Acasă Administratie Ghebele discordiei

Ghebele discordiei

329
1
DISTRIBUIȚI

l interzicerea vânzării ciupercilor în piaţa din Roman  stârneşte discuţii politicianiste

O afirmaţie făcută de primarul Romanului, prin care acesta reaminteşte că vânzarea în piaţă a ghebelor este interzisă, cu excepţia comercianţilor care deţin aviz fito-sanitar, a ajuns motiv de dispută politică. „În piaţă nu pot fi vândute ghebe deoarece nu au acel aviz fito-sanitar care să ateste că ele sunt comestibile.(…) Niciunul dintre comercianţii de ghebe nu a putut prezenta documente care să ateste că produsele sunt comestibile, motiv pentru care în Piaţă nu li s-a permis şi nu le va fi permis accesul. Apoi, comercializarea ghebelor sau a oricărui alt produs prin gangurile din oraş este interzisă, de aceea şi poliţiştii locali le-au aplicat, conform legii, sancţiuni comercianţilor“, a explicat edilul. Declaraţia a venit ca răspuns la atacul făcut pe această temă de senatorul PSD Dan Manoliu, hotărât pesemne să se erijeze în apărătorul amărâţilor care vor să câştige un ban cinstit din comercializarea ghebelor. „La recenta sedinţă ordinară de Consiliu Local, la punctul «diverse», colegul nostru (n.r. PSD), consilierul local Eugen Pătraşcu a adus în atenţia primarului o problemă urgentă legată de comportamentul agresiv pe care îl au anumiţi poliţişti locali, faţă de cetăţenii care îşi câştigă cu greu existenţa şi vând ghebe, în apropierea gangului de la intrarea în Piaţa Centrală. Un comportament pe care primarul îl cataloghează ca fiind normal, politiştii făcându-şi doar datoria de serviciu. Colegul nostru consilier a cerut, după discuţii purtate cu romaşcanii, găsirea unei variante legale pentru ca aceşti comercianti să-şi vândă produsele la piaţă“, a spus senatorul Manoliu.

Pentru a-şi apăra punctul de vedere primarul a completat afirmaţiile făcute cu argumente care ţin exclusiv de sănătatea cetăţenilor: „Problema nu este amenajarea unei zone pentru comerţul ghebelor, slavă Domnului, piaţa este una generoasă, problema este că aceşti comercianţi nu pot dovedi că ghebele nu sunt otrăvitoare. Voi discuta cu cei de la DSP, dacă doresc să ne ofere sprijin pentru verificarea ciupercilor, dar în Piaţă vor fi primiţi doar cei care au produsele avizate“, a completat Micu.

De altfel, conform textului legii „acţiunea de comercializare, prelucrare, precum şi utilizarea în alimentaţie a ciupercilor din flora spontană este permisă numai după ce au fost controlate şi stabilite ca fiind comestibile de către un inspector specializat în domeniul sănătăţii publice şi epidemii“.

Dincolo de înţepăturile politice şi de comunicatele „azvârlite“ în spaţiul public pentru îngroşarea capitalului electoral, dreptatea este undeva la mijloc; şi tot la mijloc sunt prinşi (fără voia lor) comercianţii de ocazie care, pe bună dreptate, vor să-şi câştige existenţa fără a comite ilegalităţi. Dar… cu clienţii cum rămâne?

(Roxana CHIRILĂ)

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here