Acasă Social Ambasador american la Piatra-Neamţ

Ambasador american la Piatra-Neamţ

1114
0
DISTRIBUIȚI

Ambasadorul Statelor Unite ale Americii în România, Hans Klemm, a participat ieri, 26 martie, la inagurarea „Raftului American“ (American Shelf), amenajat în cadrul Bibliotecii Judeţene „G.T. Kirileanu“. Este vorba despre 255 de volume de literatură americană clasică şi contemporană, literatură pentru copii şi tineret, lucrări de metodică a predării limbii engleze, materiale pentru perfec-ţionarea cunoaşterii limbii engleze. Cărţile reprezintă donaţia Ambasadei SUA pentru instituţia de cultură nemţeană.

La festivitate au fost invitaţi să participe reprezentanţi ai Consiliului Judeţean Neamţ – instituţie finanţatoare a bibliotecii, ai Prefecturii Neamţ, ai Primăriei Munici-piului Piatra-Neamţ, ai instituţiilor deconcentrate, instituţiilor de cultură, precum şi profesori, elevi şi parteneri ai Bibliotecii Judeţene „G.T. Kirileanu“.

Demnitarul şi delegaţia acestuia au fost întâmpinaţi în holul principal al instituţie, cu un cuvânt de bun venit, după care au făcut un tur al bibliotecii. Au vizitat expoziţia de carte din holul principal, expoziţia de carte veche din Sala Tezaur, Secţia de Carte pentru Adulţi „Mihail Sadoveanu“, Secţia de carte pentru copii şi ludotecă „Ion Creangă“, Centrul de Informare Comunitară, Sălile de lectură şi informare bibliografică „Aurel Dumitraşcu“, Secţia arte, multimedia şi carte străină „Victor Brauner“. În timpul vizitei demnitarului în secţiile Bibliotecii Judeţene, în aşteptarea sa, o parte a invitaţilor, prezenţi în sala Cupola s-au bucurat de programul artistic susţinut de câţiva elevi talentaţi din cadrul Liceului de Arte „Victor Brauner“ din Piatra-Neamţ. „Scopul acestei vizite este inaugurarea «Raftului american», donaţie care va îmbogăţi patrimoniul Bi-bliotecii Judeţene. Considerăm că acest început al colaborării cu Ambasada Statelor Unite ale Americii la Bucureşti este un punct de plecare pentru o conlucrare durabilă şi va contribui la dezvoltarea serviciilor şi colecţiilor din Bi-blioteca Judeţeană. Cărţile donate vor fi un important suport informaţional pentru toţi cei care ne vor trece pragul“, a declarat Mihaela Mereuţă, directorul Bi-bliotecii Judeţene „G. T. Kirileanu“.

Ambasadorul SUA în România şi-a exprimat speranţa că donaţia făcută Bibliotecii Judeţene „G. T. Kirileanu“ îi va ajuta pe nemţeni la o mai bună cunoaştere a culturii şi civilizaţiei ame-ricane. El s-a declarat impresionat de spaţiul bibliotecii şi de numărul mare de volume pe care instituţia le pune la dispoziţia cititorilor. „În calitate de Ambasador al Statelor Unite ale Americii la Bucureşti am trei prio-rităţi. În punerea în aplicare a acestora este foarte important ca eu să fiu prezent în localităţile din întreaga Românie, nu doar la Bucureşti. Drept urmare, vizita la Piatra-Neamţ este foarte importantă pentru mine. Prima prioritate este promovarea securităţii Statelor Unite ale Americii şi a României, atât în calitate de parteneri strategici cât şi în calitate de aliaţi. O altă prioritate este promovarea democraţiei, şi toţi ambasadorii de dinaintea mea au făcut acest lucru. În acest scop, bibliotecile publice au un rol extrem de important în promovarea informaţiilor referitoare la valorile democraţiei. Cea de-a treia prioritate este promovarea prospe-rităţii, iar parţial acest lucru este inclus în componenta economică a parteneriatului dintre România şi Statele Unite ale Americii“, a declarat Hans Klemm.

Alături de colecţia „American Shelf“, Ambasada SUA la Bucureşti a făcut o donaţie suplimentară, astfel încât în patrimoniul Bibliotecii Judeţene „G.T. Ki-rileanu“ vor intra peste 300 de titluri, cu o valoare de peste 3.000 de dolari. Astfel de „Rafturi americane“ au mai fost inaugurate la Arad, Botoşani, Braşov, Brăila, Drobeta Turnu-Severin, Galaţi, Miercurea-Ciuc, Oradea, Sfântu-Gheorghe şi Sibiu.

„Rafturile americane“ fac parte din programul de parteneriate cu biblioteci, pe care l-a iniţiat Ambasada SUA în România, şi completează Colţurile americane („American Corners“). Rafturile americane şi Colţurile americane oferă resurse de informaţie autorizată despre SUA  şi cultura Statelor Unite ale Americii, despre efectuarea studiilor în S.U.A. şi învăţarea limbii engleze. De asemenea, ele sunt spaţii de cunoaştere şi dialog despre valorile americane şi problemele cu care se confruntă omenirea.

(Sabina DAMIAN)

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here