Acasă Social Expoziţie aniversară Gheorghe Vadana

Expoziţie aniversară Gheorghe Vadana

721
0
DISTRIBUIȚI

l artistul nu a fost prezent la vernisaj din cauza unor probleme de sănătate

La ceas aniversar, pictorul nemţean Gheorghe Vadana a oferit pietrenilor o expoziţie cu cele mai recente lucrări ale sale. Fizic, nu a fost prezent, dar a transmis celor care sâmbătă, 3 februarie, s-au adunat la Galeria de Artă „Lascăr Vorel“, gândurile lui bune, prin intermediul tablourilor expuse şi al familiei sale.

Gheorghe Vadana s-a născut pe 3 februarie 1931, în localitatea Poiana Teiului. A absolvit Facultatea de Arte Plastice din Iaşi şi a avut o bogată activitate atât în plan artistic cât şi social, fiind profesor, inspector şcolar, director de şcoală şi lider de sindicat. A fost prezent cu picturile sale la numeroase expoziţii din ţară şi străinătate, şi a avut chiar o expoziţie personală la Strasbourg. Se numără printre cei care au pus bazele Liceului Artă             „Victor Brauner“ din Piatra-Neamţ.

Evenimentul de la Galeria de Artă „Lascăr Vorel“ a fost prilejuit de a 87-a aniversare a pictorului nemţean. Respectând tradiţia pe care a iniţiat-o în urmă cu peste 20 de ani, artistul a organizat şi în acest an o expoziţie aniversară care va putea fi văzută până mijlocul acestei luni. „Transmit «Mulţi ani!» maestrului Puiu Vadana. Din păcate, starea de sănătate nu i-a permis să fie astăzi alături de noi, dar îl aşteptăm să ni se alăture la toate evenimentele pe care le vom organiza astăzi“, a declarat Ştefan Potop, preşedintele UAP Neamţ.

Artistul este cunoscut publicului iubitor de artă ca fiind un nume important în pictura contemporană românească. „Stilistic vorbind, fiecare îi datorează ceva lui Puiu Vadana şi Puiu Vadana, la rândul său, celorlalţi. De pildă, în pasta groasă, generoasă se întâlneşte cu Mitică Bezem, dar, în ceea ce priveşte o anumită vi-ziune se întâlneşte cu Gheorghe Diaconu. Curios este faptul că avem tendinţa de a crede că un artist longeviv nu poate veni cu inovaţii. Dar iată că, realitatea contrazice acest lucru. Eu recunosc că jumătate din această expoziţie este pentru mine inedită“, a declarat Lucian Strochi, critic de artă.

Reamintim că, de la sfârşitul lunii trecute, Gheorghe Vadana completează galeria Cetăţenilor de onoare ai municipiului Piatra-Neamţ. (Sabina DAMIAN)

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here