Acasă Eveniment Autorităţile, în alertă : Iarna din mijlocul primăverii

Autorităţile, în alertă : Iarna din mijlocul primăverii

887
0
DISTRIBUIȚI

Zăpada căzută în cantităţi mari încă de miercuri noapte a paralizat judeţul, iar comitetele pentru situaţii de urgenţă şi-au reintrat în activitate, pentru a preveni eventualele situaţii neplăcute pe şosele, imediat ce meteorologii au dat alerta de cod portocaliu de ninsori şi viscol. În ceea ce priveşte tronsoanele de drum aflate în administrarea Consiliului Judeţean, reprezentanţii instituţiei spun că societatea Drupo a fost pregătită cu stocuri de material antiderapant, iar utilajele au ieşit pe teren încă de la primii fulgi, astfel că nu au existat drumuri închise sau pe care circulaţia să se desfăşoare pe un singur fir.

Conform raportărilor, s-a acţionat pentru deszăpezire pe şapte sectoare de drumuri judeţene, cu 35 lucrători şi zece utilaje, singurele probleme fiind cauzate de copacii care au cedat sub greutatea zăpezii – între localităţile Bistricioara şi Durău, la Alexandru cel Bun şi pe drumul spre Mănăstirea Neamţ.  Pe drumurile naţionale, în noaptea de miercuri spre joi, CNAIR a intervenit pentru răspândire de mate-rial antiderapant pe nouă tronsoane care tranzitează judeţul, cu 16 lucrători şi 13 utilaje, urmând ca a doua zi efectivele să fie reduse.

Nu au lipsit nici întreruperile de curent. Potrivit reprezentanţilor Comitetului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă, ieri la ora prânzului 24 localităţi au rămas total sau parţial fără electricitate: Bisericani, Alexandru cel Bun, Vaduri, Agapia, Grumăzeşti, Petricani, Bălţăteşti, Crăcăoani, Ghindăoani, Vânători, Piatra-Şoimului, Tazlău, Bahna, Moldoveni, Secuieni, Făurei, Trifeşti, Grinţieş, Poiana Teiului, Ceahlău, Gârcina, Negreşti, Bicaz-Chei şi Dămuc. Conform prognozelor meteo, codul portocaliu valabil până astăzi la ora 9 a fost transformat în cod galben, care va înceta în cursul acestei după-amiezi.(Roxana ZAHARIA)

 

Spirit civic reactivat de fulgii primăvăratici

Dacă autorităţile locale şi judeţene s-au dezmeticit şi nu prea în faţa ninsorii care s-a dezlănţuit ieri, 20 aprilie, pietrenii şi-au activat simţul civic şi au trecut la treabă. Astfel, un caz concret, aşa cum apare şi în imagine, înfăţişează un bărbat ce ţinea ridicate, cu o mătură, nişte fire care au cedat frigului şi stăteau „leşinate“ în stradă. Omul nu a făcut altceva decât să-i întoarcă o favoare altui şofer care i-a predat mătura pentru acelaşi scop, să poată trece cu maşina fără să calce pe fire. E lesne de înţeles că, astenia de primăvară care se reflectă în imaginea dezolantă a unui oraş surprins de condiţiile meteo, întrajutorarea semenilor rămâne singura realizare concretă în faţa provocărilor naturii. (T. MARIAN)

Drumuri blocate de copaci

Zăpada căzută în noaptea de 19 spre 20 aprilie a provocat o grămadă de necazuri în judeţ, ducând la blocarea drumurilor cu arbori care s-au rupt, dar şi la producerea mai multor tamponări şi a unui accident grav.

Astfel, pompierii au intervenit pentru deblocarea Aleii Tineretului din municipiul Piatra-Neamţ, unde au căzut doi arbori, dar şi a străzii Gheorghe Iacomi, unde s-a rupt un copac.

De asemenea, un echipaj al Inspectoratului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă „Petrodava“ s-a deplasat în zona Regiment, pe strada General Dăscălescu, unde un alt arbore s-a rupt şi a căzut în curtea unităţii militare. Pompierii au mai fost chemaţi să intervină în comuna Pipirig, unde un autocamion care de-rapase a blocat drumul. (Mihai SAVA)

 

Ambulanţe întârziate

Ieri, intervenţiile medicilor au fost îngreunate, astfel că bolnavii au avut de aşteptat ceva mai mult până să fie preluaţi de la domicilii spre spitale sau până cadrele medicale să ajungă să le acorde la faţa locului îngrijirile necesare. „Ninsoarea a creat ceva probleme, în sensul că au fost zone sau localităţi în judeţ la care echipajele noastre au ajuns la solicitări cu întârziere, însă pacienţii au putut fi transportaţi la spitale, în siguranţă. Drumurile sunt acoperite de zăpadă şi traseele sunt mai dificile, şi din acest motiv şi timpii de aşteptare pentru pacienţi au crescut puţin. Nicio maşină nu a rămas blocată pe traseu. Mai greu s-a ajuns în localităţile unde sunt dezăpezite doar străzile principale“, a spus asistenta şefă – Mihaela Olaru, purtătorul de cuvânt al SAJ.

În ultimele 24 de ore au fost înregistrate aproximativ 200 de intervenţii la cazuri medicale, cu 10% mai multe decât în zilele obişnuite. Printre pacienţi s-au numărat persoane care au suferit de afecţiuni cardiace, neurolo-gice, afecţiuni digestive sau care au alunecat pe stradă şi au sufe-rit entorse sau fracturi.  (Maria NISTOR)

 

Ninsoarea i-a lăsat pe nemţeni fără electricitate

 

11 linii de medie tensiune şi 430 de posturi de transformare din judeţ erau nefuncţionale ieri, la orele amiezii, din cauza stratului greu de zăpadă şi a vântului puternic.

Condiţiile meteo deosebite au lăsat fără electricitate multe gospodării. În zona Vaduri (Alexandru cel Bun) alimentarea cu energie a staţiilor de pompare a apei a fost întreruptă din cauza unor stâlpi de medie tensiune ce au fost doborâţi de zăpada grea şi de vântul puternic. Alimentarea cu energie a fost întreruptă şi la Potoci (Bicaz), din aceeaşi cauză. Echipele companiei Delgaz Grid au intervenit încă din cursul nopţii de miercuri, pentru a identifica şi remedia avariile apărute.

„Au fost afectate în special elemente de izolaţie şi conductoare electrice, precum şi consolele de susţinere ale acestora. Reţelele electrice aeriene de medie tensiune din mediul rural se află, în general, la mare distanţă de căile de acces, traversând zone în care deplasarea personalului şi echipamentelor se poate face fără mijloace auto, ceea ce măreşte durata de intervenţie faţă de condiţiile normale. Totodată sunt necesare lucrări cu un volum mare de fasonare a copacilor înclinaţi de zăpadă pe conductoare sau în vecinătatea liniilor electrice aeriene. În pofida acestor condiţii dificile, intervenţiile vor continua până la remedierea tuturor avariilor şi reluarea alimentării cu energie. Având în vedere că evoluţia condiţiilor meteo nu este spre ameliorare, situaţia alimentării cu energie este dinamică“, a declarat Corneliu Zaiţ, purtătorul de cuvânt al companiei E.ON România. (Natalia RÎŞTEI)

 

În Piatra-Neamţ, primarul a convocat  Comandamentul de iarnă

 

Joi dimineaţă, primarul municipiului Piatra-Neamţ – Dragoş Chitic a convocat în şedinţă operativă Comandamentul de iarnă, pentru gestionarea situaţiilor create de căderile abundente de zăpadă şi de răcirea vremii. Potrivit reprezentanţilor primăriei, în cadrul întâlnirii s-a stabilit un plan de măsuri cu responsabilităţi concrete pentru fiecare serviciu specializat şi societate a Consiliului Local, cu atribuţii în situaţii de urgenţă. Astfel, SC Pu-bliserv a primit dispoziţia de a-şi organiza activitatea pe schimburi, astfel încât să fie în permanenţă prezente pe stradă utilaje de deszăpezire şi forţă umană pentru îndepărtarea zăpezii. Societatea Salubritas intervine cu mijloace tehnice şi resursă umană pentru îndepărtarea zăpezii şi împrăştierea de material antiderapant pe alei pietonale, scări şi zonele de acces la trecerile pentru pietoni, CMI Urban intervine pentru îndepărtarea copacilor şi a crengilor căzute, iar Poliţiei Locale îi revine sarcina de a asigura patrule permanente pentru identificarea situaţiilor deosebite cauzate de căderile de zăpadă şi pentru avertizarea populaţiei în pri-vinţa respectării obligaţiei de a-şi curăţa perimetrele din faţa proprietăţilor. De asemenea, furnizorii de utilităţi şi televiziune sau internet prin cablu au fost informaţi să intervină pentru îndepărtarea cablurilor căzute la pământ. Şi pentru că temperaturile au scăzut simţitor, municipalitatea anunţă că Centrul pentru persoanele fără adăpost din cartierul Speranţa funcţionează în continuare şi este pregătit să-i găzduiască pe cei în nevoie.

„Am intervenit încă din noaptea de miercuri spre joi cu utilaje dotate cu lamă pentru îndepărtarea zăpezii şi împrăştiere de material antiderapant pe străzile din Piatra-Neamţ şi suntem pregătiţi să intervenim pe toată perioada avertizării meteorologice. Suntem sub avertizare cod portocaliu de ninsori până vineri, 21 aprilie, ora 9 şi sunt anunţate temperaturi scăzute atât pentru noaptea de joi spre vineri, cât şi pentru noaptea de vineri spre sâmbătă. Am trasat sarcini concrete şi responsabilităţi pentru fiecare membru al Comandamentului Local de Iarnă şi ne vom întâlni de câte ori va fi nevoie pentru analizarea situaţiilor apărute şi stabilirea măsurilor necesare pentru o cât mai rapidă rezolvare“, a declarat primarul Dragoş Chitic. (Roxana ZAHARIA)

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here