Acasă Eveniment În scandalul prostituării fetelor din centrele de plasament, Protecţia Copilului ştia doar...

În scandalul prostituării fetelor din centrele de plasament, Protecţia Copilului ştia doar de dispariţia minorelor

1100
0
DISTRIBUIȚI

Ancheta desfăşurată de poliţişti şi de procurorii DIICOT în Piatra-Neamţ şi Roman, pentru destructurarea unei adevărate reţele de trafic de persoane şi prostituţie în care sunt implicate mai multe minore sau foste minore de la centrele de plasament din judeţ, a deranjat somnul (pe bani publici) celor de la Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului. Care, într-un comunicat de presă halucinant, se arată deranjaţi de faptul că oamenii legii nu  i-au anunţat despre ancheta în curs şi că au aflat din presă despre faptul că nişte fete asistate sunt cercetate pentru apartenenţă la o reţea de prostituţie.

„DGASPC a aflat din presă despre cercetarea unor minore din centrele de plasament pentru apartenenţă la o reţea de prostituţie. În urma verificărilor efectuate a reieşit că de fapt este vorba despre două minore dintr-un centru din Piatra-Neamţ care au fost audiate în calitate de martor. O altă minoră dintr-un centru din Roman a fost reţinută pentru 24 de ore de către DIICOT. Aceasta era dată dispărută de către centru din octombrie 2016 iar până la reţinerea ei nu a mai revenit în centru. Tânăra, în vârstă de 17 ani, este în sistemul de protecţie din 2010. Până în 2016 ea a avut un comportament normal atât în şcoală cât şi în centru, motiv pentru care a şi fost admisă să urmeze un curs de coafură făcut de DGASPC în colaborare cu UNICEF. Din februarie 2016 fata a început să nu mai respecte re-gulile, să lipsească fără învoire, să fugă din centru, de fiecare dată dispariţia ei fiind anunţată Poliţiei. La revenirea în centrul din Roman, pentru câteva ore sau cel mult câteva zile, ea a fost inclusă într-un program de consiliere psihologică, cu scopul de  a-i fi corectat comportamentul. La ultima şedinţă, minora a declarat că refuză consilierea, că îşi doreşte să plece din sistem şi că are un comportament neadecvat din punct de vedere moral. Angajaţii centrului au sesizat Poliţia despre spusele minorei, ei urmând să facă verificări în cauză. În octombrie 2016 tânăra a plecat din nou fără voie din centru, fiind anunţată şi de această dată dispariţia la Poliţie. Vineri, 17 martie, DIICOT a trimis centrului din Roman ordonanţa de reţinere emisă pe numele acesteia. Sâmbătă dimineaţă şeful centrului a luat legătura cu reprezentanţii IPJ şi a aflat cu stupoare că fata, deşi este minoră şi are măsură de protecţie a fost eliberată în noaptea de vineri spre sâmbătă, la ora 1.30, fără a fi anunţat vreun reprezentant al DGASPC pentru a o prelua. Am solicitat sprijinul IPJ pentru a o depista şi reţine, ea fiind găsită sâmbătă în jurul orei 11, urmând să fie adusă în centru. Aici se va încerca continuarea intervenţiilor de specialitate pentru a o determina să nu mai plece şi pentru a o conştientiza asupra riscurilor la care se expune alegând un astfel de mod de viaţă.

Am aprecia dacă DIICOT şi reprezentanţii Poliţiei ar coopera îndeaproape cu DGASPC, astfel încât să fie evitate astfel de disfuncţionalităţi şi pentru a nu mai afla din mass-media despre situaţia copiilor din sistemul de protecţie al judeţului“.

Să te plângi, tu, Protecţia Copilului, că afli din presă despre faptul că nişte tinere de care are grijă o armată de salariaţi plătiţi din bani publici sunt cercetate pentru prostituţie, în condiţiile în care acestea dispar cu săptămânile din centre, este si-nistru. Asta, în condiţiile în care niciun caz de dispariţie nu este mediatizat, nici măcar cu întârziere, invocându-se o prevedere legală potrivit căreia acordul de mediatizare al unui astfel de caz este apanajul părinţilor sau tutorilor minorilor dispăruţi. Părinţi cărora le pasă atât de mult de aceşti copii încât i-au abandonat în centrele de plasament…

Reamintim că procurorii  DIICOT i-au reţinut, vineri, pe opt proxeneţi, din Piatra-Neamţ şi Roman, care s-au constituit într-un grup infracţional organizat, ocupându-se cu traficul de persoane şi săvârşind mai multe acte sexuale cu minori.

Este vorba despre Ioana Bela Mumdjiev Gîdioi, Dumitru Rotariu, Liviu Ungureanu, Ne-culai Balaşcă, Cătălin Mihai Bârzu, Ana Maria Păduraru, Georgeta Stafie şi Vasile Nicorescu.  Potrivit anchetatorilor, aceştia au racolat mai multe tinere, majore  şi minore, provenite din familii dezorganizate sau din centre de plasament, pe care le-au exploatat sexual. Victimele erau cazate în locaţii închiriate de către membrii grupării, în vederea practicării prostituţiei.

Gunoi ţinut sub preş Pedagogul iubăreţ de la liceul din Ştefan cel Mare a demisionat pe 15 februarie

Scandalul reţelei de proxeneţi care racolau fete din centrele de plasament, pe care le încurajau să se prostitueze a vizat şi un „centru social din comuna Ştefan cel Mare“ – potrivit comunicatului DIICOT dat publicităţii. De fapt, acest centru social este Liceul Tehnologic Special Ştefan cel Mare, unitate de învăţământ în care sunt şcola-rizaţi copii cu deficienţe psihice sau de altă natură. Referirea la acest liceu a fost făcută în contextul în care procurorii DIICOT au dovedit că „în perioada anilor  2012 – 2014 inculpatul Nicorescu Vasile, pedagog în cadrul unui centru social din comuna Ştefan cel Mare, jud. Neamţ, a întreţinut relatii sexuale cu o minoră în vârstă de 14, instituţionalizată în centrul respectiv. În urma probatoriului administrat în cauză a rezultat faptul că, în perioada anilor  2015 – 2017, inculpatul Nicorescu Vasile, profitând de calitatea pe care o avea, a solicitat şi altor minore să întreţină relaţii sexuale însă acestea au refuzat“.

Spre surprinderea noastră, am aflat, de la nimeni altul decât inspectorul şcolar general Viorel Stan, că despre aventurile amoroase ale pedagogului Nicorescu conducerea liceului avea cunoştinţă de cel puţin o lună în urmă. „Mai înainte de a se constitui o comisie disciplinară în acest caz, Vasile Nicorescu şi-a înaintat demisia din liceu. Asta s-a întâmplat pe 15 februarie“, ne-a declarat şeful ISJ – care a mai menţionat că acest caz nu a putut fi mediatizat deoarece era în plină desfăşurare ancheta DIICOT. (L. ILIE)

(Liviu ILIE)

Arest pentru cinci dintre proxeneţii de minore

Tribunalul i-a încarcerat, vinerea trecută (17 martie) pe cinci dintre cei care făceau parte din gruparea proxeneţilor de minore racolate din centrele de plasament aflate în municipiile Piatra-Neamţ şi Roman. Totodată, în cazul altor doi, propunerea DIICOT a fost respinsă.

„Dispune arestarea preventivă a inculpaţilor: Gîdioi Mumdjiev Bella Ioana, Ungureanu Liviu, Bârzu Mihai Cătălin, Stafie Georgeta, cercetaţi pentru săvârşirea infracţiunilor de constituire şi aderare la un grup infracţional organizat, trafic de persoane, trafic de minori şi proxenetism şi Nicorescu Vasile (pedagogul de la liceul din comuna Ştefan cel Mare (n.r.), cercetat pentru săvârşirea infracţiunii de act sexual cu o minoră, pe o perioadă de câte 30 de zile“, a hotărât instanţa de sub Pietricica.

Magistraţii au mai decis să-i lase liberi pe Dumitru Rotariu şi Neculai Balaşcă, acuzaţi de constituire şi aderare la un grup infracţional organizat, trafic de minori şi proxenetism. Evident, decizia poate fi contestată în termen de 48 de ore de la pronunţare, iar dacă se va întâmpla acest lucru, ultimul cuvânt îl va avea Curtea de Apel Bacău.

Aşa cum am relatat în ediţia de weekend, inculpaţii în cauză au format o grupare care, mai ales în perioada 2016 – 2017, a exploatat copile provenite din centre de plasament, sau familii sărace. Fetele erau cazate într-un apartament şi întreţineau raporturi sexuale contra cost cu clienţi găsiţi prin intermediul anunţurilor de mică publicitate.

(M. S.)

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here