Acasă Economic Chirii uriaşe pentru elevi

Chirii uriaşe pentru elevi

2281
0
DISTRIBUIȚI

Un nou an şcolar presupune şi sume considerabile de cheltuit, nu doar cu rechizitele şi uniformele. Părinţii care nu locuiesc în oraşele în care se află unităţile şcolare la care învaţă copiii  lor trebuie să aibă buzunarele pline de bani pentru a-i plasa în gazdă. În perioada premergătoare începerii şcolii, tot mai mulţi proprietari de locuinţe vor să fie gazde pentru elevi. Şi nu oricum, ci scoţând de la părinţi cam o jumătate de salariu pe lună, dacă nu chiar mai bine, asta bineînţeles, în cazul celor care au şi sunt şi dispuşi să-şi lase copiii în gazdă. Varianta ideală este căminul unde suma pentru închirierea unui loc este mică în comparaţie cu cea percepută de proprietarii de locuinţe. Tot în cămin, copiii sunt supravegheaţi atent, astfel că riscul de a avea diferite aventuri adolescentine scade.

600 de lei, o cameră la gazdă

Proprietarii de locuinţe din Piatra-Neamţ vor să îşi sporească veniturile închiriind o cameră-două, în funcţie de spaţiu, elevilor. În afară de faptul că sunt aproape de şcoală şi au un acoperiş deasupra capului, elevii nu mai au niciun be-neficiu. Poate doar liniştea pe care proprietarii spun că le-o asigură pentru a învăţa. Cu mâncare se descurcă fiecare cum poate. În alte situaţii, proprietarii se oferă să prepare mâncarea, fără costuri, spun ei, însă elevii trebuie să aducă alimentele.

În Piatra-Neamţ, elevii au o ofertă foarte bogată de apartamente şi case unde ar putea locui în gazdă pe timpul şcolii. În atare situaţie, părinţii sunt cei care trebuie să aleagă pentru ei. Unii proprietari nu sunt deschişi dialogului prin telefon, din varii motive, astfel că părintelui nu-i rămâne decât să ia oraşul la picior pentru a auzi din gura gazdei cât costă un loc de cazare.

Un loc pentru un elev, fie într-un apartament, fie într-o casă din municipiu costă între 200 şi 300 de lei pe lună. O cameră costă între 400 şi 600 de lei, asta excluzând masa. Pe lângă această sumă, părintele trebuie să-i asigure hrana zilnică şi, în plus, să achite întreţinerea, ori să cumpere lemne pentru iarnă. Dacă părinţii sunt de acord cu locuinţa în care va sta copilul, este posibil ca gazda să nu fie mulţumită. Şi asta pentru că proprietarii pun condiţiile: chiriaşul ideal trebuie să fie fată cuminte, dacă nu foarte cuminte, serioasă, fără vicii şi să înveţe şi la un liceu bun.

Căminul, alternativa cea mai avantajoasă

Alternativa cea mai avantajoasă pentru elevi şi părinţi, din toate punctele de vedere, este internatul. Căminele – internat care au mai rămas în Piatra-Neamţ au oferte foarte convenabile. Spre exemplu, la căminul Colegiului Tehnic „Gheorghe Cartianu“, cazarea unui elev pe lună costă doar 100 de lei. Aici le sunt asigurate copiilor şi cele trei mese pe zi la preţul de 17 lei. La Colegiul Naţional de Informatică, mânca-rea este ceva mai ieftină (13 lei/zi), în timp ce cazarea costă 160 de lei pe lună. În plus, în cămine există pedagogi care se ocupă de elevi în timpul orelor extraşcolare, îi ajută pe copii la pregătirea lecţiilor şi ţin legătura cu diriginţii şi părinţii în cazul în care apar diferite probleme. (Natalia RÎŞTEI)

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here