Acasă Administratie După 20 de ani, Nemţenii renunţă la troleibuze

După 20 de ani, Nemţenii renunţă la troleibuze

2028
2
DISTRIBUIȚI

l SC Troleibuzul a luat această decizie pentru că nu şi-au primit compensaţiile de la Urbtrans

De mai bine de 20 de ani, pe străzile din Piatra-Neamţ, o parte a transportului public în comun este asigurat de bătrânele troleibuze ale societăţii cu acelaşi nume. Pe nepusă masă, dar pentru că situaţia financiară o impune, şefii SC Troleibuzul spun că s-au văzut nevoiţi să renunţe, „pe perioadă nedeterminată“ la transportul electric. Potrivit directorului Nadia Năstase, motivele care au stat la baza acestei decizii sunt cât se poate de întemeiate, iar schimbarea va fi pusă în practică începând cu data de 1 aprilie 2017. „Conform contractului de delegare de gestiune pe care îl avem încheiat cu ADI Urbtrans, aceştia şi-au luat angajamentul să ne plătească compensaţiile pe care până anul trecut le plătea Consiliul Judeţean. Ori, dânşii consideră de cuviinţă să nu respecte acest angajament, astfel că ne-am văzut obligaţi să luăm aceste măsuri, pentru ca societatea să nu intre într-un blocaj financiar; şi anume, renunţăm la transportul electric pe raza municipiului.

Raţiunea care a stat la baza acestei decizii a pornit de la gradul mic de ocupare cu pasageri, comparativ cu costurile mari pe care le presupune atât întreţinerea cât şi funcţionarea acestor mijloace de transport“, a declarat directorul Nadia Năstase.

Reprezentanţii societăţii spun totodată că în urma acestei modi-ficări programul de transport în comun va fi adaptat pentru a asigura confortul şi siguranţa pasagerilor, iar troleibuzele vor fi suplinite de autobuzele deja existente în dotare, care, după calculele făcute ar reuşi să facă faţă traseelor existente.

Angajaţii vor avea cel mai mult de suferit

Nadia Năstase a precizat că, odată cu „scoaterea din peisaj“ a troleibuzelor, aproximativ 50 de angajaţi ar avea de suferit, dar a dat asigurări că va încerca să îi relocheze în cadrul societăţii, astfel încât să nu rămână fără loc de muncă. „Categoric vor avea loc şi modificări la nivel de personal.

Vorbim despre aproximativ 30 de şoferi, dintre care unii vor fi mutaţi pe autobuze, dar mai avem alţi 20 de angajaţi pe tehnic, sau la staţiile de redresare. Vom încerca să facem în aşa fel încât să le ofe-rim un loc de muncă în continuare în cadrul societăţii. Nu vorbim de disponibilizări în masă, aşadar; cu toate acestea, unii dintre ei au renunţat din proprie iniţiativă şi deja şi-au depus demisiile, la aflarea acestei veşti“, a mai spus directorul.

În ceea ce priveşte comunicarea cu ADI Urbtrans (asocierea care gestionează transportul în comun din Piatra-Neamţ şi comunele învecinate) Nadia Năstase a explicat că încercările de a ajunge la un numitor comun pentru achitarea compensaţiilor restante nu au avut sorţi de izbândă, răspunsurile la adresele făcute fiind evazive sau deloc.

Totuşi, decizia retragerii troleibuzelor nu rămâne bătută în cuie, mai spune conducerea societăţii acestea putând fi reintroduse pe trasee, dacă Urbtrans va decide să achite banii cu pricina. Or, acest lucru este puţin probabil să se întâmple, atât timp cât subiectul „Troleibuzul“ a fost dintotdeauna unul sensibil (atât la nivel administrativ cât şi politic) tocmai din cauza fondurilor pe care le rulează şi gestionează – considerate de unele voci exagerat de mari.

Pentru un punct de vedere în acest sens, nici reprezentanţii Consiliului Judeţean şi nici cei ai ADI Urbtrans nu au putut fi contactaţi.

(Roxana ZAHARIA)

2 COMENTARII

  1. Ce decizii cretine! Ca si motivul, dealtfel.Pai daca Urbtrans trebuie sa plateasca, sa-si respecte intelegerea.Nu au un contract? Asta e motiv sa faci asemenea schimbari?Ar fi de facut o schimbare:data afara persoana care ia asemenea decizii, directorul institutiei, Nadia Nastase.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here