Acasă Social Condamnată pentru că şi-a folosit copilul la cerşit

Condamnată pentru că şi-a folosit copilul la cerşit

923
0
DISTRIBUIȚI

Judecătoria Piatra-Neamţ a dispus, la sfârşitul acestei săptămâni, în premieră pentru instanţele din judeţ, condamnarea la închisoare a unei femei care şi-a folosit fetiţa la cerşit.

Este vorba despre vasluianca Adriana Alina Anastasiei (care stă fără forme legale în urbea de sub Pietricica) şi care a luat trei luni cu suspendare, pe o perioadă de încercare de doi ani. În acest interval, individa trebuie să se prezinte periodic la Serviciul de Probaţiune, să primească vizitele consilierului de probaţiune desemnat cu supravegherea, să anunţe în prealabil schimbarea locuinţei şi orice deplasare care depăşeşte cinci zile (precum şi întoarcerea), să comunice schimbarea locului de muncă şi informaţii de natură a permite controlul mijloacelor ei de existenţă. Dacă încalcă vreuna din aceste măsuri, ea riscă să ajungă după gratii.

Aşa cum se arată în sentinţă, pe parcursul anului trecut, femeia a cerşit în repetate rânduri expunându-şi fetiţa minoră, ca să-i înduplece pe cetăţeni să-i dea bani. Ea stătea în zona supermarketurilor, a bisericilor şi a gării. Numai că, din banii astfel obţinuţi, femeia nu se îngrijea de creşterea fetiţei; majoritatea sumelor fiind cheltuite pe băutură. La câteva luni după ce a fost pusă sub acuzare pentru aceste fapte, Direcţia Judeţeană de Asistenţă Socială şi Protecţie a Copilului Vaslui i-a luat fetiţa şi a dat-o în grija unui asistent maternal profesionist. De asemenea, Tribunalul Vaslui i-a obligat pe părinţii minorei folosită la cerşit să presteze, lunar, câte 20 de ore de muncă în folosul comunităţii.

Magistraţii urmează să primească spre analiză rechi-zitoriul care o pune sub acuzare pe altă femeie care şi-a folosit copilul la cerşit, fapt petrecută tot anul trecut. În cauză va fi pusă sub acuzare romaşcanca Luminiţa L., în vârstă de 24 de ani. Ea a fost depistată de o patrulă a Inspectoratului Judeţean de Jandarmi Bacău, în dimineaţa de 19 februarie 2017, când apela la mila semenilor folosindu-se de băieţelul minor pe care-l ţinea în braţe.

În ultimii ani, la nivelul Poliţiei Municipale Piatra-Neamţ au fost întocmite mai multe dosare penale pentru săvârşirea infracţiunii de folosirea unui minor în scop de cerşetorie. Cu titlu de exemplu, oamenii legii au surprins în flagrant adulţi care, deşi puteau munci, se foloseau de prezenţa unui minor, apelând la mila publicului pentru un ajutor material. Astfel, în parcarea unui hotel din centrul oraşului a fost identificată o ţigancă în vârstă de 25 de ani, din oraşul băcăuan Buhuşi, care cerşea folosindu-şi copilul de patru ani pentru a impresiona trecătorii. Totodată, pe bulevardul Traian, în faţa unui supermarket, a fost depistată o altă femei, de 31 de ani, din Filipeşti (Vaslui), care apela la mila publicului folosindu-se de băieţelul ei de trei ani. În toate cazurile au fost sesizate Direcţiile Judeţene de Asistenţă Socială şi Protecţie a Copilului.

Noul Cod penal prevede, la articolul 215, în acest sens următoarele: „Fapta majorului care, având capacitatea de a munci, apelează în mod repetat la mila publicului, cerând ajutor material, folosindu-se în acest scop de prezenţa unui minor, se pedepseşte cu închisoare de la trei luni la doi ani, sau cu amendă“.

(Mihai SAVA)

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here