Acasă Eveniment Blocul nemţesc s-a aprins de la o ţigară

Blocul nemţesc s-a aprins de la o ţigară

1222
0
DISTRIBUIȚI
????????????????????????????????????

l distrugerile sunt estimate la 40.000 de lei, iar poliţiştii au deschis un dosar penal

Pompierii au stabilit cauza incendiului de joi după-amiază (27 iulie) care a mistuit acoperişul blocului nr. 16, situat pe Aleea Viorelelor (în spatele Inspectoratului Şcolar), zonă cunoscută drept „cartierul nemţesc“. Potrivit informaţiilor furnizate de sublocotenentul Adrian Rotaru, purtător de cuvânt al Inspectoratului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă „Petrodava“, focul a pornit din cauza  „fumatului în locuri nepermise sau neprotejate termic corespunzător“. Adică, cineva a fumat în pod, a aruncat ţigara aiurea, iar aceasta a dus la producerea dezastrului. Flăcările

s-au propagat cu repeziciune la întregul acoperiş, pe o suprafaţă de 800 de metri pătraţi, mai ales în condiţiile în care podul blocului respectiv era plin cu diverse deşeuri inflamabile – lemne, cartoane, haine sau alte obiecte de care locatarii nu mai aveau nevoie şi le depozitau acolo.

Cei 25 de pompieri care au intervenit cu opt autospeciale au avut ca prioritate şi evitarea propagării incendiului la etajele inferioare. „Pentru lichidarea incendiului s-a refulat apă de la înălţime cu autoplatforma şi s-au realizat dispozitive de intervenţie prin cele două case de scări, cu câte două ţevi de refulare. Pentru a avea o imagine completă asupra intervenţiei trebuie menţionate însă şi următoarele aspecte. Autoplatforma, care permite refularea apei de la înălţime, necesită o suprafaţă de 10×8 metri pentru a putea fi calată, iar gabaritul autospecialelor şi căile de acces existente în zonă nu au permis amplasarea acestora între clădirea Inspectoratului Şcolar şi blocul incendiat. Totuşi, în zona intervenţiei existau trei hidranţi care au permis alimentarea directă cu apă a autospecialelor“, a mai deta-liat ofiţerul de presă al IJSU.

După incendiu, podul blocului arăta dezastruos. Pompierii găsiseră locul din care a plecat flacăra, într-unul din capete, fiind vorba de o saltea care s-a aprins de la chiştocul de ţigară, iar apoi flăcările au „urcat“ pe un stâlp de susţinere şi au cuprins restul podului. Mare parte din boxele improvizate de locatari în pod au fost complet arse, în unele cazuri rezistând doar nişte ziduri din cărămidă. Locatarii spuneau că au mai fost situaţii în care boschetarii se adăposteau în pod, ori urcau şi le spărgeau boxele în căutarea de mâncare sau bunuri vandabile. Nu este exclus ca şi de data aceasta să fi fost vreo persoană fără adăpost care să fi fumat, cum însă la fel de bine poate fi vorba şi de un proprietar care avea treabă la boxă, a fumat şi nu a stins cum trebuie ţigara.

Momentan, niciunul din apartamentele de la ultimul etaj, deşi afectate de apă şi temperatura degajată de incendiu, nu a ajuns impropriu pentru a fi locuit.

Reamintim că incendiul a început la ora 13, a fost stins după aproape două ore şi a distrus complet acoperişul blocului. Pompierii au evacuat şase persoane, dintre care una cu probleme locomotorii. Din fericire, evenimentul nu s-a soldat cu victime omeneşti. Poliţiştii au deschis un dosar penal şi fac cercetări pentru a stabili cine a aruncat chiştocul distrugător în pod, investigaţiile fiind derulate sub aspectul săvârşirii infracţiunii de distrugere prin incendiere. Pagubele se cifrează la 40.000 de lei.

(Mihai SAVA)

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here