Acasă Economic După accidentul de la Traian, Peste 20 de persoane anchetate de DSP...

După accidentul de la Traian, Peste 20 de persoane anchetate de DSP Neamţ

1726
0
DISTRIBUIȚI
????????????????????????????????????

Mai mult de 20 de persoane au fost intervievate, în zilele de 23 şi 24 mai, de reprezentanţii Direcţiei de Sănătate Publică (DSP) Neamţ, ce anchetează împrejurările în care unei paciente i-a fost amputat piciorul. Totul a plecat de la un accident rutier care a avut loc, duminică (21 mai), la ieşirea din satul Traian (comuna Săbăoani) şi în urma căruia trei persoane au fost rănite. Două au avut leziuni uşoare, însă o a treia victimă, aflată în stare gravă (politraumatism), a fost transportată de o autosanitară la Spitalul Municipal de Urgenţă (SMU) Roman. Asta în condiţiile în care un elicopter SMURD Iaşi, ajuns la locul accidentului pentru a prelua pacienta şi a o duce la Iaşi, nu a mai intervenit pe motiv că medicul Gabriel Popescu, de la SAJ Neamţ, ar fi luat decizia de a transporta pacienta la spitalul din Roman. Pe de cealaltă parte, medicii de la Roman au cerut transfer la Spitalul Judeţean de Urgenţă (SJU) Piatra-Neamţ. În cele din urmă, de la SJU Neamţ s-a cerut intervenţia unui elicopter SMURD, dar nu a mai fost posibil acest lucru din cauza vremii nefavorabile. În sfârşit, pacienta a fost transferată şi dusă cu ambulanţa la Spitalul „Sfântul Spiridon“ Iaşi, unde medicii de acolo (după 7 ore de la producerea accidentului rutier) au ajuns la concluzia că piciorul stâng al femeii trebuie amputat. Acum, DSP Neamţ spune că s-a autosesizat şi urmăreşte firul întâmplării pentru a se vedea dacă au fost respectate protocoalele pentru acordarea primului ajutor, dacă decizia medicului Gabriel Popescu de a duce pacienta la SMU Roman a fost justificată şi alte aspecte conexe.  Raportul cu concluziile urmează a fi pus pe „masa“ Ministerului Sănătăţii.

„Se desfăşoară o anchetă care implică mai multe persoane, inclusiv de la Spitalul Municipal de Urgenţă Roman, Serviciul de Ambulanţă Judeţean şi Spitalul Judeţean de Urgenţă Piatra-Neamţ, cu privire la persoanele care au intervenit în acordarea primului ajutor pacientei implicate în accidentul rutier de lângă Roman şi la felul în care a fost soluţionat acest caz. Detalii vă vom putea furniza în momentul în care va fi gata ancheta. Sunt verificate documente şi intervievate toate persoanele care au intervenit în această situaţie.  Sunt peste 20 de persoane intervievate“, a declarat dr. Mirela Grădinaru, purtător de cuvânt al DSP Neamţ.

Reprezentanţii SAJ au format şi ei o comisie de disciplină pentru a se vedea dacă se impune vreo sancţiune medicului din subordinea lor, însă nişte rezultate în acest caz, aşa cum a spus dr. Dorice Albu, director al SAJ Neamţ, vor apărea peste 1-2 săptămâni. „Noi facem anchetă prin comisia de disciplină faţă de salariatul SAJ, nu avem nicio legătură cu ancheta DSP. Ieri (23 mai), a venit DSP la noi în control şi au luat informaţii despre dr. Popescu“, a spus dr. Albu.

Colegiul Medicilor Neamţ stă deoparte în acest caz,  reprezentanţii instituţiei lăsând să se înţeleagă faptul că atât timp cât DSP Neamţ este pe fir nu se vor lua măsuri suplimentare.

„Deocamdată, la noi nu a venit nicio sesizare. La noi vin sesizările de la DSP Neamţ. În cazul în care ei nu se autosesizează, fiind o problemă în sistem, atunci intervenim. Mai ales pentru culpe me-dicale, pentru abateri de la deontologia medicală“, a precizat dr. Iosif Koszeghi, preşedintele Colegiului Medicilor Neamţ. Până când se va face lumină în acest caz, potrivit medicilor ieşeni, pacienta a fost detubată şi este conştientă, dar are nevoie în continuare de măsuri terapeutice de tip terapie intensivă, în colaborare cu specialităţi chirurgicale. (T. MARIAN)

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here