Acasă Sport Arte marţiale – Campionatul mondial de Ashihara Karate / După o jumătate...

Arte marţiale – Campionatul mondial de Ashihara Karate / După o jumătate de an de pregătire intensă şi sacrificii, Pietrenii au obţinut un titlu mondial şi două medalii de bronz

2901
0
DISTRIBUIȚI

Ediţia anului 2016 a Campionatului Mondial de Ashihara Karate nu s-a terminat fără prezenţa pe podiumul de premiere a reprezentanţilor grupării pietrene de profil. Coordonaţi de profesorul George Iacoboaia (Sensei-3 DAN), cei trei sportivi ai noştri au participat în cadrul întrecerilor probei de luptă (kumite). Evenimentul sportiv s-a desfăşurat de miercuri 9 noiembrie şi până duminică 13 noiembrie la Sala Polivalentă „Dumitru Popescu Colibaşi“ din Braşov şi a reunit la start aproximativ 300 de concurenţi din 20 de ţări. Participanţii întrecerii Campionatului Mondial de Ashihara Karate organizat la Braşov s-au putut bucura şi de prezenţa lui Kancho Hidenori Ashihara, fiul japonezului Hideyuki Ashihara, fondatorul stilului. Dintre categoriile de sportivi, cadeţii şi juniorii au fost cei mai mulţi înscrişi. Probele de kata (demonstraţiile) s-au desfăşurat vineri, iar sâmbătă şi duminică au putut fi urmărite în direct pe postul TV Digi Sport, probele de luptă (kumite).

Lotul României a avut 70 de sportivi

Delegaţia lotului României de Ashihara a avut 70 de participanţi pe suprafeţele de concurs. Spre deosebire de profesorul George Iacoboaia, care a participat în ca-litate de arbitru timp de trei zile în probele de kata şi kumite, Maria Gherghelaş, Dragoş Andrei şi Ciprian Graur au trăit emoţiile luptelor în compania celor mai valoroşi karateca din lume. Rusia, Suedia, Uzbekistan, Turkmenistan şi Serbia şi-au trimis cei mai buni concurenţi la Braşov, acolo unde s-au prezentat şi campionii României. La finele reprezentaţiilor probei de kumite, Maria Gherghelaş a câştigat titlul de campioană mondială în cadrul categoriei de juniori II (-18 ani, greutate -60 kg). În secţiunea seniorilor, Dragoş Andrei a obţinut locul al III-lea (medalie de bronz) la categoria -90 kg, postură repetată şi de colegul acestuia, Ciprian Graur („Micuţu“), dar la categoria ^90 kg a seniorilor.

Protecţie minimă pentru loviturile în faţă

Ca noutate, ediţia anului 2016 a Campionatului Mondial de Ashihara Karate a permis competitorilor folosirea căştilor şi a mănuşilor pentru un minim de protecţie la loviturile aplicate în figură. „Acest nou stil adoptat oferă mai mult spectacol şi a reprezentat, de fapt, dorinţa expresă a fondatorului Hideyuki Ashihara pentru întrecerea Campionatului Mondial“, a explicat George Iacoboaia.

Dragoş Andrei spune că echipa pietreană s-a pregătit pentru competiţia mondială încă din luna mai, când fusese declarată câştigătoare (la puncte) a titlului de campioană naţională. „Ne-am pregătit intensiv zilnic şi am făcut multe sacrificii încercând să ne apropiem de profesio-nism“. Pentru Maria, Andrei şi Ciprian a fost prima prezenţă la un campionat mondial, întrecere bazată pe lupte dintre cele mai dure, presiune pe umeri şi emoţii.

S-au simţit „ca în cuşca cu lei’“

„A fost chiar mai greu decât ne-am fi aşteptat noi! Factorul extern a fost decisiv şi pot spune că m-a tras în jos; numărul mare de spectatori, luminile reflectoarelor ce aproape că te orbeau şi prezenţa televiziunii ne-au făcut să ne simţim ca în cuşca cu lei“, a completat Ciprian. Foarte mulţumit de rezultatul său încununat cu o medalie după confruntările împotriva campionilor mondiali, sportivul pietrean lăsa de înţeles că s-a întors cu lecţia învăţată şi ştie ce va avea de făcut pe viitor. Până la ediţia Mondialului de Ashihara de la Braşov, Ciprian Graur terminase doar perioada celor 4 ani de practică în acest sistem. „Mai trebuie lucrat la factorul emoţional. În rest, mulţumim colegilor de la club care deşi nu au participat, ne-au ajutat în programul de pregătire“.

 

Maria aştepta să i se cânte imnul naţional

 

La rândul ei, Maria Gherghelaş (17 ani) susţine că doar primul meci în turneul de la Braşov i s-a părut cel mai dificil. Pentru că şi-a dorit mereu să i se cânte imnul pe podiumul premierii, sportiva s-a bazat tot timpul pe pregătirea coordonată de profesorul Iacoboaia. „Degeaba ne-am fi pregătit noi, dacă n-am fi avut acel antrenor care să ne testeze efortul în antrenamente şi să ne ghideze după manual“. Elevă în clasa a XI-a la Liceul „Spiru Haret“ din Piatra-Neamţ, Maria îşi propune să-şi depăşească li-mitele“ („Mereu este loc de mai bine“), iar pe viitor ţine să ajungă în Academia de Poliţie. Profesorul George Iacoboaia ţine să mulţumească sportivilor dar şi familiilor „pentru că ne-au suportat şi susţinut în obiectivul nostru“, iar nu în ultimul rând sponsorilor Rocri Trade şi Mega Travel, pentru implicare şi sprijin.

(Ciprian AVĂDANEI)

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.