Acasă Social Astăzi, Festivalul de Teatru Piatra-Neamţ prezintă: „Copii răi“, „Pena“, „Somnambulism“ şi concert...

Astăzi, Festivalul de Teatru Piatra-Neamţ prezintă: „Copii răi“, „Pena“, „Somnambulism“ şi concert de jazz

315
0
DISTRIBUIȚI

A cincea zi a Festivalului de Teatru Piatra-Neamţ începe, de la ora 14.00, în Sala Studio „Corneliu-Dan Borcia“, cu spectacolul „Copii răi“, de Mihaela Michailov, în regia Geaninei Hergheligiu, al Teatrului Arte dell’Anima Bucureşti. Spectacolul este nerecomandat copiilor sub 12 ani.

Inspirat dintr-un caz real, „Copii răi“ este un spectacol-manifest al generaţiei „copy-paste“, al generaţiei „la un click distanţă“, împotriva sistemului educaţional din şcoli, dar şi de acasă. Relaţia abuzivă profesor-elev, perpetuarea modelului „pedepsei“ ca metodă de educaţie, problema părinţilor neatenţi, problema violenţei, a asocierii procesului educaţional cu suferinţa, problema copilului de nivel slab care ajunge să fie anihilat de un sistem în care doar „eroii“ contează,  sunt teme prezente în spectacol.

Apoi, de la ora 18.00, în Sala Studio „Corneliu-Dan Borcia“, Create.Act.Enjoy, din Cluj-Napoca, prezintă spectacolul „Pena“, de Adina Lazăr, Ştefan Mako, Ruth Smythers, în regia Adinei Lazăr, nerecomandat persoanelor sub 16 ani.

„Pena“ spune şase poveşti despre durerea de a fi femeie, construite pe situaţii luate din realitatea românească: femeia ultra-ortodoxă faţă în faţă cu păcatul; femeia masculinizată în luptă cu propria identitate; tânăra abuzată de tată; tânăra fără acces la educaţia sexuală, forţată să avorteze; femeia bătută de soţ; tânăra agresată din cauza orientării sexuale. Spectacolul confruntă spectatorul cu ideea că există un blocaj retrograd în ceea ce priveşte rolul femeii în societate şi în familie.

Tot astăzi, de la ora 20.00, în Sala Mare, Teatrul Nottara Bucureşti vine la Piatra-Neamţ cu spectacolul „Somnambulism“, de Iaroslava Pulinovici, în regia lui Alexandru Mâzgăreanu.

Lui Slava îi moare soţia, Renata. După o vreme, el găseşte e-mailurile soţiei sale, din care reiese că, ani de-a lungul, Renata îl înşelase, paternitatea lui fiind, astfel, anulată. Oricât l-ar durea, el înţelege că nu are niciun drept s-o învinovăţească pe Renata, fiindcă şi el, de aproximativ patru ani, are o amantă. Tot gândindu-se la natura minciunii, Slava hotărăşte să spună doar adevărul. Însă această hotărâre îi aduce noi suferinţe.

În data de 23 iunie 2017, spectacolul a fost prezentat în cadrul Festivalului Internaţional de Teatru Modern „Kolyada Plays“, Ekaterinburg (Rusia).

Ziua de marţi se va încheia cu concertul de jazz susţinut de Diana Miron – voce, vioară, Sian Brie – chitară, cla-rinet, Laurenţiu Coţac – contrabas, Victor Stoica – tobe. Cei patru artişti locuiesc în Bucureşti şi formează un jazz band cu multe inflexiuni free jazz, funk, soul şi blues, compoziţii proprii cu teme atipice, cât şi o selecţie de piese din repertoriul internaţional.

Cei patru deţin un background muzical divers, experienţă îndelungată şi studii muzicale de specialitate, precum şi colaborări, concerte cu artişti din ţară şi din străinătate. (Natalia RÎŞTEI)

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here