Acasă Eveniment Etnobotaniştii

Etnobotaniştii

1283
0
DISTRIBUIȚI

La sfârşitul acestei săptămâni, Tribunalul a dat publicităţii lista martorilor din dosarul în care mai mulţi pietreni sunt judecaţi pentru constituirea unui grup infracţional organizat specializat în traficul cu etnobotanice. Printre aceştia sunt şi consumatori de astfel de substanţe cu efecte psihoactive, care urmează să fie audiaţi de instanţă. În faza iniţială a anchetei, unii au recunoscut că au cumpărat în repetate rânduri etnobotanice de la grupul care acţiona în zona Blocului 40, din cartierul Dărmăneşti. Lista martorilor din dosar a fost dezvăluită în contextul în care, joi (6 iunie), instanţa de sub Pietricica a dispus înlocuirea măsurii arestului domiciliar cu cea a controlului judiciar, pentru Marsilia Elena Mantu (în vârstă de 34 de ani) – membră a grupului de traficanţi de etno-botanice.

Martorii

Judecătorii i-au impus femeii să meargă periodic la „semnat“, să nu părăsească teritoriul României, să nu se apropie de, ori să comunice cu, ceilalţi traficanţi (Antonio Gheorghe Bozu, Ionuţ Andrei Mantu, Gabriel Mantu şi Vlad Ştefan Fundătură) dar şi să nu se apropie ori să ia legătura, direct sau indirect, pe nicio cale, cu următorii martori din dosar: Gabriel Ionuţ Adamache, Cătălin Constantin Ciocoiu, Bogdan Constantin Chirilă, Dumitru Leonard Uţă, Vasilica Sergiu Isac, Mihai Cristian Barbu, Gabriel Sebastian Kovacs, Marius Gabriel Culbece, Sebastian ilie Adăscăliţei, Constantin Oborocianu, Alexandru Ştefan Cozma, Vannessa Jessika Asmarandei, Gabriel Ionuţ Anechitei, Ştefan Mihai Akay, Ovidiu Alin Cercel, Cosmin Stejărel Cosmescu, Elena Andreea Fi-limon, Matei Andonescu, Răzvan Lehadus, Augustin Ştefan Popovici, Bogdan Constantin Blagocin (fiu de poliţist, care a mai fost implicat într-un dosar cu trafic de etnobotanice în 2015), Valentin Andrei Filip, Nicolae Vlad Manole, Ovidiu Mihai Astanei, Ionuţ Cătălin Iftimia, Constantin Stănilă, Răzvan Mihai Trifan şi Cristian Ştefan Cozma.

Descinderile  de la Blocul 40

Grupul traficanţilor de etnobotanice era monitorizat de mai bine de un an, iar pe 22 februarie poliţiştii Servi-ciului de Combatere a Criminalităţii Organizate au făcut mai multe descinderi la Blocul 40. Sub coordonarea DIICOT, oamenii legii i-au prins în flagrant pe trei pietreni (cu vârste cuprinse între 19 şi 29 de ani) asupra cărora au fost găsite trei grame de cannabis şi 30 de grame de substanţe susceptibile de a avea efecte psihoactive, ce urmau a fi comercia-lizate.

Ulterior, au fost făcute patru percheziţii la locuinţele acestora, în blocurile G6 şi G9 de pe strada Grigore Ureche, şi în apartamentul Marsiliei Mantu, ocazie cu care au fost descoperite şi ridicate aproximativ 50 de grame de cannabis, două kilograme de etnobota-nice, mai multe cântare electronice, laptop-uri, tablete, telefoane mobile, stick-uri de memorie, precum şi 38.000 de euro plus 22.500 de lei.

Etnobotanicele erau de fapt un amestec de ierburi şi prafuri importate din China. Anchetatorii au stabilit că cei mai mulţi dintre clienţii traficanţilor erau tineri, mulţi elevi de şcoală generală şi liceu, iar preţul unui plic cu etnobotanice era 10 lei.

(Mihai SAVA)

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here