Acasă Economic Consiliul Judeţean a stopat angajările la Spital

Consiliul Judeţean a stopat angajările la Spital

1337
3
DISTRIBUIȚI

l conducerea unităţii a realizat că, într-adevăr, se cheltuie foarte mult cu salariile

Ionel Arsene a cerut conducerii Spitalului Judeţean să amâne concursurile organizate deja pentru ocuparea unor posturi, în urma semnalelor primite, inclusiv din presă că cea mai mare parte a bugetului acestei unităţi nu are destinaţia îngrijirea bolnavilor ci cheltuielile de personal. Adică salarii, sporuri, tichete etc. „Vă rugăm să analizaţi posibilitatea amânării tuturor concursurilor de ocupare a posturilor vacante aflate în desfăşurare, din cadrul instituţiei pe care o conduceţi, cu respectarea prevederilor legale în vigoare, în vederea realizării, în perioada imediat următoare, a unei analize a cheltuielilor de personal aprobate prin buget, efectuate de Spitalul Judeţean de Urgenţă Piatra-Neamţ“, a transmis preşedintele Consiliului Judeţean..

Managerul interimar al spitalului, doctorul Alexandru Juncu, a pus în aplicare solicitarea. „Într-adevăr, în urma controlului intern făcut la aceast spital am constatat că la partea de salarii merg foarte mulţi bani. Rezultatele acestui control le-am prezentat şi Consiliului Judeţean. Nu ştiu să vă spun acum care este procentul cu care se depăşeşte maximul admis, dar se depăşeşte“, a spus doctorul Juncu.

Pe data de 7 aprilie, atunci când rezultatele auditului erau fierbinţi, doctorul Alexandru Juncu declara: „Bugetul spitalului merge în proporţie de peste 85% pe cheltuielile de personal. Banii care rămân pentru medicamente şi materiale sanitare, achiziţie de instrumentare şi dispozitive pentru operaţii, sunt foarte puţini. În luna ianuarie, ponderea cheltuielilor cu salariile chiar a fost depăşită, a fost de 85,31%. Sunt secţii de spital în care cheltuielile de personal depăşesc 87%!“

Totodată a fost amânată angajarea a doi medici cardiologi şi a doi farmacişti care fuseseră declaraţi admişi în urma concursului ce avusese loc pe 10 iunie.

Ziarul nostru deja a relatat situaţia cheltuielilor din spitalele din Neamţ. Numai valoarea tichetelor de masă date angajaţilor spitalelor o depăşeşte cu mult pe cea a mâncării oferită bolnavilor.

Din datele oficiale reiese, că în primul semestru al acestui an, la spital a reuşit să obţină venituri de peste 58,7 milioane de lei, din care peste 35 milioane de lei au fost cheltuiţi cu salariile şi contribuţiile angajaţilor şi aproape 11 milioane de lei cu medicamentele, reactivii, materialele de curăţenie şi dezinfectanţii.

În ceea ce priveşte cheltuielile, pe salariile de bază s-au dus, în şase luni, peste 20,9 milioane de lei, pe sporuri pentru condiţiile de muncă au fost cheltuite peste 4,9 milioane de lei, iar pe alte sporuri încă 3,9 milioane de lei. Tichetele de masă au golit visteria spitalului de peste 1,4 milioane de lei, iar contribuţiile aferente salariilor au însumat peste 4 milioane de lei.

În tot acest timp, pentru materiale de curăţenie s-au cheltuit 200.000 de lei, pentru medicamente – 6,8 milioane de lei, pentru materiale sanitare – 2,2 milioane de lei, pentru reactivii – 1,4 milioane de lei, iar pentru dezinfectanţii – 322.912 de lei.

Factura pentru încălzire şi iluminat a costat spitalul peste un milion de lei, carburanţii şi lubrifianţii timp de şase luni – 44.958 de lei, iar piesele de schimb – 172.711 lei.

(Alex NECHITA)

3 COMENTARII

  1. O hotarare complet aiurea ,ca sa nu spun idioata!Cum sa nu angajezi cardiologi,cand sectia este pe chituci!D-l presedinte are habar cand face astfel de recomandari?

  2. Organigrama este facuta de catre minister in functie de criterii care se aplica la nivel national. Cum sa supranormezi de atata timp personalul si sa te astepti sa faci performanta. Criteriile alea sunt bune in alte judete si la Neamt nu se aplica??? Nu e normal ce se intampla. Se zvonea ca doamna Arcan ar fi interesata sa preia fraiele spitalului – dar uitati-va la anuntul pentru ocuparea functiei de manager – nu numai ca dansa nu a candidat…nu s-a „bagat” absolut nimeni .. pentru ca cei de la consiliu isi bat joc, cu ajutorul DVC, de spitalul nostru. In ceea ce priveste posturile scoase acum la concurs, d-nul Juncu a semnat pentru ele – realizand probabil necesitatea lor. Insa e greu sa te lupti cu CJ cand de acolo iti vine sec un „pumn in bot” – „va rog sa reanalizati ….semnat Presedintele CJ”. Asta e si motivul pentru care d-nul doctor si-a prezentat demisia – nu faci nimic fara sa dea ei unda verde. Este cenzura in spitalul nostru. In loc sa blocheze concursurile, mai degraba ar trimite mai multi bani catre spital sau, ar cauta sponsorizari din privat. Sa imi spuna si mie d-ul Arsene si consilierii acestuia care sunt sumele pe care trebuiau sa le plateasca pe salarii si bonuri de masa pentru 5 posturi..sau cate or fi.. In alta ordine de idei – priviti site-ul CJ – acolo unde apar in fiecare saptamana posturi vacante. Vorba aia.. la consiliu se poate angaja, la spital nu! Concluzia e ca acest „audit” e o alta bataie de joc a CJ asupra conducerii SJU. Ca multe altele. Un fel de a arata celor de acolo cine e „seful”. Intre timp nemtenii vor merge tot cu plicul, si cu inima cat un purice la spital..sperand ca vor iesi teferi de acolo.

  3. Domnilor/doamnelor, treaba e cam asa (intr-o situatie pur ipotetica….desigur) : daca dau 10 lei de toti catre spital, din care 6 lei cu destinatie – salarii, e normal ca procentajul rezultat sa fie considerat enorm, motiv pentru care toata lumea sa huleasca medicii, asistentii si personalul TESA din spital pentru faptul ca nu vor sa faca voluntariat. Dar daca as vira catre spital 100 de lei, sau 200 sau 1000 … , din care aceiasi 6 lei cu destinatie salarii, atunci procentajul ar mai fi enorm? ca tot vorbim de cifre .. Deci dragi nemteni, extrapoland si revenind la realitate, personalul din spital nu are vina in aceasta lupta surda. Nu vedeti ce se intampla? .. de la plecarea fostului manager si pana azi au acumulat datorii imense. Am o propunere pentru domnul din consiliul de adminitratie al CJ, si pentru cei de la consiliu : blocati si postul de „manager persoana fizica” ca si asa nu se prezinta nimeni la concurs, si oricum…voi administrati cel mai bine ce e acolo. BRAVO FELICITARI!! Un singur lucru mai am de intrebat pe acesti „mai mari” ai judetului: cand veti avea nevoie de servicii medicale spitalicesti … nu-I asa ca o sa va duceti pe la Iasi, Tg. Mures sau Bucuresti?

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here