Acasă Economic Câţi proprietari îşi mai asigură casele împotriva dezastrelor

Câţi proprietari îşi mai asigură casele împotriva dezastrelor

1674
0
DISTRIBUIȚI

Proprietarii de locuinţe încheie poliţe de asigurare obligatorii doar dacă li se impune acest lucru de către bănci, în cazul imobilelor achiziţionate cu credite ipotecare, şi foarte puţine din proprie iniţiativă.

Numărul poliţelor de asigurare obligatorii împotriva dezastrelor încheiate de proprietarii de imobile de locuit din judeţul Neamţ, luna trecută, a scăzut comparativ cu perioada similară din anul precedent. Multe dintre poliţe au expirat, iar cetăţenii nu s-au mai arătat interesaţi să-şi asigure casele şi în acest an. Deşi obligatorii, poliţele de asigurare a locuinţelor sunt încheiate, în general, doar atunci când sunt cumpărate case prin programul guvernamental „Prima casă“, ori prin celelalte credite ipotecare care obligă împrumutaţii să-şi asigure locuinţele.

 

Numărul poliţelor, în scădere

 

O poliţia de asigurare obligatorie costă numai 20 de euro pe an (90 de lei pe an la un curs de schimb de 4,5 lei/euro), fiind cel mai mare preţ practicat pentru o poliţă de asigurare, însă populaţia deţinătoare de case nu pare interesată să-şi pună la „adăpost“ agoniseala de o viaţă. Doar că atunci când se întâmplă nenorociri îşi dau seama de însemnătatea poliţei obligatorii şi atunci apelează la mila statului pentru a fi ajutaţi cu bani şi materiale de construcţii.

Luna trecută, în judeţul Neamţ a fost constatată o scădere a numărului poliţelor de asigurare obligatorie a locuinţelor faţă de mai 2016, dar şi o creştere uşoară faţă de luna aprilie a acestui an, potrivit Pool-ului de asigurare împotriva dezastrelor naturale. Dacă în luna mai a anului trecut erau asigurate obligatoriu 31.118 de locuinţe (18.507 apartamente şi 11.638 case), luna trecută numărul poliţelor a scăzut la 29.243, cu 1.875 de poliţe obligatorii mai puţin. Cea mai mare scădere (cu peste 1.000 de poliţe) a fost înregistrată la poliţele de asigurare încheiate în mediul urban (apartamente).

Comparativ cu luna aprilie, în mai numărul poliţelor de asigurare împotriva dezastrelor a fost de 29.243, din care 17.640 pentru apartamente şi 11.603 pentru case, cu doar 54 de poliţe.

 

Amenzi de 500 de lei pentru lipsa poliţei

 

Pe de altă parte, cei mai preocupaţi de casele în care locuiesc sunt orăşenii, numărul poliţelor de asigurare din oraşele judeţului fiind, în mai, de 17.640. În mediul rural, numărul poliţelor a fost de 11.603, semn că asigurarea pentru săteni nu este un aspect care să-i preocupe prea mult.

Însă, toţi cei aflaţi în ilegalitate, şi orăşeni şi săteni, pot fi amendaţi cu sume de până la 500 de lei. În situaţia în care cetăţenii nu îşi asigură locuinţele aflate în proprietate, nu beneficiază, în cazul producerii dezastrelor naturale, de niciun fel de despăgubiri de la bugetul de stat sau de la bugetul local pentru prejudicii produse locuinţelor.

Poliţele obligatorii de asigurare a locuinţelor costă 10 sau 20 de euro pe an şi acoperă pagubele produse de cutremure, inundaţii şi alunecări de teren în limita a 10.000, respectiv 20.000 de euro pe an. Pe lângă poliţa de asigurare poate fi încheiată şi o poliţă facultativă pentru alte daune. (Natalia RÎŞTEI)

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here