Acasă Economic Deputatul denunţător

Deputatul denunţător

1672
1
DISTRIBUIȚI

Recent, Tribunalul Iaşi a dat sentinţele într-un dosar de corupţie făcut de procurori în urma denunţului făcut de Ciprian Constantin Şerban, deputat care reprezintă judeţul nostru în Parlament şi şeful Tineretului Social Democrat din urbea de sub Pietricica.

Potrivit instanţei ieşene, denunţul a fost făcut în 2012, când Şerban i-a înregistrat pe nişte angajaţi ai Ocolului Silvic Răducăneni care  au cerut şpagă. Rechizitoriul a ajuns la judecat abia în 2016, iar pe 17 aprilie anul acesta judecătorii ieşeni au dat primele sentinţe, cu suspendare: Nicolae Balint, fost sef de district – trei ani de închisoare, Vasile Băran, fost şef în cadrul OS Răducăneni – doi ani şi Mihai Grigoraş, inginer la Compartimentul de Cultură şi Refacerea Pădurilor – un an şi şase luni.

Judecatorii au mai dispus confiscarea sumei de 3.442 de lei care a fost găsită acasă la Nicolae Balint, bani care ar fi făcut obiectul luării de mită şi au constatat că suma de 600 de lei care i-a fost dată de deputatul Şerban lui Balint, cu titlul de mită, a fost restituită denunţătorului.

Mită de 26.000 de lei

Şerban i-a denunţat pe cei trei silvicultori ieşeni după ce respectivii i-au cerut o şpagă de 26.000 de lei pentru un contract de refacere a pădurilor la OS Răducăneni. La vremea respectivă, Şerban era reprezentant al unei firme din municipiul Piatra-Neamţ care încheiase un contract de prestări servicii cu Direcţia Silvică Iaşi.

În martie 2012, SC Eden Star Forest SRL (a tatălui de-putatului Şerban) a semnat un contract de servicii pentru silvicultură – cultură şi refacerea Pădurilor la OS Răducăneni, în valoare de 664.446 de lei, lucrările urmând să fie efectuate până la sfârşitul anului. Anchetatorii susţin însă că în martie-aprilie 2012, inculpaţii au condiţionat recepţia „facilă şi formală“ a lucrărilor ce urmau a fi efectuate de firma pietreană de plata unui comision de 4% din contravaloarea fiecărei facturi emise şi încasate de societate, reprezentând aproximativ 26.000 de lei. Ciprian Şerban şi un coleg de-al său ar fi refuzat „oferta“, dar ar fi fost avertizaţi că vor avea probleme la recepţia lucrărilor de întreţinere efectuate.

„La scurt timp după începerea lucrărilor prevăzute în contract, au început să apară dificultăţile prevăzute de către inculpaţi: Balint Nicolae controla muncitorii SC Eden Star Forest şi îi punea să refacă lucrările invocând diferite motive, întârziind astfel derularea contractului, cu riscul de a nu se achita sumele contractate“, se arată în rechizitoriul întocmit de procurorii ieşeni. De exemplu, Balint ar fi dispus săparea în avans a 60-70 de gropi, le-ar fi măsurat cu ruleta şi de-abia apoi ar fi permis plantarea arborilor, pentru ca ulterior să invoce, în cadrul altei proceduri, că muncitorii nu sunt aşezaţi corespunzător în rânduri. La rândul său, Grigoraş ar fi refuzat recepţia lucrărilor, deşi acestea ar fi fost efectuate corespunzător.

Comisionul

Ulterior, Şerban ar fi căzut la o înţelegere cu Balint şi Băran, acceptând să plătească un comision de 3%, respectiv aproape 20.000 de lei. De asemenea, ar fi acceptat ca lucrările de întreţinere să fie executate atât de muncitorii firmei, cât şi de cei care ar fi urmat să fie aduşi de angajaţii OS, mai spun procurorii. Din suma pretinsă, inculpaţii au primit în total 6.052 de lei în mai multe tranşe, sumele fiind remise lui Balint sau Grigoraş, se arată în rechizitoriu.

Denunţul a fost făcut de Şerban în septembrie 2012, iar flagrantul a avut loc pe 25 septembrie 2012, când anchetatorii l-au prins pe Balint în timp ce a primit de la Şerban  600 de lei, reprezentând 3% din contravaloarea ultimei facturi emise. După denunţ, Şerban a purtat microfoane şi a înregistrat discuţiile purtate cu silvicultorul corupt.

În faţa anchetatorilor, Balint a recunoscut că a pretins sumele de bani, dar acestea ar fi reprezentat „costurile carburantului, uzurii hainelor folosite pentru a supraveghea desfăşurarea lucrărilor“, deşi „cădea în sarcinile de serviciu“. Ceilalţi doi inculpaţi susţin că nu au ştiut de pretinderea celor 3%; Băran şi Gri-goraş au declarat că nu aveau cunoştinţă de înţelegerea financiară pe care Balint a avut-o cu angajaţii firmei, iar ei nu au solicitat vreo sumă de bani drept mită.  (Mihai SAVA)

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here