Acasă Administratie Înfrăţire pe Valea Loarei: Colaborare economică şi culturală între Gârcina şi Vailly-sur-Sauldre

Înfrăţire pe Valea Loarei: Colaborare economică şi culturală între Gârcina şi Vailly-sur-Sauldre

2438
1
DISTRIBUIȚI

Ieri, în inima Franţei, s-a oficializat înfrăţirea dintre comuna Gârcina şi comuna Vailly-sur-Sauldre. Deşi are doar puţin peste 700 de locuitori (711 – potrivit ultimului recensământ din 2014) localitatea franceză este un reper important în peisajul istoric şi economic, fiind una dintre cele mai importante aşezări de pe re-numita Vale a Loarei.

Legătura dintre cele două comunităţi a făcut-o un nemţean – Geo Chiriţescu – care, în urmă cu şase ani, s-a stabilit împreună cu soţia (medic generalist) în Vailly-sur-Sauldre. A fost cucerit de felul de-a fi al francezilor de pe Loara şi, la rândul său, a fost asimiliat imediat în comunitate.

1 Chiritescu

Om deosebit de activ, Geo Chiriţescu s-a implicat încă de la început în toate aspectele vieţii comunei şi, la ultimele alegeri locale, meritele i-au fost recunoscute, fiind votat consilier local.

Din această postură, găsind o sumedenie de asemănări între francezii din Vailly-sur-Sauldre şi locuitorii din Gârcina (de care se simte în continuare legat sufleteşte) a propus înfrăţirea celor două comune. Ca toate celelalte iniţiative ale sale şi aceasta a fost îmbrăţişată de edili şi de întreaga comunitate şi astfel s-a ajuns ca ieri, 14 august 2017, să fie parafat actul ce consfinţeşte „înfrăţirea culturală şi econo-mică dintre comunele Vailly-sur-Sauldre şi Gârcina“.

Oficializarea acestei prietenii s-ar fi putut produce mult mai devreme. Şi francezii şi gârcinenii au fost, de la început, încântaţi de această idee. S-a amânat însă până acum pentru a da evenimentului o amploare şi mai mare. Căci nu întâmplător a fost ales anul 2017 şi mijlocul lunii august. La Vailly-sur-Sauldre, din şapte în şapte ani se organizează un ve-ritabil festival rural, care atrage în întrecere locuitorii din toate comunele învecinate şi care este renumit în întreaga regiune. Este vorba de „Comice Agricole“, festival care adună la Vailly-sur-Sauldre locuitori din întreaga regiune Pays Fort, care, timp de trei zile cântă, dansează şi se întrec în diverse activităţi mai laborioase sau doar amuzante.

Această ocazie a fost conside-rată foarte nimerită pentru a-i face pe oaspeţii români să se simtă în largul lor şi să li se ofere ocazia să cunoască o mare parte din cultura şi tradiţiile acelor locuri. Iar francezii nu au greşit. Delegaţia comunei Gârcina s-a integrat perfect în toate cele întâmplate la Vailly-sur-Sauldre. Mai mult, românii au reuşit să-i cucerească pe localnici, răspunzând amabilităţilor cu amabilităţi înzecite, aducând bună dispoziţie şi prezentând, la rândul lor, o parte din tradiţiile emblematice pentru zona Neamţului. A contribuit la toate acestea Ansamblul de dansuri populare „Ciobănaşul“, care i-a cucerit pe locuitorii de pe Valea Loarei şi le-a oferit un veritabil spectacol românesc. De altfel, primarul din Vailly-sur-Sauldre, Gilles-Henry Doucet, remarca la ceremonia semnării actelor de înfrăţire că a fost impresionat de vitalitatea şi frumuseţea dansurilor populare româneşti, mulţumind artiştilor nemţeni că au reuşit să croiască o punte trainică între cele două localităţi.

Gilles-Henry Doucet, primarul comunei Vailly-sur-Sauldre, şi Aurora Lazăr Bălan, primăriţa comunei Gârcina au semnat actele de înfrăţire la primăria localităţii franceze, în prezenţa unei asistenţe numeroase şi într-o atmosferă deosebit de destinsă. Românii s-au simţit excelent cu atât mai mult cu cât gazdele lor au dove-dit că înfrăţirea aceasta nu este doar o formalitate de ochii lumii.

Primarul Gilles-Henry Doucet, doctor în ştiinţe juridice şi om ale cărui opinii sunt extrem de preţuite în Parlamentul francez, s-a dovedit a fi un bun cunoscător al românilor, discursul său şi discuţiile purtate cu membrii de-legaţiei în aceste zile fiind pline de referiri pertinente la istoria ţării noastre, la personalităţile istorice şi culturale ale României, în general, şi ale judeţului Neamţ în particular.

La finalul ceremoniei, primăriţa Aurora Lazăr Bălan a primit cheia comunei Vailly-sur-Sauldre ca o garanţie a activităţilor economice şi cultu-rale pe care cele două localităţi le vor derula împreună de acum înainte.

Francezii au primit invitaţia de a fi, la rândul lor, oaspeţi ai comunei Gârcina, lucru ce se va produce în vara anului viitor.

 

Un loc plin de istorie

2 biserica

Vailly-sur-Sauldre este o comună situată în departamentul Cher, în regiunea Centre – Val de Loire. Comuna este aşezată drept în inima Franţei, în zona ce-a căpătat, de-a lungul istoriei, numele „Pays-Fort“.

Istoria localităţii începe în secolul al V-lea, în epoca creştinării. În secolul al XIII-lea a devenit reşedinţa primului senior de Vailly  În 1801, Vailly-sur-Sauldre devine capitala comunităţii comunelor din „Pays-Fort“.

O serie de vestigii istorice şi multe conace foarte frumoase reflectă istoria bogată a satului.

În centru se află Biserica Sf. Martin (construită în ultima parte a secolului al XI-lea şi în prima parte a secolului al XII-lea), clădită din piatră şi roci de gresie roşie.

Străbătând comuna găsim şi ruinele ve-chiului castel feudal din se-colul al XIII-lea.

Emblematice pentru zona „Pays-Fort“ sunt aceste hambare pirami-dale. Cel din Vailly-sur-Sauldre datează din secolul al XV-lea şi a fost demontat din locaţia sa iniţială pentru a fi ridicat la limita satului. Totul pentru a-i păstra neatins far-mecul său istoric.

Tot la Vailly-sur-Sauldre se găseşte una dintre cele mai vechi trei fântâni din Franţa. Aceasta datează din secolul al XI-lea şi păstrează intacte roci de gresie neagră în care este zidită şi manivela sa din fier forjat.

1 COMENTARIU

  1. Ansamblul folcloric Ciobanasul ” a murit” odata cu maistrul coregraf Nae Rotaru, care l- a promovat. Multumiti dansatorilor Ansamblului Braul Rosu sustinut de Catalina Dumitrachi, nepoata regretatului maistrului coregraf!

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.