Acasă Administratie În următoarele luni, Urban vrea să schimbe faţa oraşului

În următoarele luni, Urban vrea să schimbe faţa oraşului

1198
3
DISTRIBUIȚI

l administratorii societăţii au în plan proiecte de amenajare peisagistică inedite pentru Piatra-Neamţ

 

Deşi municipiul Piatra-Neamţ este încadrat la categoria celor mai „verzi“ oraşe din ţară, întotdeauna este loc de mai bine. Iar administratorii companiei Urban, cea care se ocupă, printre altele, de amenajarea peisagistică şi tot ceea ce ţine de spaţiul verde, vor să demonstreze că municipiul reşedinţă de judeţ poate fi mult mai atractiv din acest punct de vedere. Deşi societatea trece printr-o perioadă mai dificilă pe plan financiar, administratorul special – Ştefan Vulpe este convins că va reuşi să dea o faţă nouă reşedinţei de judeţ… Şi vrea să înceapă cu primăria – cartea de vizită a oraşului.

„Am avut discuţii cu primarul Dragoş Chitic şi i-am propus, în primul rând, ornarea sediului Primăriei cu un minim de flori. Nu avem pretenţii să fie nici ca primăria din Viena, care e acoperită aproape în totalitate de plante, dar măcar de câteva este nevoie. Ar da foarte bine pentru clădirea administrativă, care acum e săracă din acest punct de vedere. S-a făcut deja un deviz al acestor lucrări şi urmează să le punem în practică, pentru că am primit acordul. Pe aceeaşi linie, în această perioadă suntem pe final cu plantările celor 10.000 de fire de panseluţe, în sensurile giratorii sau scuaruri, şi am început să reamenajăm jardinierele de la Curtea Domnească şi din faţa Palatului Telefoanelor. Intenţionăm să facem acelaşi lucru pe toată distanţa patrulaterului din centru; astfel se va vedea că se ocupă cineva şi de estetica acestui oraş. Desigur, sunt şi lucruri care trebuie îndreptate şi la care până acum nu s-au găsit soluţii, dar încercăm să le găsim noi; vorbim, de pildă de «mascarea» unor părţi mai inestetice ale urbei, care nu poate fi făcută decât prin plantări de arbuşti şi plante agăţătoare. În acest sens mă refer la un proiect pe care îmi doresc să-l punem în practică în următorii 3-4 ani şi care presupune înfrumuseţarea zonelor în care sunt amplasate pubelele de gunoi. Practic, am vrea să plantăm fie arbuşti cu creştere rapidă, fie plante agăţătoare, astfel încât aceste pubele să devină practic invizibile“, a declarat Ştefan Vulpe, administratorul special al Companiei Municipale de Investiţii Urban.

Pentru cartiere, administratorii CMI Urban au în plan crearea unor „oaze de verdeaţă“, asemănătoare unor parcuri, dar care neapărat trebuie să fie dotate cu fântâni arteziene, spun aceştia.

„Pe lângă activităţile curente de îngrijire a spaţiilor verzi deja existente, ne dorim ca în fiecare cartier să realizăm câte un spaţiu de relaxare dotat cu un mic ochi de apă, cu o alee de jur împrejur, câteva bănci şi cu câte o cişmea, care să le vină în ajutor mai ales copiilor. În cartierele mari, precum Dărmăneşti vom încerca să facem câte două astfel de parcuri. Deşi suntem în insolvenţă am încredere că vom reuşi să gestionăm aşa cum trebuie fondurile pe care le rulăm. Practic, ne străduim să dăm o nouă faţă acestor zone verzi, pentru că pe partea de arhitectură peisagistică se poate lucra şi avem cu ce lucra“, a mai spus Ştefan Vulpe.

Administratorul CMI Urban a mai completat că societatea are în vedere ca în perioada următoare să găsească soluţii pentru repararea şi dotarea cu mobilier (bănci) a foişoarelor din lemn amplasate în diversele zone ale oraşului, deoarece majoritatea dintre ele au fost vandalizate; totodată de doreşte începerea unei campanii de plantare de trandafiri în tot oraşul, în speranţa că aceştia vor rezista „atacurilor“ acelor cetăţeni certaţi cu spiritul civic.

(Roxana ZAHARIA)

3 COMENTARII

  1. Locuitorii orasului vor contribui si ei, prin plantarea de chistoace si flegme pe spatiile verzi. Pietrenii isi iubesc orasul, in plus chistoacele sunt perene.Ei stiu ca Piatra e cel mai curat oras din 1985 incoace, si de-atunci se straduiesc…si tot nu se murdareste!

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here