Acasă Eveniment Apa Serv plăteşte pentru moartea unui muncitor

Apa Serv plăteşte pentru moartea unui muncitor

1284
0
DISTRIBUIȚI

Judecătoria Piatra-Neamţ a condamnat, după aproape patru ani de procese, Compania Judeţeană Apa Serv şi un angajat al acesteia, pentru moartea unui muncitor, în mai 2014. Deşi Apa Serv a fost achitată pentru infracţiunile de „neluare a măsurilor legale de sănătate şi securitate în muncă“ plus „ucidere din culpă“, este obligată să achite daune morale soţiei victimei.

„Admite, în parte, acţiunea civilă formulată de partea civilă Jipa Maria şi obligă pe partea responsabilă civilmente Compania Judeţeană Apa Serv SA să plătească părţii civile suma de 40.000 lei, cu titlu de daune morale, precum şi o prestaţie periodică lunară în cuantum de 25% din salariul net încasat de victimă la data decesului, începând cu data de 27.05.2014 şi până la data la care victima Jipa Neculai ar fi împlinit vârsta legală de pensionare“, a hotărât instanţa de sub Pietricica.

Prin aceeaşi sentinţă dată la sfârşitul  săptămânii trecute, judecătorii pietreni au mai dispus: achitarea angajatului Victor Andone pentru ucidere din culpă şi neluarea măsurilor de securitate în muncă, achitarea lui Ion Trofin pentru mărturie mincinoasă, dar condamnarea angajatului Virgil Trifan la doi ani şi două luni cu suspendare, pentru aceleaşi infracţiuni. Bărbatului i-a fost stabilit un termen de supraveghere de trei ani, interval în care nu are voie să părăsească teritoriul României şi va trebui să presteze 90 de zile de muncă (neremunerată) în folosul comunităţii, la Primăria Piatra-Neamţ sau la Direcţia de Protecţie a Copilului.

La procesul (care a durat foarte mult din cauza lipsei unei expertize), inculpaţii persoane fizice au avut avocaţi angajaţi, la fel şi rudele victimei, numai Apa Serv a fost reprezentată de un avocat din oficiu. Acum, compania (su-bordonată Consiliului Judeţean) va trebui să plătească, pe lângă daunele morale, 500 de lei – parte din onorariul apărătorului părţii civile. Sentinţa nu este definitivă şi poate fi atacată cu apel în zece zile de la comunicare.

Filmul nenorocirii

Tragedia căreia i-a căzut victimă Neculai Jipa, un bărbat de 49 de ani, din comuna Mărgineni, angajat al Apa Serv, s-a petrecut în mai 2014, când muncitorul a căzut într-un canal adânc de şase metri, din cartierul Speranţa al urbei de sub Pietricica. Şeful de formaţie a încercat să-l salveze, a coborât în canal, dar nu a reuşit să-l tragă din stratul de dejecţii, gros de doi metri. Mai mult, era să nu mai poată ieşi nici el din gura de vizitare.

Pompierii, anunţaţi despre eveniment, au intervenit cu un ofiţer şi cinci subofiţeri, două autospeciale, echipajul SMURD de Terapie Intensivă Mobilă şi un echipaj al Serviciului Judeţean de Ambulanţă. La sosirea militarilor, una dintre persoane era scoasă de cetăţenii aflaţi la faţa locului şi a fost preluată de echipajul de pe ambulanţă. Pompierii l-au scos apoi pe Jipa, deşi spaţiul îngust a îngreunat accesul cu aparatul de respirat, însă muncitorul era mort.

„Muncitorul a încercat să deblocheze clapeta dintre cele două tronsoane ale canalizării şi, neavând centura de siguranţă (de tip ham) legată, a căzut în apa aceea, amestecată cu dejecţii. Şeful de formaţie a încercat să-l ajute, dar s-a accidentat şi el, în sensul că a avut nişte probleme de respiraţie şi a fost dus la spital. Din declaraţiile pe care le-am luat noi până acum rezultă că, iniţial, muncitorul a avut centura legată, dar şi-a dezlegat-o singur pentru că nu reuşea să ajungă să deblocheze clapeta. Este absolut regretabil că şi-a pierdut viaţa în acest fel, mai ales că era un om relativ tânăr“, declara la vremea respectivă Ioan Popescu, şeful Inspectoratului Teritorial de Muncă. (Mihai SAVA)

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here