Acasă Social Campania anticontrabandă „Aparenţele înşală“, relansată în Nord-Estul ţării

Campania anticontrabandă „Aparenţele înşală“, relansată în Nord-Estul ţării

2340
0
DISTRIBUIȚI

Euromonitor Business Consulting Services, în parteneriat cu Direcţia Generală a Vămilor din cadrul Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală şi Poliţia Română, cu sprijinul JTI România, au lansat ieri, în Vama Albiţa, cel mai important punct vamal din estul Uniunii Europene, al doilea val al campaniei publice de conştientizare a efectelor negative ale contrabandei cu ţigarete „Aparenţele înşală“. Relansarea campaniei a avut loc în prezenţa a numeroşi reprezentanţi ai instituţiilor care luptă pentru combaterea contrabandei cu ţigarete, atât din ţară cât şi din afara graniţelor, şi anume: Liliana Ion, directorul Direcţiei Regionale Vamale Iaşi, Vladimir Sava, şeful Poliţiei de Frontieră a Republicii Moldova, Richard Paris, ofiţer de legătură pentru combaterea criminalităţii fiscale (Ambasada Regatului Unit al Marii Britanii şi Irlandei de Nord în România), Marian Marcu, director regional Novel Research, Cristofor Bujac, inspector principal al Serviciului Antitabac al Vămii Republicii Moldova), prefectul judeţului Vaslui, Andrei Puica, Aurel Şelariu – Inspectoratul de Poliţie Vaslui, Gheorghe Pandelea – Poliţia de Frontieră Iaşi.

Alegerea locului de relansare a campaniei „Aparenţele înşală“ nu a fost întâmplătoare. În nord-estul ţării, traficul ilegal cu ţigarete se situa, în septembrie, la cel mai ridicat nivel comparativ cu restul regiunilor (31,4 la sută), şi de peste două ori mai mare decât media naţională, de 14,8 la sută.

Conform studiilor realizate de compania de cercetare Novel Research, comerţul ilegal cu ţigarete la nivel naţional a înregistrat, în ianuarie, un record negativ al ultimilor patru ani, de 19,2 la sută. Novel Research monito-rizează nivelul contrabandei cu ţigarete din anul 2008, cel mai mare procent înregistrat până acum fiind cel din ianuarie 2010, de 36,3 la sută, când contrabanda deţinea cea mai mare cotă din piaţa tutunului.

„Nivelul actual al contrabandei cu ţigarete din nord-est, de 31,4%, se apropie de recordul istoric din 2010. Peste 60 la sută din ţigaretele traficate ilegal în această regiune sunt cheap whites, mărci no-name intrate pe piaţă prin Ungaria, Ucraina sau Moldova şi care se află în creştere alarmantă“, a declarat Marian Marcu, director general al companiei de cercetare Novel Research.

„Afişul noii campanii păstrează ideea de dualitate, de ipocrizie şi înşelăciune. Oamenii amărâţi care vând ţigarete de contrabandă par să aparţină aceleiaşi categorii sociale ca şi cumpărătorii aflaţi în căutarea celui mai mic preţ.

De fapt, vânzătorii reprezintă ultima verigă a unor reţele de criminalitate organizată care fac profituri ilegale uriaşe pe seama naivităţii consumatorilor.

Cei care cumpără ţigări de contrabandă trebuie să fie conştienţi că, astfel, contribuie la creşterea infracţio-nalităţii. În acelaşi timp, produsele achiziţionate nu prezintă nicio garanţie legată de fabricaţie sau calitate. Ţigaretele de contrabandă sunt transportate în anvelope, lipite pe corp cu scotch, în pantofi, în lenjeria intimă, în rezervoare de benzină şi depozitate în grajduri, garaje, canale sau alte spaţii improprii“, a declarat Cristina Vasi-loiu, director general Euromonitor Business Consulting Services.

Reprezentanţii institu-ţiilor din Republica Moldova, prezenţi la relansarea campaniei, au ţinut să sublinieze faptul că au colaborări foarte beneficice cu autorităţile române şi că fenomenul care a luat o amploare tot mai mare, cel al contrabandei cu ţigări, s-ar putea diminua prin implicarea activă a societăţii civile.

„Poliţia de Frontieră a Republicii Moldova este îngrijorată de fenomenul de contrabandă cu ţigări şi întreprinde mai multe acţiuni pentru combaterea acestuia în comun cu celelalte instituţii din Republica Moldova şi România. Persoanele care practică această activitate ilicită au început să se reprofileze. Şi aici mă refer la faptul că ei aleg cantităţi mai mici de ţigatere pentru a le trece ilegal frontiera. Anul acesta am depistat şi o dronă cu care s-a practicat această activitate ilegală. Poliţia de frontieră întreprinde toate activităţile necesare pentru ca aceste cazuri să scadă“, a adăugat Vladimir Sava, şeful Poliţiei de Frontieră a Republicii Moldova. „Indiferent de acţiunile pe care le întreprindem în România şi Republica Moldova, eforturile noastre sunt insuficiente fără implicarea în combaterea fenomenului de contrabandă cu ţigarete a societăţii civile. Atâta timp cât este cerere pe piaţa de ţigări de contrabandă, traficanţii se vor reprofila, iar acest fenomen va persista. Dacă societatea civilă se va implica în mod concret, consi-derăm că acest fenomen se va diminua substanţial“, a spus Cristofor Bujac, inspector principal al Serviciului Antitabac din Republica Moldova.

„JTI va continua să sprijine campaniile anticontrabadă derulate de autorităţi, inclusiv în judeţele de graniţă unde se înregistrează cea mai mare creştere a comerţului ilegal de ţigarete“, a precizat Gilda Lazăr, director Corporate Affairs & Communications, JTI România, Republica Moldova şi Bulgaria.

În prima parte a acestui an, campania anticontrabandă cu ţigarete a fost derulată în 16 judeţe din apropierea graniţelor de vest, sud-vest, nord şi nord-est. Campaniile precedente au avut ca rezultat scăderi semnificative a comerţului ilegal cu ţigarete în regiunile în care au fost lansate şi în perioadele în care s-au derulat. Cele mai importante informaţii despre campania „Aparenţele înşală“ pot fi găsite pe www.faracontrabanda.ro.

(Natalia RÎŞTEI)

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.