Acasă Administratie Consiliul Judeţean construieşte cinci heliporturi pentru elicopterele SMURD

Consiliul Judeţean construieşte cinci heliporturi pentru elicopterele SMURD

922
0
DISTRIBUIȚI

Elicopterele SMURD vor avea unde să aterizeze pentru preluarea cazurilor de urgenţă din judeţ, după ce Consiliul Judeţean a întocmit documentaţia pentru obţinerea de fonduri în vederea realizării a nu mai puţin de cinci heliporturi cu scop medical – în Piatra-Neamţ, Roman, Târgu-Neamţ, Bicaz şi Poiana Teiului. Aleşii şi-au dat în unanimitate acordul pentru realizarea investiţiei, în cadrul unei şedinţe extraordinare convocate marţi, 14 martie. Potrivit proiectului, costurile totale necesare construirii celor cinci platforme de aterizare sunt de 4.212.600 de lei, cu TVA-ul inclus, iar banii vor fi atraşi prin Programul Naţional de Dezvoltare Locală, care va fi demarat la nivel naţional luna viitoare. Contribuţia totală a judeţului în cadrul acestui proiect va fi de aproximativ 946.000 de lei.

„Pentru îndeplinirea condiţiilor de transfer a pacientului critic se impune amenajarea unei platforme de aterizare pentru elicopterele SMURD în curtea spitalelor, astfel încât timpul de transfer al bolnavilor, din şi înspre elicopter, să fie cât mai scurt cu putinţă, fără a pune în pericol viaţa pacienţilor.(…)

Relieful specific al judeţului, inexistenţa heliporturilor, capacităţile insuficiente pentru acoperirea numărului mare de solicitări pentru urgenţele, lipsa circuitelor funcţionale  me-dicale şi alte aspecte, conduc în continuare la deficienţe în realizarea actului medical, respectiv la pierderea de vieţi omeneşti“, se arată în expunerea de motive anexată proiectului de hotărâre.

Conform detaliilor proiectului, pentru Piatra-Neamţ deja a fost stabilit un amplasament – în curtea Spitalului Judeţean (respectiv pe terasa unui pavilion nou, ce urmează a fi construit). La Poiana Teiului, primăria a pus  la dispoziţie un teren, suficient de mare pentru a permite aterizarea şi decolarea elicopterelor, iar la Roman, Târgu-Neamţ şi Bicaz, terenurile au fost identificate, urmând să se facă tranferul acestora din proprietatea unităţilor administrativ-teritoriale către Consiliul Judeţean. Costurile realizării unui singur heliport se ridică la  peste 842.000 de lei.

La Poiana Teiului se realizează şi un Centru Multifuncţional de Sănătate

Pe lângă heliportul care va fi construit în cazul în care Consi-liul Judeţean va primi finanţarea prin PNDL, la Poiana Teiului instituţia vrea să realizeze şi un „Centru Multifuncţional de Sănătate“ care va sta la dispoziţia cetăţenilor din zonă – al căror acces la serviciile me-dicale este îngreunat de distanţa faţă de unităţile spitaliceşti din judeţ.

„În intravilanul comunei Poiana Teiului, în domeniul public al comunei, sunt cuprinse două corpuri de clădire, cu destinaţia şcoală şi teren aferent în suprafaţă totală de 4.084 mp. La acest moment corpurile nu sunt funcţionale şi vor fi trecute în domeniul public al judeţului, în vederea construirii obiectivului propus“, spun autorităţile.

În cadrul unităţii medicale va fi pus la dispoziţie un compartiment de preluare a urgenţelor şi unul de acordare a serviciilor medicale mai ample decât cele oferite de medicii de familie – precum chirurgie generală, cardiologie, medicină internă, endocrinologie sau stomatologie. În acest caz, prin devizul general s-a estimat o valoare totală a investiţiei de 1.991.951 de lei.

Investiţii în premieră

Înainte de şedinţa extraordinară de marţi, 14 martie, preşedintele Consiliului Judeţean le-a spus colegilor din legislativ că aceste investiţii, alături de celelalte – propuse pentru lunile care urmează, sunt o premieră pentru judeţul nostru. „Este vorba despre investiţii care n-au mai avut loc în ultimii 27 de ani în Neamţ, de aceea putem afirma că ziua de astăzi e poate cea mai importantă din acest mandat, pe care îl avem. Suma totală pe care intenţionăm să o accesăm prin PNDL anul acesta ajunge la aproape 617 milioane de lei şi fac apel inclusiv la primarii de localităţi să înceapă demersurile pentru a accesa aceste fonduri în diferitele sectoare din comunele dumnealor, a căror dezvoltare depinde în mare parte şi de iniţiativa locală, nu doar de cea judeţeană. Eu îmi doresc ca în cel mult doi ani de zile toate aceste investiţii derulate de Consiliul Judeţean să se finalizeze. Este o muncă grea, dar sunt sigur că îi vom face faţă“, a precizat preşedintele Arsene.

(Roxana ZAHARIA)

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here