Acasă Administratie „Bonul“ achiziţiilor de lux de la Pediatrie

„Bonul“ achiziţiilor de lux de la Pediatrie

4773
1
DISTRIBUIȚI

l o canapea necesară consultaţiilor medicale a fost achiziţionată cu 16.000 de lei, preţul uneia asemănătoare ajungând, potrivit site-urilor de profil, la aproximativ 6.000 de lei l pătuţurile vechi, folosite în detrimentul celor noi l proiectantul este aşteptat la SJU

Reparaţiile capitale de reabi-litare şi modernizare, care se derulează la Pediatria Spitalului Judeţean de Urgenţă (SJU) Piatra-Neamţ ar trebui să fie gata într-o lună, mai precis în 29 ianuarie 2018. Lucru imposibil, dat fiind faptul că până acum s-a realizat aproximativ doar jumătate din ce s-a propus. Un proiect ambiţios care implică o valoare de contract de aproximativ 14,5 milioane de lei. Totuşi, ambiţia unora de a se înfrupta din banii alocaţi de Ministerul Sănătăţii şi Consiliul Judeţean depăşeşte orice imaginaţie. Am solicitat conducerii SJU mai multe informaţii cu privire la cheltuielile necesare dotării Pediatriei, după ce aceeaşi conducere a constatat, în urma sesizării doctoriţei Suzana Constantinescu, şefa Pediatriei, că achiziţiile s-au făcut în bătaie de joc. Iar bătaia de joc va trebui pusă în practică pentru a onora toate contractele. Pre-judiciul, dacă se va mai înhăma cineva să-l dovedească, va fi recuperat probabil la Sfântu’ Aşteaptă.

Până acum, discuţiile cele mai tăioase au fost purtate pe marginea  neregulilor constatate în achiziţia de mobilier medical, în valoare de peste 2 milioane de lei.

Ţepe „business class“

La capitolul mobilier medical sunt trecute în liste 10 articole. Unul dintre ele îl reprezintă canapeaua de consultaţii. S-au comandat 9 bucăţi, deşi era nevoie de 3-4 astfel de canapele, costul uneia ajungând la aproximativ 16.000 de lei. De pe site-urile de profil, care vând şi asemenea echipamente medicale, am aflat că o canapea medicală pleacă de la un cost de 650 de lei (dintre cele mai simple) şi poate ajunge undeva la 6.000 de lei. Presupunând că s-a mers pe mâna achiziţionării unui obiect de calitate, este greu de înţeles cum de la această sumă s-a putut ajunge la 16.000 de lei.

Birouri medicale cu două sertare s-au comandat 45 de bucăţi, în condiţiile în care Pediatria se foloseşte acum de doar aproximativ 10 dintre ele. Un singur birou a costat 4.887 de lei. Preţurile pe piaţa de profil pornesc de la 1.100 de lei, însă nu am reuşit să descoperim nicio firmă care vinde birouri asemănătoare celor de la Pediatria Spitalului Judeţean, cu o sumă atât de piperată. Pătuţuri pentru copii (sugari şi 0-3 ani) au fost achiziţionate 54. Câte 3.475 de lei bucata, în condiţiile în care unul asemănător putea fi achiziţionat şi cu 900 de lei. Ieri, una dintre mămicile care era internată alături de copilul ei la Pediatrie ne-a spus că pe toată perioada spitalizării a folosit, pentru odor, unul dintre pătuţurile vechi deoarece perso-nalul medical i-a lăsat de înţeles că acelea sunt mai sigure decât cele „de firmă“, noi.  O altă problemă o reprezintă paturile de reanimare. Paturi utile, dar nu pentru Pediatrie, acolo unde nu există compartiment de reanimare, ci de Terapie Acută. Mai mult, acestea sunt potrivite mai degrabă pentru pacienţii adulţi decât pentru copii. S-au cumpărat 7 paturi, a câte 53.772 de lei fiecare.

O parte dintre acestea ar putea ajunge la secţia Anestezie şi Te-rapie Intensivă a SJU. Tot pentru Pediatrie au mai fost achiziţionate 71 de noptiere, la 1.881 de lei bucata. O noptieră cotată ca fiind nu chiar una dintre cele mai ieftine ajunge în jur de 1.000 de lei. Pe lângă cele înşiruite, se mai adaugă 64 de paturi de salon, a câte 4.900 de lei, 8 cărucioare pentru transportat bolnavii, a câte 4.118 lei bucata, 23 de dulapuri pentru instrumentar, a câte 3.629 de lei, 58 de scaune medicale, a câte 1.035 de lei şi 23 de mese din inox, pentru instrumentar, a câte 7.985 de lei fiecare.

Bani aruncaţi pe lucruri inutile

Bani au fost tocaţi şi pe aparatură medicală ce nu va fi folosită niciodată la Pediatrie. Astfel, în acelaşi proiect au fost achiziţionate 6 incubatoare pentru sugari, total inutile secţiei Pediatrie, aşa cum am aflat de la personalul medico-sanitar. Fiecare incubator, care probabil va lua calea Neonatologiei, a costat câte 102.000 lei. Nici cele 8 aparate de aspiraţie în valoare totală de peste 300.000 de lei nu vor rămâne în secţia vizată, acestea fiind mai degrabă utile secţiei Chirurgie sau ATI. Pe surse, am aflat că subiectul achiziţiilor de la Pediatrie este unul destul de delicat şi se doreşte a fi încheiat cât mai curând, deoarece întreaga afacere are în spate mai multe persoane implicate.

Este de aşteptat ca la sfârşitul lunii ianuarie 2018, când se va încheia proiectul iniţial, să se pregătească documente pentru un nou proiect, astfel încât să se termine ceea ce a fost început.

Totuşi, pentru a se intra pe un făgaş normal, noua conducere a SJU, care se va constitui la începutul anului viitor, cât şi reprezentanţii Consiliului Judeţean ar trebui să iasă în faţă şi să arate cine sunt cei care se fac responsabili de erorile, dacă nu chiar de intenţiile grosolane de a se folosi de banii destinaţi Pediatriei.

Deşi am cerut conducerii SJU să ni se spună cine a stabilit necesarul achiziţiilor şi cine sunt cei care şi-au asumat prin semnătură acest demers, răspunsul este dat în doi peri. „Necesarul achiziţiilor a fost stabilit prin proiectul tehnic aferent obiectivului de investiţii“, se arată într-un răspuns semnat de reprezentanţi ai SJU.

Menţionăm că, în acelaşi document s-a precizat că de lucrările de la Pediatrie (tot ce înseamnă lucrări de reabilitare, modernizare, dotare) se ocupă  Asociaţia Edamed, formată din SC Edas Exim SRL Bucureşti – reprezentată prin Dan Cosasu, director general; SC Medicare Technics SA Bucureşti – reprezentată prin Florin Gheorghe Tudor (admi-nistrator) şi SC Editronic Internaţional SRL – reprezentată prin ing. Cristian Mihutoiu, director general. Aceste firme, aşa cum ni s-a explicat, sunt acoperite de contracte ce trebuie onorate, indiferent că în unele cazuri s-a constatat că sunt în detrimentul Pediatriei. Managerul SJU, dr. Cristina Atănăsoaie-Iacob a precizat că proiectantul lucrărilor de la Pediatrie, SC Bodo Invest SRL, se lasă în continuare aşteptat pentru a lămuri aspectele neconforme şi pentru a da dispoziţii de şantier astfel încât achiziţiile, aşa cum sunt ele, să poată fi puse în funcţiune. (T. MARIAN)

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here