuie efectuată până pe data de 15 decembrie a acestui an.

Banii nerambursabili, plus contribuţia beneficiarilor, care au fost cheltuiţi pentru reabilitarea Teatrului Tineretului, inclusiv a acoperişului, şi a celorlalte obiective care fac parte din zona Curţii Domneşti din Piatra-Neamţ, au provenit de la Uniunea Europeană. Şi nu au fost puţini. A fost vorba de 24.543.091,66 lei, din care 17.126.944,77 lei – finanţarea nerambursabilă prin Programul Operaţional Regional 2007-2013. Că lucrările nu au fost efectuate corespunzător, asta s-a văzut în timp, când au apărut diferite probleme, nu doar la Teatrul Tineretului.

„Preocuparea noastră de a găsi soluţii pentru implementarea, în bune condiţii, a proiectului de restaurare a ansamblului cultural-istoric Curtea Domnească din Piatra Neamţ, nu este una de dată recentă. În ultimii ani, în afara obligaţiilor ce decurg din procedurile de monito-rizare şi atribuţiile de Organism Intermediar, am iniţiat şi participat la întâlniri de lucru între reprezentanţii ADR Nord-Est, ai Primăriei Piatra-Neamţ şi Consiliului Judeţean, în calitate de beneficiari, şi ai Teatrului Tineretului din Piatra Neamţ, în calitate de beneficiar indirect al investiţie. În cadrul reuniunilor, au fost discutate atât aspecte strict legate de implementarea tehnico-financiară a proiectului, cât şi probleme situate în afara contractului de finanţare, dar care au un impact intrinsec asupra funcţionării Teatrului Tineretului (acustica sălii de spectacol, scaunele din loje, lucrări de remediere necesare). De fiecare dată, părţile au convenit să soluţioneze toate problemele ridicate, funcţie de atribuţiile conferite de calitatea în proiect, urmând ca Teatrul Tineretului şi întreg ansamblul Curţii Domneşti să funcţioneze în parametrii optimi, iar proiectul finanţat prin REGIO să-şi atingă obiectivele propuse. Bineînţeles că nu este în avantajul niciuneia dintre părţi ca aceste deficienţe să persiste şi ne exprimăm încre-derea că beneficiarii vor acţiona astfel încât să nu pericliteze finanţarea nerambursabilă din fonduri publice acordată“, a declarat Vasile Asandei, director general al Agenţiei pentru Dezvoltare Regională Nord-Est.

(Natalia RÎŞTEI)

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here