Acasă Eveniment Bloc în flăcări

Bloc în flăcări

1197
0
DISTRIBUIȚI

Acoperişul unui bloc cu parter şi trei etaje, situat pe Aleea Viorelelor, în spatele Inspectoratului Şcolar, în zona centrală a munici-piului Piatra-Neamţ (cartierul nemţesc), a fost mistuit de flăcări într-un violent incendiu izbucnit ieri după-amiază, pe la ora 13. Flăcările au apărut în pod şi s-au extins cu repeziciune – în condiţiile în care acoperişul, vechi, este pe suport de astereală din lemn.

Pompierii au intervenit cu opt autospeciale şi echipajele aferente (25 de ofiţeri şi subofiţeri), plus autoscara pentru salvare de la înălţime. Misiunea salvatorilor a fost însă îngreunată de faptul că bucăţi din acoperiş se prăbuşeau din când în când în stradă. Din blocul care are 32 de apartamente au fost evacuaţi şase locatari şi un câine, evenimentul nesoldându-se cu victime omeneşti.

„Trebuie menţionată prezenţa de spirit a doi colegi de la Inspecţia de prevenire, care se aflau în zonă pentru a autoriza un obiectiv. Ei au intervenit pentru evacuarea persoanelor din cele două scări de bloc; una dintre persoane având o deficienţă locomotorie, mergea într-o cârjă“, a declarat sublocotenentul Adrian Rotaru, ofiţer de relaţii publice al Inspectoratului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă (IJSU) „Petrodava“.

Proprietarii apartamentelor priveau neputincioşi, din părculeţul de vizavi, cum focul le mistuie acoperişul şi se rugau ca flăcările să nu cuprindă întregul imobil. Fumul, foarte gros, se vedea de la câteva sute de metri, iar aerul încins mirosea puternic a resturi arse.

O bătrânică plângea frângându-şi mâinile şi jeluindu-se că abia reuşise să-şi schimbe vechea tâmplărie cu una din PVC, cu banii adunaţi din greu din pensie, iar acum incendiul şi apa i-au distrus locuinţa. De altfel, mai toate apartamentele de la ultimul etaj au fost afectate de foc, fum şi apă. Totodată, nici cele de la etajele inferioare nu au scăpat, pentru că tonele de apă „aruncate“ de pompieri s-au scurs până la parter.

La locul nenorocirii, au intervenit şi prefectul Vasile Panaite, subprefectul Iulian Jugan, viceprimarul Bogdan Gavrilescu, poliţişti, jandarmii, echipaje de la Ambulanţă şi reprezentanţii furnizorilor de gaz şi electricitate. Circulaţia rutieră a fost deviată pe străzile laterale pentru a asigura fluidizarea traficului în zonă şi a nu îngreuna deplasarea autospecialelor de intervenţie.

Intervenţia pompierilor, coordonată de locotenent colonelul Ciprian Mitrea, interimar la comanda IJSU, a durat aproximativ două ore şi jumătate, iar acoperişul blocului a fost distrus complet în incendiu. Urmează să fie stabilită cauza acestuia, în acest moment ştiindu-se doar că focul a pornit din pod.

(Mihai SAVA)

 

Cazare şi masă pentru locatarii afectaţi de incendiu

 

În urma incendiului de ieri care a mistuit partea superioară a unui bloc din Piatra-Neamţ, primăria anunţă că este pregătită să îi ajute pe locatarii afectaţi, atât cu hrana, cât şi cu cazarea. Acestora li se oferă un adăpost la căminul Colegiului Gheorghe Cartianu, dar şi în locuinţele din proprietatea municipalităţii. Totodată „se va asigura sprijin financiar victimelor incendiului de la blocul nemţesc în urma unor anchete sociale. Aşteptăm o evaluare completă a pagubelor generate de incendiu şi suntem pregătiţi sa intervenim cu măsuri suplimentare“, a declarat primarul Dragoş Chitic. (R. ZAHARIA)

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here