Acasă Sport Handbal – Jocurile Mediteraneene / Asemeni junioarelor „tricolore“, care au câştigat turneul...

Handbal – Jocurile Mediteraneene / Asemeni junioarelor „tricolore“, care au câştigat turneul african şi Arbitrajul cuplului Lungu-Paraschiv a fost la înălţime

752
0
DISTRIBUIȚI

Delegaţia României a surprins în cel mai plăcut mod pe durata participării la turneul ediţiei anului 2017 a Jocurilor Mediteraneene la handbal feminin. Întrecerea s-a desfăşurat în perioada 26 martie – 2 aprilie, în Tunisia, la Nabeul. Evenimentul a fost rezervat categoriei junioare II (sportive cu vârsta cuprinsă între 15 şi 16 ani. Opt a fost numărul total al ţărilor participante: Muntenegru, Tunisia, Franţa, Egipt, Turcia, Algeria, Italia şi România. La nivelul echipelor înscrise în competiţie, selecţionata naţională de junioare a României şi-a adjudecat primul loc în clasamentul final şi implicit trofeul pus în joc. În paralel cu succesul izbutit de „tricolorele“ junioare, o altă realizare a delegaţiei României venit din partea a două arbitre nemţene, delegate de Federaţia Europeană de Handbal (EHF) pentru a oficia la meciurile turneului african.

Întrucât echipa României a acces până în faza finală a competiţiei, pe care a şi câştigat-o, arbitrele nemţene Georgiana Lungu şi Mihaela Paraschiv (ambele în vârstă de 23 ani) au fost obligate de regulament să se oprească la momentul prezenţei într-o altă finală: cea „mică“, a locurilor III-IV. Una dintre condiţiile impuse brigăzilor de arbitri de către organizatorii întrecerii Jocurilor Mediteraneene la handbal feminin a fost aceea ca toţi oficialii jocurilor de pe teren să figureze pe listele forului european EHF.

9 partide arbitrate în Tunisia

Originare din Roman, Georgiana Lungu şi Mihaela Paraschiv sunt trecute pe lista federaţiei continentale încă din luna septembrie, odată cu începutul actualului sezon competiţional.

La Nabeul (Tunisia), cele două arbitre nemţene au fost trimise de delegatul oficial de arbitri (un turc) să oficieze în cadrul a nouă partide. „Toate au fost spectaculoase, însă ne-am fi dorit şi aveam valoare să arbitrăm şi finala mare, meciul vedetă al competiţiei. Cum, însă echipa României a acces în respectivul act, regulamentul ne-a împiedicat să arbitrăm selecţionata tricoloră. Ne-am bucurat la final că am avut prestaţii excelente, confirmate de observatori, dar şi de succesul «tricolorelor»“, a spus Georgiana Lungu. Muntenegru – Franţa a fost disputa finalei „mici“ (locurile III-IV), condusă de arbitrele romaşcane, meci încheiat cu victoria la un gol diferenţă a muntenegrencelor. La finalul competiţiei, arbitrele din Roman             s-au bucurat să participe într-o competiţie alături de formaţii valoroase şi foarte bine pregătite, selecţionate care vor da viitoarele vedete ale handbalului feminin. Sistemul de desfăşurare a competiţiei a surprins la început, prin cele trei reprize a câte 15 minute stabilite într-un meci şi acordarea a unui punct pentru fiecare repriză câştigată de competitoare.

Au experienţă internaţională

Pentru cuplul romaşcan de arbitre Georgiana Lungu – Mihaela Paraschiv, turneul Jocurilor Mediteraneene de handbal-junioare a semnificat una dintre cele mai importante competiţii la care au participat până în prezent. De jocuri internaţionale, cele două arbitre nemţence au mai avut parte odată cu delegările confirmate la jocurile din Suedia, Cehia şi Ungaria. Pe plan intern, Lungu-Paraschiv au fluierat meciuri din cadrul turneului „Trofeul Carpaţi“ la junioare. În campionatul Ligii Naţionale feminine interne, arbitrele din Roman au condus partida de pe 5 ianuarie între campioana Europei, CSM Bucureşti şi Unirea Slobozia. Pentru sprijinul acordat în delegarea la turneul tunisian de handbal junioare, Georgiana şi Mihaela ţin să mulţumească celor care au făcut posibilă prezenţa lor la Jocurile Mediteraneene: reprezentanţilor FR Handbal, Fundaţiei Arbitrajului Românesc şi conducerii Şcolii Gimnaziale Nr. 1 Cordun. Duminică, cuplul Lungu-Paraschiv revine la nivelul jocurilor arbitrate în campionatul Diviziei A feminine interne. De săptămâna viitoare (perioada 13-17 aprilie), arbitrele romaşcane vor participa la un curs internaţional de instruire, la Praga (Cehia). (C.A.)

 

 

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here