Acasă Economic Fotbal – Superlativele anului 2017: Votaţi-l pe Costel Enache, drept cel mai...

Fotbal – Superlativele anului 2017: Votaţi-l pe Costel Enache, drept cel mai bun antrenor român

922
1
DISTRIBUIȚI

l la FC Botoşani, tehnicianul pietrean se declară atât de mulţumit de valoarea propriului efectiv încât l-ar refuza într-un presupus transfer până şi pe Cristiano Ronaldo

 

Tehnician al grupării interne de primă ligă fotbalistică FC Botoşani, pietreanul Costel Enache se află înscris pe lista nominalizaţilor secţiunii „Cel mai bun antrenor“ român al momentului. Fost jucător şi antrenor al echipei FC Ceahlăul şi fost selecţioner în cadrul loturilor naţionale de juniori Under 15, Under 17, Under 18 şi Under 19, Costel Enache şi-a găsit numele în sondajul GSP, realizat de cunoscutul cotidian central. Procesul de vot a început de vineri, 1 decembrie şi se va încheia într-o altă zi de vineri, 15 decembrie. Lista celor 33 de câştigători ai concursului va fi publicată pe data de 20 decembrie în cotidianul amintit. Vor vota pentru clasamentul final al Superlativelor anului 2017 GSP cititorii şi redactorii GSP, căpitanii echipelor de fotbal din campionatul Ligii 1, antrenorii echipelor din Liga 1 şi specialişti din cadrul Ministerului Tineretului şi Sportului. Cititorii pot vota Superlativele anului 2017, deci şi pe antrenorul pietrean Costel Enache, până pe data de 15 decembrie.

Şi-a transformat echipa în revelaţia Ligii 1

Ajuns la 44 de ani, Enache se bucură că a reuşit să-şi transforme echipa pe care o antrenează, FC Botoşani, într-o revelaţie a campionatului Ligii 1. La fel ca în perioada în care îmbrăca tricoul de jucător la FC Ceahlăul sau FC Naţional Bucureşti, Costel a rămas omul pe care te poţi baza şi pe care nu te poţi supăra. Recunoaşte că rolul de selecţioner a însemnat un reper major în cariera sa profesională. „Şi acum sunt într-un moment de dezvoltare profesională; mai am multe lucruri de demonstrat, însă etapa petrecută de mine în staff-ul «tricolor» a fost una excelentă“. Costel Enache simpatizează cu FC Barcelona, dar se declară şi fanul grupării engleze Tottenham Hotspur. La Botoşani se declară atât de mulţumit de valoarea propriului efectiv încât l-ar refuza într-un presupus transfer până şi pe Cristiano Ronaldo, unul dintre cei mai doriţi jucători ai momentului, la echipele de club.

Îi place mai mult funcţia de antrenor decât rolul de selecţioner

Antrenorul pietrean Costel Enache a găsit o diferenţă majoră între postura de selecţioner şi cea de antrenor al unei formaţii de club. Tehnicianul recunoaşte că ar fi rămas casnic dacă nu s-ar fi înhămat la provocarea ivită în staff-ul federal tricolor. „Ştiam că este un aspect care dă bine la CV. La început am luat-o ca pe o nouă provocare şi iată că m-a ajutat foarte mult. Mi-am dat seama cum se dezvoltă jucătorii şi care este cheia jucătorului român“.  După ce şi-a schimbat percepţia despre fotbal, acum recunoaşte că- i place mai mult rolul de antrenor la echipe de club, decât postura de selecţioner. Asta pentru că zilnic îşi doreşte să- şi vadă echipa la lucru şi să ….simtă iarba. În postul de antrenor la reprezentativele naţionale, Enache găseşte multă statistică şi muncă de birou. Antrenor modern, dar care-şi vrea specialiştii mereu aproape Despre începutul carierei de antrenorat, Costel îşi aminteşte ca despre momentul în care voia să impresioneze cu foarte multe lucruri în antrenament, să vină cu multe lucruri noi. Compară etapa respectivă cu acea „copilărie“ a carierei sale de antrenor. „Mi se părea că reprezint un tip prea complicat, dar acum cred că sunt mai simplu“. Se consideră un antrenor modern, chiar un foarte bun analist, crede în ştiinţă şi în partea de pregătire fizică, dar consideră că mereu va avea nevoie ca specialiş tii să-i fie alături. Cât a fost antrenor secund mereu avea impresia că s-ar fi putut descurca cel puţin la fel de bine ca antrenorii principali, cei de la care a „furat“ meserie. „Până la urmă, ceea ce credeam eu s-a dovedit a fi o mare greşeală“.  Nu-şi controlează jucătorii şi se declară fan al campionatului spaniol  Enache nu se consideră un adept al antrenorului care să-şi controleze jucătorii, la orice oră doreşte şi de aceea îşi consideră „soldaţii“ drept nişte profesionişti. „Nu este rolul meu şi nici mentalitatea nu mă duce spre a-i controla pe jucători, însă fotbalistul român mai are de lucrat la educaţia de bază“. În opinia antrenorului Costel Enache, jucătorul perfect trebuie să puncteze foarte bine la factorul uman. „Ştiu sigur că un om de caracter te va ajuta la drum lung, iar pentru mine, fotbalul înseamnă proiecte“. Primera Division sau LaLiga Santander, campionatul spaniol de fotbal este întrecerea pe care antrenorul pietrean o preferă cel mai mult. În locul echipelor care ies constant în prim-plan, tehnicianul nostru îndrăgeşte mai degrabă formaţiile mici, dar care reuşesc să impresioneze. „La astfel de echipe mă regăsesc eu“. (Ciprian AVĂDANEI)

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here