Acasă Sport Alergare montană – Gore-Tex Trans Alpine Run 2017 / „4 ţări, 7...

Alergare montană – Gore-Tex Trans Alpine Run 2017 / „4 ţări, 7 zile, 2 oameni, 1 vis!“: Andrei şi Tudorel s-au întors cu obiectivul îndeplinit!

633
0
DISTRIBUIȚI

Trecerea liniei de sosire în cadrul ediţiei 13 a ultra-maratonului Gore-Tex Trans Alpine Run 2017 a reprezentat cea mai importantă victorie pentru alergătorii montani pietreni Tudorel Buzoi (46 ani) şi Andrei Grigoroae (40 ani). Evenimentul sportiv a fost desfăşurat în perioada 3-9 septembrie, a inclus şapte maratoane în tot atâtea zile de concurs.

Caravana a plecat din Fischen (Germania), a trecut prin Austria şi Elveţia, iar punctul de finish i-a găsit pe concurenţii celor 350 de echipe în localitatea Sulden (Italia). Cei 280 de km ai întregului traseu i-au strâns pe alergătorii din 39 de ţări ale mapamondului într-un motto comun: 2 oameni, alergând timp de 7 zile, prin patru ţări, pentru un singur vis!  16.000 de metri a măsurat întreaga dife-renţă (pozitivă-negativă) de nivel în cele şapte maratoane ale competiţiei.

 

Ediţia cu cele mai multe abandonuri

 

Ziua a şasea a concursului a însemnat cea mai grea încercare pentru alergătorul pietrean Andrei Grigoroae. O contractură musculară în coapsa piciorului stâng l-a obligat pe acesta să parcurgă la pas, alături de colegul Tudorel Buzoi, jumătatea din ziua de concurs. Caracterizată drept ediţia cu cele mai multe abandonuri consemnate în rândul concurenţilor, întrecerea din acest an a ultra-maratonului Gore-Tex Trans Alpine Run i-a bucurat în final pe reprezentanţii noştri. Sub titulatura „Sport Natura România“, Andrei şi Tudorel au reprezentat singura echipă a României participantă la întrece-rera de alergare montană prin munţii Alpi. Prezenţa în TOP 16 din 52 de echipe concurente şi o clasare pe locul 70 în ierarhia generală au reprezentat rezultatele  pietrenilor în categoria Master Man. Aceasta avea să fie şi secţiunea cu cei mai mulţi reprezentanţi la maratoanele celor şapte zile în Alpi.

 

41 de ore şi 54 de minute – timpul echipei pietrene, singura din România

 

„Este un rezultat tare de tot, gândind că noi am fost abia la prima participare. Am tras cât am putut de mult“, este de părere Andrei Grigoroae. Timpul total însumat în cele şapte etape pentru alergătorii români a fost de 41 de ore şi 54 de minute. Creste, văi adânci, abrupturi, multe treceri prin apă, poteci alunecoase, grohotişuri, platouri şi versanţi lipsiţi de vegetaţie, dar şi porţiuni cu mult decor hibernal (zăpadă) au alcătuit decorul tuturor zilelor de întrecere. Cel mai sus, caravana concurenţilor a ajuns la cota 2.900 metri. Fischen, Lech, St. Anton, Landeck, Samnaun, Scuol, Prad şi Sulden au fost locaţiile prin care a trecut caravana celor şapte maratoane din ediţia a 13-a la Gore-Tex Trans-Alpine Run. Faţă de concursurile anilor precedenţi, traseele programate de organizatori s-au repetat în acest an doar pe anumite porţiuni, iar soarele a fost parcă mai scump la vedere.

Cea mai grea competiţie din lume, pentru sezonul 2016-2017

 

IRTA (International Trail Running Association) a catalogat evenimentul din acest an la Gore-Tex Trans Alpine-Run ca fiind drept cea mai grea competiţie din lume, pentru sezonul 2016-2017. Sportivii pietreni au trăit pe propria piele întrecerea din Alpi şi susţin că dificultatea traseelor şi condiţiile meteo au făcut întreaga cursă să fie cea mai grea. Cea mai lungă etapă în ultramaratonul celor şapte zile a măsurat 49 km şi a reprezentat porţiunea de la Landeck (Austria) până la Samnaun (Elveţia). Aceasta a avut o diferenţă pozitivă de nivel de 3.000 metri şi negativă de 2.000 metri.

Şi Tudorel Buzoi s-a confruntat cu o afecţiune medicală, însă problema contuziei de la glezna piciorului drept a fost gestionată cu bine de la început până la finalul cursei. „N-am avut, niciunul dintre noi, niciun moment în care să ne fi gândit la abandon! Indiferent de condiţii ori de starea noastră, ştiam doar că ne puteam reveni într-un singur mod: doar alergând. Am avut mereu mintea limpede şi am alergat cu gândul să duce echipa României la finish“, se bucură Andrei Grigoroae. Pe durata concursului Gore-Tex din Alpi, numele României s-a auzit de nouă ori în toate staţiunile prin care a trecut caravana evenimentului. „S-a vorbit de echipa noastră de şapte ori la punctul de sosire, plus în alte două rânduri: la punctul de start şi la finish. Pus la dispoziţie de organizatori, drapelul ţării noastre a însoţit caravana concurenţilor pe tot parcursul traseului. Înaintea momentului de finish în fiecare etapă, dar şi pe străzi eram primiţi cu ropote de aplauze de localnici“, a completat Tudorel Buzoi.

 

Vor să repete experienţa, dar având alături o altă echipă românească

 

Aproximativ 6.000 de euro a reprezentat bugetul cheltuit de echipă. Fără să clipească, alergătorii pietreni susţin că fiecare efort a meritat. Mai mult, concurenţii de la „Sport Natura România“ ştiu că vor să repete experienţa, dar având alături cel puţin încă o echipă din ţară.

Gazdele competiţiei au asigurat integritatea traseului, cazarea, masa, asistenţa medicală şi transportul concurenţilor între punctele de start. „N-am avut nicio temere, ci doar încredere în forţele noastre până la final. De acasă am plecat numai cu un singur scop: să alergăm!“. Pe întreaga durată a competiţiei, Tudorel şi Andrei au funcţionat ca o echipă unită: fără erori în plan logistic, perioada de odihnă respectată şi menţinerea unui ritm de alergare constant, sigur şi rapid.

 

Martori la momentul aniversar a 100 de curse desfăşurate

 

În ziua a şasea a competiţiei a fost programată aniversarea celor 100 de curse desfăşurate la Gore-Tex. Între competitori a existat şi un sportiv german de peste 50 de ani  (la secţiunea seniori Master-Man) care a participat la toate cele 100 de curse (13 ediţii).

Hidelberg Cement, P^T Vestconstruct, Kober, Volta Group, Izotec, Star Met şi Cornel Profesional au fost cei care au contribuit la bugetul echipei pietrene „Sport Natura România“ pentru participarea la ultra-maratonul din munţii Alpi. În plus, alergătorii noştri ţin să mulţumească familiilor, prietenilor şi celorlalţi susţinători de acasă.

(Ciprian AVĂDANEI)

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here