Acasă Administratie Hibele Spitalului Judeţean, prin ochii candidaţilor la funcţia de manager

Hibele Spitalului Judeţean, prin ochii candidaţilor la funcţia de manager

1357
0
DISTRIBUIȚI

Este tot mai clar că Spitalul Judeţean de Urgenţă (SJU) Piatra-Neamţ va avea un nou manager. Fie că vorbim despre economistul Alexandru Filimon sau despre dr. Codruţ Munteanu, experienţa fiecăruia în domeniile în care au activat până acum poate însemna o şansă importantă pentru activitatea viitoare a SJU. Duelul celor doi este în linie dreaptă, ieri fiind publicate proiectele de ma-nagement cu care concurenţii vor „defila“ în 2 iulie, ziua programată pentru prezentările proiectelor. Lucrările sunt publice şi pot fi vizualizate de toţi cei care au curiozitatea să scormonească pe site-ul SJU. Din cele două proiecte, se remarcă trei puncte esenţiale: prezentarea spitalului, identificarea problemelor cu care se confruntă unitatea şi planurile de îmbunătăţire a activităţii acesteia. Medicul Codruţ Munteanu a indentificat 9 probleme critice ale spitalului: „productivitatea scăzută a personalului ca urmare a lipsei de personal, în special a celui auxiliar sanitar; posture blocate pe perioade lungi de timp; insuficienta dotare a secţiilor cu aparatură medicală; infrastructura veche, uzată fizic şi moral; imposibilitatea unei strategii financiare pe termen lung; finanţarea insuficientă a sistemului medical; imaginea publică deficitară, care poate duce la scăderea adresabilităţii; limitarea posibilităţii de a iniţia şi participa în proiecte de cercetare; suprasolicitarea camerei de gardă a Unităţii de Primire Urgenţe“. Problemele prioritare selecţionate de medic, aşa cum reiese din acelaşi document, sunt date de necesitatea renovării clădirilor pavi-lionare vechi, care necesită costuri mari la întreţinere şi, în al doilea rând, fluctuaţia personalului şi lipsa unei culturi organizaţionale. La capitolul obiective, dr. Munteanu a propus soluţii pe termen scurt (un an), pe termen mediu (trei ani) şi lung. „Principalul obiectiv este creşterea gradului de adresabilitate şi, implicit, majorarea veniturilor, prin achiziţia de aparatură medicală performantă şi asigurarea resursei umane profesionale adecvate, având în subsidiar creşterea gradului de satisfacţie a pacienţilor şi motivarea personalului din Spitalul Judeţean“, a detaliat, în proiectul de management, dr. Codruţ Munteanu.

O altă bubă – „managementul resurselor umane“

Proiectul candidatului Alexandru Filimon, cel puţin pe foaie, nu pare cu nimic mai prejos decât al doctorului Munteanu, ba chiar vine cu un plus de informaţii actualizate, care completează partea de prezentare a situaţiei spitalului. Problemele critice identificate de economistul pietrean, „pe baza analizei indicatorilor, a discuţiilor purtate cu personalul medical şi a vizitelor efectuate în diverse secţii“ sunt: finanţarea insuficientă prin contractul cu Casa Judeţeană de Asigurări de Sănătate, comparativ cu numărul de solicitări venite din partea populaţiei deservite; investiţii capitale neîncepute sau nefinalizate; probleme legate de resursele umane, de la recrutare până la retenţia personalului şi deficitul de personal; accesul neîngrădit al aparţinătorilor, care poate cauza o rată mai mare a infecţiilor. „Am selectat managementul resurselor umane (tema proiectului  – n.red.) ca problemă prioritară, deoarece este cea pe care managementul spitalului o poate influenţa cel mai mult. (…) O forţă de muncă motivată şi pregătită este un element de bază pentru furnizarea de servicii medicale de calitate, care să răspundă pe deplin aşteptărilor pacienţilor“, se arată în proiectul lui Alexandru Filimon. Acesta a mai explicat că, la 31 mai a.c.,  s-a înregistrat un deficit de peste 50 de poziţii în ceea ce priveşte numărul posturilor de medici, aprobate. Acest deficit este posibil să se agreveze în următorii ani, avertizează candidatul, mai ales în contextul în care, în perioada 2018-2020, încă 20 de medici vor fi în pragul pensionării.

Dacă la stadiul de teorie cei doi par să-şi fi făcut temele, rămâne de văzut cine îşi va prezenta mai bine argumentele în faţa comisiei, astfel încât să o convingă de faptul că merită să i se încredinţeze soarta spitalului pentru următorii ani.

(T. MARIAN)

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here