Acasă Administratie Apaserv a reuşit: a scumpit apa!

Apaserv a reuşit: a scumpit apa!

1279
0
DISTRIBUIȚI

O intenţie anunţată mai mult pe la colţuri decât în mod asumat, de a mări preţul apei şi a serviciilor de canalizare prestate în judeţ de către compania ApaServ s-a transformat în realitate. Marţi, 12 iunie, a avut loc şedinţa Asociaţiei de Dezvoltare Comunitară „Aqua Neamţ“, compusă din reprezentanţi ai tuturor primăriilor din judeţ, în cadrul căreia s-a decis cu 12 voturi „pentru“ şi 7 „împotrivă“ majorarea ta-rifelor cu aproape 1 leu pentru un metru cub de apă/canalizare. Astfel, apa potabilă va fi 4,19 lei/mc iar canalizarea 4,17 lei/mc (cele două servicii însumând 8,36 de lei, faţă de 7,46 cât a fost până acum, cu tot cu TVA). Potrivit persoanei mandatate de Primăria Piatra-Neamţ să reprezinte interesele municipiului, mai precis să voteze împotriva scumpirii, de la şedinţă au absentat reprezentanţi ai unor localităţi importante din judeţ. Dintre cei prezenţi, voturile „pentru“ au fost date de primarii PSD sau reprezentanţii localităţilor conduse de edili social-democraţi. Dintre aceştia amintim oraşul Târgu-Neamţ şi comunele Alexandru cel Bun, Borca sau Păstrăveni, care nu au stat pe gânduri şi au spus un „da“ hotărât pentru scumpire. În ceea ce priveşte municipiul reşedinţă de judeţ, era cunoscut încă dinaintea întrunirii că Rareş Alexandru – mandatat de Consi-liul Local – va vota împotrivă, la fel cum    s-a întâmplat şi în cazul Romanului (care de altfel a şi demarat negocierile cu o Apavital Iaşi pentru a schimba furnizorul, tocmai din cauza preţurilor).

Primarul Chitic: „E o decizie împotriva cetăţenilor“

Situat în fruntea taberei primarilor care blamează scumpirea apei primarul municipiului reşedinţă de judeţ s-a declarat „extrem de nemulţumit“ de decizia luată. Edilul îşi menţine afirmaţiile făcute în urmă cu apro-ximativ o lună, când a spus că aceasta era ultima măsură la care Apaserv trebuia să apeleze.

„Este o decizie împotriva cetăţenilor. Preţul apei furnizate în judeţul Neamţ a fost intens dezbătut în ultimii ani, fiind un motiv de nemulţumire pentru po-pulaţie. Din acest motiv, dar şi din multe altele (precum calitatea serviciilor) am decis ca reprezentantul Primăriei Piatra-Neamţ să voteze împotriva majorării preţului apei furnizate pietrenilor. Dar nu a fost suficient. Nu voi ezita niciun moment să caut soluţii alternative pentru oraşul Piatra-Neamţ, astfel încât pietrenii să beneficieze de un preţ corect şi suportabil pentru apa potabilă“, a spus Dragoş Chitic.

Amintim că edilul s-a declarat deschis să ia în calcul inclusiv varianta la care a apelat municipiul Roman, de a analiza în ce măsură e posibilă găsirea şi contractarea unui alt furnizor, deoarece „a început să apară concurenţa pentru Apaserv“.

Motivarea votului „pentru“

În încercarea de a afla motivul aprobării scumpirii apei, am solicitat un punct de vedere primarului oraşului Târgu-Neamţ. Acesta a explicat că acordul a fost dat ca urmare a deciziei luată în Consiliul Local. „Noi am respectat votul majorităţii din şedinţa Consiliului Local; ne-a convins motivaţia înaintată de reprezentanţii Companiei ApaServ, dar cu toate acestea am solicitat în mod expres domnului director Vlad Angheluţă să iasă public şi să explice concret cetăţenilor de ce a fost nevoie de această scumpire. Nu e una substanţială, dar am înţeles că a fost necesară pentru derularea programelor de investiţii pe care le au în plan şi pentru recuperarea pierderilor“, a declarat primarul Daniel Harpa.

Întrebat ce părere are (ca cetăţean) despre modul în care gestionează ApaServ reţeaua de distribuţie şi canalizare primarul Harpa a spus că „Serviciile nu-mi sunt nici mie pe plac, dar am fost de acord cu motivarea dumnealor“.

Concluziile

Acestea fiind spuse, un lucru este clar: de la 1 iulie nemţenii vor avea facturi la apă şi canalizare mai mari, în timp ce calitatea serviciilor nu dă semne că se va schimba: avarii la reţeaua de distribuţie au loc aproape zilnic în judeţ, iar întreruperile cauzate de aceste avarii lasă comune şi oraşe întregi ore în şir fără apă la robinete. Totul din cauză că acestea nu au mai fost înlocuite de aproximativ 30 de ani.

În aceste condiţii va fi interesant să aflăm chiar de la conducerea Companiei ApaServ care a fost raţiunea de la care s-a pornit în calcularea noului tarif şi cum se împart banii între componentele acestuia, care umflă facturile nemţenilor lună de lună. Spunem asta deoarece e lesne de înţeles că apa venită din pământ nu a fost scumpită de mama natură; ci, mai degrabă au crescut alte cheltuieli – cum ar fi lefurile angajaţilor companiei sau alte avantaje financiare, ascunse de ochii muritorilor de rând. Vom reveni, aşadar. (R.C.)

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here