Acasă Eveniment Înşelăciune cu maşini second-hand

Înşelăciune cu maşini second-hand

788
0
DISTRIBUIȚI

Un bărbat în vârstă de 41 de ani, din municipiul Piatra-Neamţ, a fost identificat de poliţiştii din Paşcani, în ziua de 21 septembrie, după ce l-a înşelat pe un ieşean care scosese la vânzare un autovehicul. Proprietarul a postat anunţul pe internet şi, la data de 15 septembrie, a fost contactat de pietreanul care s-a arătat interesant să-l achiziţioneze. Cei doi s-au întâlnit la Paşcani cu scopul de a face tranzacţia. Pietreanul i-a spus proprietarului că va lua maşina în probe, s-a urcat la volan, a plecat şi nu s-a mai întors. După ce a fost identificat de oamenii legii, pietreanul a recunoscut comiterea faptei. Cercetările continuă, urmând ca la finalizarea acestora dosarul penal întocmit să fie înaintat Parchetului de pe lângă Judecătoria Paşcani, cu propuneri legale.

 Ţepe on-line  

Poliţiştii atrag atenţia în acest sens şi asupra altei metode de înşelăciune în comerţul on-line cu autovehicule. Astfel, escrocii postează pe internet anunţuri cu maşini de vânzare (având fotografii furate de la alţi vânzători de bună credinţă), şi lasă la contact doar o adresă de email. După ce sunt contactaţi de cei interesaţi, le trimit acestora următorul e-mail: „Bună ziua, numele meu este Tudor Dobre. Mi-aţi scris în legătură cu maşina Audi A4 sedan B6 din 2001, ultimul preţ 2.800 de euro. Anunţul este valabil. Are următoarele caracteristici: 2001, 187.000 km, diesel, 1896 cm ³ (putere 100 CP/ 74 kW), cutia manuală, negru, 4/ 5 uşi, jante aliaj, faruri de ceaţă, ABS, airbag-uri, imobilizator, ESP, geamuri electrice, oglinzi electrice, aer condiţionat, interior piele, închidere centralizată, radio, servodirecţie, cruise control, scaune încălzite, senzori de parcare, un singur proprietar, niciun accident, ţinută în garaj, bine îngrijit, stare ideală, volan reglabil, computer de bord. Eu am 33 de ani, sunt cadru militar. Maşina am cumpărat-o în 2009 din reprezentanţă, este înmatriculată în România. Am folosit-o aproximativ două luni pe an de atunci. Am fost plecat în diverse misiuni în Afganistan şi nu am folosit maşina decât câteva zile o dată la câteva luni când ajungeam acasă. În restul timpului a stat la garaj. Este foarte îngrijită după cum se poate vedea şi în pozele pe care le-am ataşat. Nu are nicio problemă tehnică. Nu are rugină, zgârieturi. Nu s-a fumat în maşină niciodată. Distribuţia este schimbată recent. Am la maşină carte service completă, cu toate reviziile trecute la zi. Acum sunt la un program de instruire de şase luni în Polonia, după care voi pleca într-o altă misiune, aşadar am decis să vând maşina, e păcat să stea în garaj dacă nu o folosesc aproape deloc. Plus că nu vreau să mai plătesc impozit după ea dacă oricum nu o folosesc aproape deloc. Am venit aici cu maşina, deci dacă ne înţelegem şi doriţi să o cumpăraţi, voi veni într-o permisie de câteva zile în România ca să vă aduc maşina şi să facem toate actele. Cred că asta e şi dovada ideală că maşina este în stare bună, dacă fac un drum de 1.500 km cu ea. V-aş ruga dacă am putea să continuă m conversaţia pe email, sunt la instrucţie aproape 14 ore pe zi şi nu pot folosi telefonul mobil. Vă pot răspunde la email însă seara sau în pauza de masă“, este răspunsul trimis de ţepar.

Momeala 

Ţeparul mai comunică prin email cu cel interesat, după care, când se stabileşte o dată pentru a se întâlni vânzătorul cu cumpărătorul, clientul primeşte următorul e-mail: „Bună ziua, atunci să lăsăm pe luni 29 iulie la Bacău, în faţă la gară, la ora 10. Eu mâine dimineaţă o să îmi cer o permisie de o săptămână şi voi porni spre România. Înainte să pornesc vreau să mă asigur că nu vin aiurea până acasă, vă daţi seama că sunt mulţi kilometri plus că o să am o săptămână neplatită aici. Aş dori să fiu sigur că o să cumpăraţi maşina, sunteţi singurul cu care am vorbit până acum. Am o propunere pentru dumneavoastră şi dacă sunteţi de acord rămâne totul cum am stabilit. Voi ruga mâine un coleg să trimită prin sistemul Western Union (pentru că este cel mai sigur şi mai folosit serviciu din lume) 2.800 de euro la Bacău pe numele meu. Colegul meu va fi expeditorul banilor iar eu voi fi destinatarul şi voi lua înapoi banii de la Oficul Poştal din Bacău când ne vom întâlni. De îndată ce transferul este făcut, vă voi trimite o copie a documentului de transfer. Aceasta va fi dovada mea că voi veni la întâlnirea cu dumneavoastră. Trebuie să vin ca să pot lua banii înapoi. Acelaşi lucru îl vreau şi de la dumneavoastră. Soţia sau un prieten poate merge la Oficiul Poştal din localitate. Acesta trebuie să facă un transfer de 2.800 de euro pe numele dumneavoastră la Varşovia utilizand servicul Western Union. Acesta este un serviciu poştal în care nu aveţi nevoie de un cont bancar. Este un transfer de la o persoană la o persoană care se realizează instantaneu. După ce transferul este făcut, trebuie să îmi trimiteţi o copie după documentul de transfer. După ce ajung în România, testaţi maşina şi vă convingeţi că nu are niciun fel de problemă, facem contracul de vânzarecumpă rare, iar apoi vom merge împreună la Oficiu Western Union şi schimbăm numele destinatarului din Polonia cu numele meu. Vă rog să înţelegeţi că nu solicit o plată în avans, singurul care ar putea ridica bani din Polonia sunteţi dumneavoastră. Eu nu voi avea acces la bani decât după ce vom schimba numele destinatarului cu numele meu. Acest transfer va costa aproximativ 60, 70 de euro, această sumă v-o scad eu din preţul maşinii. Încă o dată, nu vreau să par nepoliticos şi sper că mi-aţi înţeles mesajul. Nu aş vrea să fac un drum atât de lung fără să am o certitudine că vom încheia afacerea“, încheie ţeparul recomandându-se, „cu stimă“, Tudor Dobre. Bineînţeles, cei care au trimis banii nu-i mai văd înapoi, iar maşina scoasă la vânzare nici atât, pentru că practic aceasta nu există. (Mihai SAVA)

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here