Acasă Sport Arte marţiale – Campionatul Mondial karate tradiţional-fudokan: Karateca CS Ceahlăul-Kaminari au...

Arte marţiale – Campionatul Mondial karate tradiţional-fudokan: Karateca CS Ceahlăul-Kaminari au ajutat lotul României să rămână nr. 1

338
0
DISTRIBUIȚI

 

Cinci karateca pietreni, plus antrenorul lor, Paul Pintilie şi-au adus o contribuţie importantă prin propriile rezultate în menţinerea titlului de campioni mondiali la karate tradiţional-fudokan.Horia Şerban, Mihnea Berbecaru, Eliza Huţupan, Georgiana Aparaschivei şi Paul Vodă au reprezentat gruparea pietreană CS Ceahlăul şi Kaminari în cadrul concursului primei ediţii a acestui eveniment desfăşurat în România. 3-5 noiembrie a fost perioada disputării concursului, găzduit în Sala Polivalentă din Cluj-Napoca. Ardelenii sunt cei care ì „furaseră“ ideea antrenorului pietrean Paul Pintilie, vizavi de găzduirea competiţiei Campionatului European în urbea nemţeană. „Acum am rămas impresionat de ceea ce au putut face clujenii“, a recunoscut antrenorul de la CS Ceahlăul-Kaminari. Zece a fost numărul suprafeţelor de concurs, pregătite pentru desfăşurarea importantei întreceri de la finalul săptămânii trecute. Cu cei 103 sportivi aliniaţi la start, delegaţia României a reuşit clasarea pe primul loc în ierarhia generală, cu un număr de 94 medalii adjudecate. Rusia, Polonia, Germania, Italia şi chiar Serbia au fost loturile ţărilor ce-au încheiat ediţia Campionatului Mondial în urma lotului „tricolor“, la Campionatul Mondial de karate tradiţional-fudokan.

 

Medaliaţi cu două titluri mondiale

 

Şerban Horia (14 ani) a obţinut un loc IV la proba de kata cu echipa şi un loc II la kumite, tot cu echipa României. Mihnea Berbecaru (14 ani)  şi-a depăşit colegul, terminând pe locul II în proba de kumite echipe şi pe locul IV cu echipa „tricoloră“ de kata.

Eliza Huţupan (15 ani) a completat seria reuşitelor lotului României. Aceasta a câştigat două locuri III cu echipa, în probele de kata şi kumite (individual), dar cu emoţii întrucât în timpul unui duel i-a sărit o lentilă de contact pe suprafaţa de concurs.

O altă medalie (de argint) a venit şi de la Georgiana Aparaschivei, în proba de kumite (luptă), dar la categoria de vârstă tineret. La categoria seniori, Paul Vodă a fost sportivul care a adus titlul de campion în evenimentul de la Cluj-Napoca, echipei CS Ceahlăul-Kaminari. „Este foarte greu să ajungi să fii selecţionat în lotul echipei naţionale întrucât toţi sportivii sunt de valori apropiate. Satisfacţia este că reprezentanţii noştri au acces până în etapele finalelor, chiar şi în probele individuale, terminând medaliaţi“, a menţionat antrenorul Pintilie.

 

Campionatul Naţional este mai dificil uneori decât Campionatul Mondial

 

Cealaltă prezenţă pe primul loc al podiumului de premiere între sportivii pietreni participanţi la Campionatul Mondial de karate-Fudokan a fost adjudecată de antrenorul Paul Pintilie. Ca sportiv, acesta a câştigat locul I la secţiunea veteranilor, dar a mai urcat pe podium pentru o medalie de bronz şi altele două de argint. I altă postură a lui Paul Pintilie în competiţia de la Cluj-Napoca a fost cea de arbitru. „Sunt bucuros de aceste rezultate reuşite. Este fioarte greu să ajungi bîntr-o finală de campionat Mondial. Uneori, însă, întrecerea Campionatului Naţional de la noi în ţară este mult mai dificilă decât participarea la competiţia mondială. Japonezii nâau venit întrucât am aflat că ei tratează acum karateul tradiţional ca pe o plăcere, un hobby aparte şi nu ca un sport. Dacă ar fi ajuns şi ei la Cluj-Napoca, fiţi siguri că nu mai eram noi siguri pe titlul mondial“, a menţionat antrenorul.

 

Prezenţa la Campionatul European este incertă

 

Sentimentul de bucurie în concursul de campionat mondial la Cluj-Napoca, sportivii delegaţiei pietrene l-au mai trăit în momentul revederii cu fostul karateca de la CS Ceahlăul, Dragoş Ghiuţă, primul medaliat la Campionatul European, între vechii elevi ai antrenorului Pintilie. Peste o lună de zile, karateca pietreni sunt aşteptaţi să ajungă şi la întrecerea Campionatului European. Deplasarea la Montecatini (Italia) este pusă însă sub semnul întrebării de antrenorul Pintilie, pe motivul lipsurilor financiare. „Poate va reuşi să ajungă Paul Vodă, cu ajutor din altă parte“, este speranţa lui Paul Pintilie. Karateca de la CS Ceahlăul continuă, astfel, tradiţia începută în 1995, de a câştiga medalii la întrecerile majore în plan internaţional.

(Ciprian AVĂDANEI)

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here