Alpinişti de ocazie, salvaţi la limită pe Ceahlău

Deşi în ultima perioadă salvamontiştii nemţeni au tras nenumărate semnale de alarmă pentru a conştientiza turişii care urcă pe Ceahlău să respecte „legile muntelui“, aproape în fiecare weekend  se derulează câte o acţiune de salvare periculoasă, cauzată de inconştienţa victimelor. O astfel de situaţie a avut loc în noaptea de sâmbătă spre duminică (2-3 septembrie) când Serviciul Salvamont a fost alertat de doi turişti din Bacău blocaţi într-o zonă stâncoasă. Intervenţia a fost extrem de periculoasă, atât pentru salvatori cât şi pentru victime, din cauza terenului extrem de accidentat şi mai ales a întunericului.

„Victimele au încercat să se caţere utilizând echipament de alpinism incomplet şi după esca-ladarea mai multor săritori şi pereţi intermediari s-au blocat într-un pasaj dificil; în jurul orei 20 au sunat la 112. Au fost localizaţi în treimea superioară a peretelui din valea denumită Jgheabul Cascadelor. După mai multe rapeluri echipa de salvare a ajuns la aceştia şi a încercat scoaterea dintre pereţii stâncoşi. Operaţiunea de salvare considerată de mare risc, a fost finalizată cu succes“, au spus reprezentanţii Serviciului Salvamont. Intervenţia s-a încheiat în jurul orei 3 dimineaţa, când cei doi au fost scoşi din capcana în care au intrat cu bună ştiinţă, fiind ulterior preluaţi de o altă echipă de salvamontişti şi coborâţi spre Izvorul Muntelui. (R. ZAHARIA)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

Poți folosi aceste etichete și atribute HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>