Acasă Sport Ecvestru / Festivalul Naţional Ecvestru „Stânca Şerbeşti“: Debut de sezon la baza...

Ecvestru / Festivalul Naţional Ecvestru „Stânca Şerbeşti“: Debut de sezon la baza hipică

702
0
DISTRIBUIȚI

Astăzi, de la ora 10.30, în baza hipică pietreană „Col. Virgil Bărbuceanu“ debutează sezonul ecvestru cu întrecerile de sărituri peste obstacole. Primele reprezentaţii înscrise în programul competiţional 2016 sunt cele destinate Festivalului Naţional Ecvestru „Stânca Şerbeşti“. Ajuns la cea de-a treia ediţie, concursul reuneşte la start 100 de cai şi de călăreţi legitimaţi la 26 dintre cluburile de profil din ţară. Evenimentul este destinat categoriilor de concurenţi: copii, amatori, debutanţi şi juniori de 16, respectiv 18 ani. Totodată, concursul include şi o etapă de Grand-Prix În baza hipică de peste Vale, întrecerile de sărituri peste obstacole sunt programate timp de numai trei zile: astăzi, mâine şi sâmbătă (vineri 1 iulie). Duminică, întreaga caravană a cailor şi călăreţilor sosiţi la Piatra-Neamţ se va muta la baza sportivă din comuna Ştefan cel Mare. Acolo vor fi desfăşurate un concurs demonstrativ, festivitatea de închidere a Festivalului „Stânca Şerbeşti“, dar şi momentul premierii celor mai valoroşi călăreţi din probele competiţiei.

Ieri a fost parada participanţilor prin oraş

Şedinţa tehnică a primului concurs de sărituri peste obstacole s-a desfăşurat aseară, de la ora 19. Cu două ore înainte, pe principalele artere ale urbei pietrene fusese programată parada participanţilor. Întrecerea de astăzi de la ora 10.30 are probe structurate pe cinci secţiuni de concurs. Cea de nivel F, destinată copiilor, amatorilor şi debutanţilor are prevăzut un baraj fără cronometru şi se va încheia cu trei clasamente. De la ora 12 începe proba de nivel E, atunci când vor începe concursul şi amatorii (cu două clasamente şi baraj la cronometru), iar de la ora 15 intră în concurs juniorii de 16 ani cu proba de nivel C. Ultimele probe ale zilei sunt prevăzute să înceapă la orele 17 (cea de nivel C şi juniorii de 18 ani), respectiv 19 (concursul de nivel B).

 

Mâine va fi festivitatea de deschidere

Festivitatea de deschidere a competiţiei de sărituri peste obstacole „Stânca Şerbeşti“ va fi desfăşurată vineri 1 iulie, începând cu ora 14.30. Ziua a doua de concurs va debuta tot de la ora 10.30. Cele mai interesante probe de mâine sunt anunţate de la ora 17 (nivel C, probă din două faze), respectiv de la ora 19 („Adună-ţi punctele!“). Sâmbătă, în ultima zi de concurs la Piatra-Neamţ, festivitatea de premiere va desfăşurată cu începere de la ora 19. Înainte, de la ora 17 va începe proba pentru desemnarea câştigătorului Grand-Prix-ului şi cea de stabilire a învingătorului trofeului „Stânca Şerbeşti“, iar de la ora 18.30 se va desfăşura finala probei de nivel D, cu o ştafetă de doi călăreţi.

Premiile acordate la etapa de Grand-Prix şi Festivalul Naţional Ecvestru „Stânca Şerbeşti“ la sărituri peste obstacole sunt asigurate cu sprijinul Consiliului Judeţen Neamţ, al primăriei şi susţinătorilor din comuna Ştefan cel Mare, al grupului de firme TCE 3 Brazi şi de alţi sponsori. În finalul săptămânii viitoare (7-10 iulie), aceeaşi bază hipică pietreană va fi gazdă pentru alte întreceri ecvestre importante, înscrise în calendarul federaţiei de specialitate: Concursul Naţional de sărituri peste obstacole „Cupa Municipiului Piatra-Neamţ“ (întrecere ajunsă la ediţia a 18-a) şi „Cupa Marsat“ (ediţia a IV-a).

 

Cursuri de perfecţionare pentru instructori, de luni până miercuri

În zilele libere dintre cele două perioade de concurs (4, 5 şi 6 iulie), la baza hipică pietreană vor fi organizate cursuri de perfecţionare pentru 30 de instructori sportivi. Lector în cadrul acestei acţiuni organizată de federaţie va fi arbitrul internaţional Alexandru Iavorovski. Ultimele concursuri de sărituri peste obstacole la Piatra-Neamţ în sezonul 2016 vor fi cele din perioada 12-14 august: Trofeul „Virgil Bărbuceanu“, Trofeul „TCE 3 Brazi“ şi Campionatul Naţional Ecvestru de seniori.

La primele două competiţii este aşteptată şi participarea călăreţilor din străinătate: bulgari, turci, unguri şi posibil ucrainieni şi sloveni.

(Ciprian AVĂDANEI)

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here