Acasă Economic Cumpărături periculoase

Cumpărături periculoase

1106
0
DISTRIBUIȚI

Comerţul liber cu mărfuri  aduce în ţară şi implicit în judeţ,  produse de care ar trebui să ne  ferim pentru că ne pot  îmbolnăvi şi, mai rău, ne pot  cauza decesul. Şi mai grav este  faptul că multe dintre produsele  periculoase pe care comercianţii  le cumpără de aiurea şi ni le  vând ulterior sunt destinate  copiilor. Autorităţile încearcă să  stopeze, atunci când sunt alertate,  comerţul cu mărfuri periculoase,  însă multe dintre produse  sunt introduse pe piaţă fără  o verificare temeinică.  Mărfurile periculoase ajung  la cetăţeni fără ca ei să ştie că  acestea le pot distruge sănătatea.  Mai ales acum, în această  perioadă premergătoare  sărbătorilor de iarnă, în care  cantitatea produselor scoase la vânzare şi  achiziţionate, în special a jucăriilor, este  mai mare ca oricând în timpul anului,  cetăţenii ar trebui să fie foarte vigilenţi  atunci când se duc la cumpărături. Pentru a  elimina orice dubiu cu privire la calitatea  unui produs, consumatorii pot verifica  marfa pe care doresc să o achiziţioneze în  sistemul european de alertă rapidă Rapex.  Aici sunt toate produsele pe care  autorităţile le-au detectat ca fiind periculoase  şi pe care consumatorii trebuie să le  evite, mărfuri ce ar trebui retrase imediat  de pe piaţă.

Jucării care pot provoca  sufocarea şi păpuşi cu ftalaţi 

Haine, multe jucării, accesorii pentru  telefoane, produse electrocasnice şi multe  altele, nu au ce căuta pe piaţă, pentru că ele  sunt considerate ca având grad ridicat de  periculozitate, iar în acest context  autorităţile trebuie să ia măsuri rapide pentru  a nu ajunge în mâinile consumatorilor.  Dacă unul sau mai multe din produsele cu  risc major de îmbolnăvire au „scăpat“ în  comerţul local, atunci ele trebuie duse imediat  la comercianţi care au sarcina de a le  distruge. Până când autorităţile vor face  acest lucru, indicat este ca cetăţenii să se  ferească de produsele care le pot afecta  sănătatea.  Sistemul Rapex a alertat chiar ieri consumatorii  cu privire la mai multe jucării  care sunt periculoase pentru copii. Este  vorba de păpuşile cu mărcile „Shu Yi“, Xin  Yan“, „Mini baby“, jucăriile din pluş  „Dopaodoll“, care conţin ftalaţi, substanţă  ce dăunează copiilor afectând sistemul  reproducător. O jucărie muzicală, ce  reprezintă un pian în miniatură, este la fel  de periculos pentru cei mici deoarece  părţile mici se pot desprinde cu uşurinţă,  iar copilul le poate înghiţi, provocându-i  sufocarea.  Un risc ridicat de pericol îl reprezintă şi  jucăria de susţinere a suzetei, marca  „Difrax“, care reprezintă o girafă al cărui  cap se desprinde uşor, iar materialul din  care este confecţionat poate fi înghiţit cu  uşurinţă de copii, ceea ce le-ar provoca  sufocarea. Periculoase pentru copii sunt şi  şosetele cu animale de pluş aplicate, marca  „Primark“, speciale pentru Crăciun. La  jucăria de pluş aplicată, care reprezintă un  cerb, coarnele se desprind cu  uşurinţă şi pot fi înghiţite,  provocând sufocarea. La fel  de periculoase sunt şi  treningurile „School Master“,  ale căror şnururi de la  hanorace pot provoca, în  joacă, leziuni grave  micuţilor.

Accesorii  cu parafină  clorurată şi clăpari  „Salomon“  periculoşi

   Sistemul Rapex a avertizat  ieri consumatorii şi  asupra mănuşilor de piele,  marca „Kangyu“. Autorităţ  ile au descoperit că pielea din care  sunt confecţionate conţine prea mult crom,  care poate declanşa reacţii alergice utilizatorilor.  Sistemul avertizează, totodată, şi  asupra numeroase accesorii pentru telefoane,  în special, care conţin parafină  clorurată, o substanţă toxică ce reprezintă  un pericol real pentru sănătatea umană şi  mediu. Tocmai de aceea, autorităţile  europene au interzis introducerea pe piaţă  şi utilizarea articolelor care conţin această  subtanţă. Cu toate acestea, prin diferite căi,  mărfurile cu probleme au ajuns în comerţ,  iar consumatorii trebuie să se ferească să  cumpere aceste produse. Este vorba despre  selfie-stick-urile marca „MarQuant“, anumite  lumânări cu led, anumite căşti pentru  telefoane, difuzoarele marca „Connect  speacker“, anumite feţe de masă, ciocane.  Toate aceste produse conţin, fie în cabluri,  fie în mânere, în compoziţia lor, parafină  clorurată ce este toxică pentru om şi mediu.  Nu doar produsele ai căror fabricanţi nu  sunt cunoscuţi, ori nu sunt de găsit, cu  diferite mărci necunoscute, sunt periculoase  pentru consumatori, ci şi mărfuri sub  branduri cunoscute. Spre exemplu, sistemul  Rapex a emis o alertă de risc ridicat  de periculozitate pentru clăparii  „Salomon“, la care au descoperit că  mecanismul de prindere din spatele acestora  se poate disloca în timpul utilizării. Astfel,  un schior ar putea pierde controlul şi ar  putea cădea, rănindu-se grav.  Sistemul de alertă mai avertizează şi  asupra riscului pe care îl are uscătorul de  păr, marca „Dhom Tech System“, care se  poate supraîncălzi şi poate lua foc în timpul  utilizării. Totodată, periculoasă este şi  plita electrică, marca „Mobika“, la care  cablul de alimentare se supraîncălzeşte, iar  butonul de control se despride cu uşurinţă.  (Natalia RÎŞTEI)

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here