Acasă Social Exerciţiu de imaginaţie: 2,76 lei o masă, pentru un bolnav internat

Exerciţiu de imaginaţie: 2,76 lei o masă, pentru un bolnav internat

1317
0
DISTRIBUIȚI

l ultima rectificare a alocaţiilor de hrană pentru pacienţi a fost făcută în septembrie 2016 l Spitalul Municipal de Urgenţă Roman şi Spitalul Orăşenesc Târgu-Neamţ susţin că folosesc pragul maximal pentru mesele suferinzilor

Spitalele publice, din judeţ, fac minuni atunci când vine vorba de meniurile pacienţilor. Şi asta dacă ţinem cont de sumele alocate, în medie, pe zi (trei mese) pentru un bolnav dintr-o unitate medicală. În septembrie 2016, printr-o Hotărâre de Guvern, a fost operată ultima modificare privind alocaţiile de hrană pentru consumurile colective din unităţile sanitare publice. Masa celor „cazaţi“ în spital diferă. Spre exemplu, pentru un bolnav de TBC şi HIV/SIDA (adult) cheltuielile cu masa ajung până la maxim 16 lei, pentru o lăuză costurile ajung la 15 lei, pentru un bolnav internat „în staţionare de zi“ se alocă cel mult 7 lei, pentru copiii nou-născuţi prematuri (alimentaţi artificial) costurile au fost plafonate la 10 lei, aceeaşi situaţie fiind valabilă şi pentru un copil cu vârsta cuprinsă între 0-3 ani. Însoţitorii bolnavilor, internaţi şi ei în unităţile medicale, au dreptul, prin lege, la trei mese în valoare totală de 7 lei. Sumele maximale pot fi depăşite „prin hotărâri ale autorităţilor deliberative ale unităţilor administrativ- teritoriale pentru spitalele din subordinea acestora, cu suportarea, de către acestea, din bugetele proprii a cheltuielilor suplimentare, precum şi la solicitarea persoanelor fizice beneficiare, care vor suporta cheltuielile suplimentare corespunză- toare“, se precizează în Hotărârea nr. 665/2016 pentru modificarea anexei la Hotărârea Guvernului nr. 429/2008. În spitalele judeţului, nu se pune „problema“ depăşirii sumelor maximale, însă limitele pentru sumele mici alocate meniurilor din spital duc la un adevărat exerciţiu de imaginaţ ie. În medie, un pacient trebuie să fie mulţumit cu mâncarea gătită din produse ce valorează între 12 – 13 lei. La Spitalul Judeţean de Urgenţă (SJU) Piatra- Neamţ media sumei alocate pentru un pacient este de 8,3 lei. Adică, fix 2,76 de lei pentru una dintre cele trei mese zilnice. Desigur, în funcţie de „statutul“ fiecărui internat suma poate fi mare sau mai mică. Ni s-a explicat că, deşi poate părea surpinzător, un meniu făcut cu 8,3 lei respectă normele legale, achiziţiile la preţuri avantajoase ale alimentelor fiind şi cele care dictează preţul final al meniului din farfurii. Mai mult, mâncarea este „îmbogăţită“ şi prin aportul unor sponsori care donează alimente neperisabile. La Spitalul Municipal de Urgenţă (SMU) Roman, am fost asiguraţi că internaţii sunt mulţumiţi de ceea ce primesc în farfurii, mai ales că aici se merge pe varianta sumelor maximale, iar diversificarea mâncării s-a îmbunătăţit în ultima perioadă. „Nivelul alocaţ iei de hrană, la noi în spital, este conform modifică rii anexei la Hotărârea Guvernului 429 din 2008. Noi ne supunem unei legi şi, aşa cum scrie în lege, aşa dăm. Noi folosim pragul maxim, pentru că suntem preocupaţi de pacienţii noştri. Am şi diversificat mâncarea, adică am introdus carne mai multă, brânză“, a precizat dr. Oana Onu, director medical al SMU Roman. Spitalele ajutate cu alimente aduse de la mănăstiri şi biserici Şi reprezentanţii Spitalului Orăşenesc Târgu-Neamţ ne-au spus că au făcut tot posibilul ca bolnavilor să nu le lipsească mâncarea bună. Mai ales că, aici, unele mănăstiri, aşa cum ne-a explicat managerul spitalului, dr. Florin Apostoae, îşi aduc şi ele contribuţ ia la mesele suferinzilor. De la bucătăria spitalului se „înfruptă“ chiar şi unele cadre medicale. „Folosim nivelul maximal pentru alocaţiile de hrană. Poate cu 50 de bani mai puţin. Tot de-acolo dăm hrană şi la medici şi la gardă, nu ne rămâne nici un leu. Nu am avut probleme. Am făcut totul pe SEAP. Am prins preţuri scăzute. Care nu-şi aduce marfa corectă, „out“ (trad. „afară“ – n.red.). Nu avem preferinţe şi atunci toate lucrurile merg foarte bine. Noi am luat alimente pe un an de zile. Am prins preţuri bune la toate alimentele. Am comandat cantităţile maximale pe un an şi ne sunt aduse secvenţial. Am mai avut şi sponsorizări de pe la nişte mănăstiri, cu nişte morcov şi nişte ceapă“, a spus managerul Spitalului Târgu-Neamţ. La Bicaz, suma alocată pentru mâncare este de aproximativ 8 lei, managerul de acolo explicându-ne că suma e mică deoarece în această unitate medicală nu există anumite categorii de bolnavi care ar fi beneficiat, în mod normal, de o alocaţie de hrană mai mare. Şi aici, aportul unor bisericii şi al unor donatori s-a dovedit a fi unul important. În economia cheltuielilor, unii pacienţi refuză, în posturi, mâncarea preparată în spital. „Media este de 8 lei pe zi pentru un bolnav internat, pentru că noi nu am avut lăuze care să crească media, nu am avut nici nou-născuţi. Nu sunt anumite categorii. La acestă situaţie se adaugă şi însoţitorii. Mai este o caracteristică. În timpul posturilor sunt pacienţi care refuză carnea, ne dau în scris că nu vor meniu de carne şi atunci mai scade şi suma. Sunt foarte mulţi care postesc. Li se mai spune că nu e cazul de restricţii, dar asta este credinţa lor şi trebuie s-o respecţi. Noi nu avem adulţi care să necesite o alocaţie de hrană mare, avem mulţi însoţitori la copii. În aceste cazuri alocaţia este de 7 lei. Cu toate acestea, lumea este mulţumită pentru că se găteşte foarte bine. Trebuie amintit că am beneficiat şi de sprijinul deosebit al unor parohii care au adus alimente neperisabile. O jumătate de an, o firmă ne-a asigurat sâmbăta şi duminica, pâinea necesară“, a spus dr. Letiţia Damoc, managerul Spitalului Oră- şenesc Bicaz. (T. MARIAN)

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here