Acasă Sport Alergare montană – Campionatul Mondial: Irina Bordeianu, campioană mondială cu echipa de...

Alergare montană – Campionatul Mondial: Irina Bordeianu, campioană mondială cu echipa de junioare I a României

715
0
DISTRIBUIȚI

Sportiva pietreană Irina Bordeianu s-a încununat de succes împreună cu echipa României de junioare I la ultima şi cea mai importantă competiţie de alergare montană a sezonului. Elevă în cadrul secţiei de atletism coordonată de profesoara Iulia Negură-Olteanu în cadrul grupării CS Ceahlăul Piatra-Neamţ, Irina Bordeianu devenit campioană mondială la Premana (Italia). Victoria a fost înregistrată ieri dimineaţă, iar alături de atleta noastră, din echipa celor patru sportive pe care delegaţia „tricoloră“ a aliniat-o în cursă au mai făcut parte Gabriela Andrea Doroftei, Alexia Hecico şi Iulia Melinda Zudor.

La finalul cursei de 6.500 metri, Irina Bordeianu a sosit a treia în componenţa echipei României. „Ne-am antrenat foarte bine pe durata cantonamentului montan de la Piatra-Arsă, în munţii Bucegi, iar victoria de la Campionatul Mondial de alergare montană a fost un rezultat al respectivei etape de pregătire foarte bine coordonată“, a spus, ieri, profesoara Iulia Negură-Olteanu, antrenoarea care şi-a însoţit eleva pe durata stagiului de la Piatra-Arsă. La secţiunea individuală, atleta pietreană a sosit pe locul 12, deşi antrenoarea de la club miza pe o clasare între primele zece sportive.

În echipa României ale celor patru alergătoare, pietreanca Irina Bordeianu este mezina lotului. Sportiva are doar 15 ani şi este elevă în clasa a IX-a a Liceului cu Program Sportiv pietrean. Alături de celelalte componente ale echipei „trico-lore“ de junioare I, Irina a izbutit să aducă primul titlu de campioană mondială pentru alergarea montană din România.

În proba individuală, eleva profesoarei Iulia Negură-Olteanu ar fi putut sosi mult mai bine dacă nu s-ar fi confruntat cu o durere puternică, undeva în zona ficatului. 4 kilometri a măsurat porţiunea de concurs pe care organizatorii etapei de Campionat Mondial au stabilit-o pe npanta de urcare a concurenţilor. Startul a fost dat undeva din oraşul Prenana, dar pentru linia de finish cu sosirea competitorilor, aceiaşi organizatori au optat pentru o porţiune aflată într-o pădure. „Într-o asemenea competiţie, timpul de concurs contează cel mai puţin. Important este locul“, a ţinut să completeze fosta campioană a României, Iulia Negură-Olteanu.

Titlul de campioană mondială la alergare montană al Irinei Bordeianu este cu atât mai important şi pentru faptul că succesul a fost adjudecat într-o concurenţă cu sportive mai mari ca vârstă, de 19 şi 20 de ani. Echipajele Statelor Unite ale Americii, respectiv Spaniei au fost ieri ocupantele locurilor II, respectiv III în clasamentul final al evenimentului sportiv mondial de la Prenana (Italia). „Este un rezultat imens! Nu mă aşteptam ca fetele să câştige tocmai locul întâi, titlul mondial şi medaliile de aur, dar e fantastic. Am fost cu ele în pregătire la Piatra-Arsă. De atunci le-am remarcat dorinţa de a rea-liza o performanţă deosebite, atât pentru ele cât şi pentru România“, a mai spus prof. Iulia Negură-Olteanu.

La începutul lunii iulie, atleta Irina Bordeianu a devenit şi vicecampioană europeană, tot la categoria junioarelor I cu echipa României de alergare montană. Punctele aduse de Irina Bordeianu au contat foarte mult în stabilirea locului pe clasamentul final pentru delegaţia echipei României, la întrecerea Campionatului Mondial din Italia.

De succesul sportivei clubului Ceahlăul Piatra-Neamţ s-a bucurat şi profesorul Valentin Gavril, directorul acestei grupări. Acesta susţine că CS Ceahlăul Piatra-Neamţ nu a avut niciodată un campion mondial. „Iată că Irina Bordeianu ne face o surpriză foarte plăcută. Mă bucur din toată inima; ştiu că a muncit foarte mult alături de antrenoarea Iulia Negură-Olteanu. Este un rezultat imens pentru un club aşa mic precum este al nostru“.

(Ciprian AVĂDANEI)

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here