Acasă Social Carenţe de civilizaţie: Un pârâiaş umflă spiritele în comuna Girov

Carenţe de civilizaţie: Un pârâiaş umflă spiritele în comuna Girov

1207
1
DISTRIBUIȚI

Elena Butuc, proprietara unui teren din satul Verşeşti (comuna Girov), ne-a sesizat că, de vreo câţiva ani, când ploile sunt mai serioase, un pârâiaş (Zahorna) care trece prin curtea acesteia îi lasă în urmă numai pagube. Motivele, aşa cum ne-a spus femeia, sunt legate de faptul că vecinii din amonte, aruncă pe malurile pârâiaşului gunoaiele care, mai apoi, sunt transportate pe terenul ei. Mai mult, ar exista şi un podeţ care din cauza dimensiunilor reduse nu face altceva decât să obtureze cursul apei şi astfel să-i inunde terenul.

Supărarea cea mai mare a proprietarei este că deşi a sesizat autorităţile locale de la Girov, până acum, concret, nu s-a luat nicio măsură. Elena Butuc este supărată şi pentru că o comisie formată din reprezentanţi ai Primăriei Girov şi Sistemul de Gospodărire a Apelor Neamţ, care a venit la locul faptei, în urmă cu aproximativ două săptămâni, pentru a vedea cum stau lucrurile, nu a făcut altceva decât să incingă spiritele între ea şi vecini.

„Am făcut sesizare şi anul trecut. Ani la rând, îi rog pe vecinii mei, care din cauza asta spun că sunt o reclamangioaică, să nu mai arunce mizeria în pârâu. Când văd că vine o ploaie mai mare, tot ce au gunoaie, coceni, murături, saltele, cadre de bicicletă, peturi, absolut tot aruncă pe apă. De vreo 3-4 ani, îi văd pe vecinii mei care depozitează gunoaie pe malul pârâului, cum scot din grajduri şi tot gunoiul din curte îl duc pe malul pârâului. Am fost şi la Primărie şi i-am dat cu nume. Le-am arătat eu ce este pe malul pârâului. Sunt vreo două săptămâni de când au venit de la Sistemul de Gospodărire a Apelor şi, de la Primărie şi deşi au spus că i-au notificat pe vecini nu s-a făcut nimic. Nu cred că malul apei este proprietate personală, şi chiar dacă este, primăria este cea care trebuie să decolmateze pârâul. Eu, în definitiv, vreau să ştiu cum se poate face ca pârâul să nu îmi mai inunde terenul cu gunoaiele vecinilor, vecinii să fie atenţionaţi şi podeţul să fie înalţat“, a spus Elena Butuc.

Sesizarea pe care făcut-o, anul trecut, Primăriei Girov, în care erau înşirate toate supărările amintite a primit răspuns abia după aproximativ nouă luni de aşteptare şi după ce femeia a ajuns la „porţile“ Prefecturii. Un răspuns care nu a liniştit-o şi care a determinat-o să facă nemulţumirea ei publică.

De cealaltă parte, reprezentanţii Primăriei Girov au varianta lor. „Noi am făcut notificări în amonte de pod, la toţi cetăţenii care au depozitat pe malurile pârâului gunoaie, mizerii. Podul este amplasat pe domeniul privat şi sunt 5-6 locuinţe care se folo-sesc de el. O să le facem şi lor o adresă. Dacă ar fi fost pe evidenţa noastră şi în inventarul nostru ne apucam şi-l refăceam noi. Dar acolo este o proprietate privată. Doamna v-a informat greşit. Părinţii ei, înainte de Re-voluţie, au făcut în înţelegere cu proprietarii aceia (ai podeţului – n.red.). Au cedat din proprietatea ei pe baza unui act care nu e oficial, este scris de mână. În altă parte au primit loc, pentru a putea face podul. Atât ştiu, dar nu e oficial actul. Când ne-am dus la faţa locului şi cu domnul de la Gospodărirea Apelor, acum vreo zece zile, s-au luat la ceartă. Nimeni nu mai înţelegea nimic din ce era acolo. Astăzi (18 mai – n.red), am primit o adresă de la Gospodărirea Apelor. În mare, partea aceea de sus unde sunt depozitate gunoaiele o să le ridice cetăţenii, pentru că tot pe proprietate privată sunt şi acelea şi podul. O să facem o notificare să şi-l îmbunătăţească. Nu obturează chiar aşa tare. Mai la vale, pe domeniile private ar trebui tăiaţi nişte copaci, dar noi nu avem voie să intrăm în curţile lor.  Eu am mai fost la doamna aceasta şi i-am spus să-şi taie răchiţile din pârâu, dar nu vrea. Nu le taie, atunci să lase apa să intre în grădină!“, a declarat Ion Purcel, viceprimarul comunei Girov.

 

SGA în „stand by“, Primăria Girov „is loading“ 

 

Toată gâlceava dintre vecini a intrat şi în vizorul celor de la Sistemul de Gospodărire a Apelor Neamţ care ne-au spus că au un răspuns oficial pe care l-au înaintat Primăriei Girov şi că sunt pe punctul de a interveni imediat ce autorităţile de acolo vor lămuri al cui este podeţul. Directorul SGA Neamţ, Ion Păvăleanu, ne-a transmis că acest pârâu este codificat şi că este în sarcina instituţiei pe care o conduce de a decolmata zona, dar acest lucru se face şi în funcţie de priorităţi. „Noi, anual, facem cam în jur de 300-450 de mii de metri cubi de terasamente. Începem cu râurile mari unde s-au înregistrat pro-bleme la populaţie. Acesta este primul lucru. Dacă este un caz unde se inundă un teren agricol este mai la urmă ca prioritate. La Verşeşti s-a intervenit şi anul trecut, dar reacţia riveranilor de acolo lasă de dorit. În sensul că, în momentul în care intervenim unii dintre ei ne împiedică să ne facem treaba pe motiv că este proprietatea lor. Acum, noi am solicitat primăriei ca, până la sfârşitul lunii mai, să ne spună al cui este podul pentru a putea lua măsuri. Pentru că legea spune că în aval şi amonte de pod pârâul trebuie curăţat de proprietarul podului“, a spus Păvăleanu.

De aici povestea intră într-un fel de joc de domino. Toată lumea ştie al cui este podeţul, dar nu-l revendică nimeni pentru că nu este stabilit proprietarul pământului pe care se află construcţia. Pe de altă parte, primarul Vasile Ciubotaru, de la Girov, spune că nu ar fi greu ca acest podeţ să dispară din moment ce nu există autorizaţie de construcţie pentru el, dar asta ar însemna că rămân mai multe gospodării fără cale de acces, printre care se află şi o persoană dializată. În toată această degringoladă cineva trebuie să dezlege misterul deoarece este clar că drumurile dintre vecini par să fie acoperite cu multă neînţelegere.

Totuşi, o altă întrebare a fost ridicată de directorul SGA, care spune că de multe ori locuitorii cărora nu le este colectat gunoiul la timp apelează la obiceiuri proaste de a arunca gunoiul pe malurile apelor. Deşi reprezentanţii Primăriei Girov spun că de două ori pe săptămână colectează gunoiul, cea care se consideră năpăstuită de toată această situaţie a precizat că, pe uliţa cu pricina, urmele maşinii de colectare a gunoiului nu se văd. Cert este că pârâul Zahorna, unul liniştit de altfel atunci când nu este umflat de ploi, a reuşit să „unească“ câţiva localnici din Verşeşti aducându-i la un numitor comun: vrajba. Una pe care autorităţile arată că au de gând s-o cureţe. Când şi mai ales cum, rămâne de văzut. (T. MARIAN)

1 COMENTARIU

  1. Sunt si eu unul din cei afectati de inundatiile pricinuite de acest pârâu, iar in urma discuțiilor purtate cu cei de la primărie si apele romane aceștia au gasit solutia. Au luat decizia de intra in șanțul din fata portii cu un buldoexcavator transformând un șanțulet intr-un lac de acumulare pentru apa ce se revarsa pe drum. „Lucrarea” cu o adâncime de 1 m, latime de 2m (cat o lama de buldo) si lungime de 25-30 m a fost doar pe jumatate executata, primarul Sarion motivand ca au ramas fara fonduri, fiind vorba e 4 -5 l motorina. Deasemenea au smuls un capat de podet pe care l-au asezat in fata portii.Cu toate acestea an de an sunt inundat.
    Au venit la fata locului cei de la ape care au spus ca ei au facut doar ce li sa spus. Cei de la primarie sustin ca nu e treaba lor, ca de ape se ocupa cei de la ape, si tot asa de aproximativ doi ani de zile. Tot de atunci aștept un raspuns la o sesizare adresata primariei.
    Acum ca sa schimbat primarul poate ca ar trebui sa-mi incerc norocul, dar deja anticipez o lunga plimbare intre cele doua instituții.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here