Acasă Economic Facturi de regularizare de 3.500 de lei la E.ON

Facturi de regularizare de 3.500 de lei la E.ON

1682
0
DISTRIBUIȚI

Două bătrâne de pe Valea Muntelui au primit de la E.ON facturi „de infarct“ pentru energia electrică pe care au consumat-o. Una este Ioana Dandu, în vârstă de 74 de ani, din comuna Dămuc, o pensionară cu un venit lunar de numai 40 de lei. Ei i-a venit factura de regularizare în valoare de 3.458 lei. Într-o altă situaţie, o femeie de 68 de ani, din satul Toşorog (Bicazu Ardelean) a fost „taxată“ de E.ON cu 3.700 de lei pentru curentul consumat. Femeile, singure, nu au posibilităţi materiale pentru a achita aceste sume şi nici nu ştiu cum ar putea contesta aceste facturi. Dacă în cazul bătrânei de 68 de ani oamenii au pus mână de la mână, la biserică, şi au strâns bani pentru achitarea facturii, în cealaltă situaţie nu se ştie ce se va întâmpla.

Deocamdată, subofiţerul Marius Coşerariu, de la Postul de Poliţie Dămuc, aflând de aceste cazuri, trage un semnal de alarmă şi vrea să îi ajute pe cei ajunşi în situaţia de a fi jecmăniţi de E.ON.

El a povestit cum a descoperit necazul Ioanei Dandu. „Pe 26 fe-bruarie mă deplasam prin localitatea unde îmi desfăşor serviciul, cu autospeciala de serviciu, venind de la un eveniment. La un moment dat, am văzut o bătrână pe margi-nea drumului, făcându-mi insistent semn. Iniţial am vrut să nu opresc, dar apoi m-am gândit că poate are vreo problemă şi are nevoie de ajutor. Am oprit şi am întrebat-o ce problemă are. Bătrâna m-a rugat să o duc până «în centru, la poştă», deoarece este foarte bolnavă şi nu poate merge. Mi-a fost milă de ea, am deschis maşina şi am ajutat-o să urce pe locul din spate. Am pornit şi am întrebat-o ce treabă are la poştă, moment în care a început să plângă şi să-mi spună că s-a săturat de trăit, nu mai rezistă. Am încercat să o liniştesc şi să-mi spună explicit ce a păţit şi dacă pot să o ajut cu ceva. Aceasta, plângând şi disperată, mi-a spus că i-a venit factura la curent şi are de plătit 3.500 de lei! Am crezut că a greşit şi am completat eu că poate are 35 de lei. Ea a continuat să plângă în hohote şi mi-a spus că are factura la ea. Am oprit maşina, rugând-o să-mi arate şi mie factura. A scos-o dintr-o pungă, legată cu un elastic, şi când m-am uitat am rămas perplex: 3.458,70 lei. Atât avea de plată o bătrână care locuieşte singură, într-un bordei cu o cameră, fără frigider, fără calculator, fără… nimic, ci doar un bec şi un televizor vechi. Bătrâna ar fi consumat curent electric de aproape 3.500 de lei în trei luni, conform regularizării. Ea a spus, printre suspine, că nu a fost datoare niciodată, la nimeni şi m-a rugat să «pun o vorbă bună» la cei de la E.ON, să o lase să plătească în rate. Am întrebat-o ce pensie are. Răspunsul a fost devastator: 40 de lei/ lună“.

Acelaşi poliţist a mai declarat că încearcă să găsească un avocat, dispus să lucreze „pro bono“ (gratis) care să le reprezinte pe bătrâne în instanţă la contestarea facturilor emise de E.ON. (Mihai SAVA)

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here