Acasă Eveniment Desant în Munţii Tarcăului

Desant în Munţii Tarcăului

1106
0
DISTRIBUIȚI
????????????????????????????????????

În perioada 5 – 9 februarie, militari Batalionului 151 Infanterie Războieni, cunoscuţi şi sub numele de „Lupii Negri“, au fost într-o tabără de antrenament, în comuna Tarcău. Infanteriştii ieşeni, recunoscuţi pentru modul exemplar în care şi-au îndeplinit misiunile externe în Angola, Irak şi Afganistan, au răspuns unei noi provocări – muntele.

Astfel, fiind obişnuiţi cu dealurile moldave şi deşertul afgan sau irakian, „Lupii Negri“ au urcat pe Munţii Tarcăului. Au parcurs pe jos, în marş, zeci de kilometri pe drumuri forestiere, pe poteci şi prin păduri. Prin zăpadă, pe gheaţă sau prin noroi, rând pe rând, plutoanele au atacat vârfurile şi crestele din zonă, antrenându-se în diverse situaţii tactice. Ei au descoperit, pas cu pas, câteva dintre secretele vieţii montane, sub observaţia atentă a comandantului Batalionului 151 Infanterie, locotenent-colonel Daniel Cioran, şi a cercetaşilor unităţii.

Pe parcursul taberei de antrenament, „Lupii Negri“ au învăţat cum să iasă dintr-o ambuscadă, cum să atace un obiectiv după o deplasare istovitoare, cum să se replieze şi cum să iubească muntele cu toate capriciile sale.

Au fost deplasări cu diferenţe de nivel cuprinse între 400 şi 600 de metri, cu suişuri şi coborâri abrupte, prin noroi dar şi prin zăpada sub care, din loc în loc, „pândea“ gheaţa. Programul de instrucţie începea dimineaţa şi se termina seara târziu; pentru unii militari fiind primul contact cu muntele.

„Zona de responsabilitate a Brigăzii 15 Mecanizată cuprinde munţi şi păduri, aşa că infanteriştii ieşeni trebuie să se pregătească şi în astfel de medii. Am considerat că poligoanele îţi oferă şansa de a-ţi perfecţiona tacticile, tehnicile şi procedurile, dar toate trebuie puse în practică pe terenul patriei. Acum a venit rândul să ne pregătim la munte, să realizăm o mai bună coeziune în rândul grupelor şi plutoanelor, să revenim la instrucţia de bază, la marşurile care ne-au consacrat. Ne-am verificat adaptabilitatea la acest mediu şi am executat diferite exerciţii tactice. Au fost emoţii tipice începutului, dar militarii au reuşit să învingă frigul, dife-renţele de nivel şi oboseala“, a declarat comandantul Batalionului 151 Infanterie.

(Mihai SAVA)

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here