Acasă Economic Interceptări cu un bătăuş de poliţişti: „I-am spus: nu te juca cu...

Interceptări cu un bătăuş de poliţişti: „I-am spus: nu te juca cu dracu! Şi l-am bătut. I-am dat în gură!“

1511
0
DISTRIBUIȚI

l agresorul a fost condamnat la patru ani şi zece luni de închisoare, cu executare l el va trebui să-i plătească victimei daune de 10.000 de lei l procesul a durat aproape patru ani

Pe fondul scandalurilor cu poliţişti agresaţi şi maşini ale acestora incendiate, dezvăluim astăzi cazul unui om al legii care, după aproape patru ani de la ultragierea sa, a obţinut în instanţă condamnarea vinovatului şi, cu mare greu, daune morale pentru cele suferite. Victima este agentul Adrian Zaharia (din comuna Ceahlău) care a lucrat la Biroul de Combatere a Delictelor Silvice, iar agresorul – recidivistul Mihai Creţu (în vârstă de 47 de ani, din Grinţieş). Prin sentinţa definitivă dată la sfârşitul anului trecut de Curtea de Apel Bacău, Creţu a fost condamnat la patru ani şi zece luni cu privare de li-bertate; fiind obligat să-i achite poliţistului 10.000 de lei despăgubiri morale.

 

Lovit pentru că i-a confiscat lemnul

Aşa cum au reţinut judecătorii, agentul Zaharia a fost ameninţat şi bătut în dimineaţa de 6 mai 2013, când servea cafeaua cu un amic, în barul SC Basil Moto Serv SRL, din satul Bistricioara (Ceahlău). Poliţistul stătea de vorbă cu prietenul său, când în local a intrat Creţu (a cărui fiică este barmaniţă acolo).

Văzându-l pe Zaharia, Creţu şi-a adus aminte că, în urmă cu ceva timp, omul legii îi confiscase o maşină cu lemne. „Inculpatul a început să-i adreseze lui Zaharia Adrian ameninţări cu acte de violenţă, cuvinte jignitoare, susţinând că acesta i-a confiscat materialul lemnos cu ocazia îndeplinirii sarcinilor de serviciu când, fiind într-o acţiune pe linia combaterii delictelor silvice la Grinţieş, a depistat autovehiculul care transporta material lemnos fără documente legale, motiv pentru care a procedat la sancţionarea conducătorului auto şi a confiscat lemnul“, este precizat în sentinţa citată.

După aplicarea amenzii şi reţinerea lemnului, Creţu a încercat să-l „înduplece“ pe Zaharia, încercând să-l determine să nu ia măsurile legale şi să-i dea lemnul în custodie, „aşa cum reiese din înregistrările audio-video ambientale“, au notat judecătorii. Poliţistul nu a cedat aşa că, doi ani mai târziu, Creţu s-a răzbunat pe agent.

Iată ce a stabilit instanţa în acest sens: „Motivul violent al violenţelor atât verbale cât şi fizice ale inculpatului asupra persoanei vătămate este clar legat de cel de confiscarea materialului lemnos, aspecte dovedite şi de notele transcrie-rilor interceptărilor de la filele 27 – 30 ale dosarului de urmărire penală («Mi-o luat o maşină de lemne. I-am spus clar: nu te juca cu dracu! Şi l-am bătut.           I-am dat în gură!»)“. Interceptările au fost făcute de DIICOT, care a înregistrat discuţiile telefonice ale lui Creţu cu familia.

Pe parcursul judecăţii a mai reieşit că, după ce l-a văzut pe poliţist, Creţu a trecut direct la ameninţări şi „la lovirea acestuia cu palmele şi pumnii în zona feţei“, timp în care omul legii încerca să se apere şi să evite loviturile, „iar inculpatul era mereu în poziţie de atac şi încerca să-l lovească“.

Ultrajul a fost filmat de camerele de supraveghere ale barului, iar din studiul ima-ginilor judecătorii au reţinut următoarele: „Inculpatul iniţial a încercat să-l ia de gât pe Zaharia Adrian şi apoi a încercat să-l lovească de aproximativ opt ori cu pumnii şi palmele. Apoi, persoana vătămată îşi ia ţigările şi încearcă să plece apropiindu-se de bar, însă inculpatul vine şi încearcă din nou să-l lovească, moment în care persoana vătămată, pentru a se apăra, a-l linişti şi imobiliza, reuşeşte să-l pună pe bancheta unde iniţial stătuse“.

În urma agresiunii suferite, poliţistul a avut nevoie de opt zile de îngrijiri medicale. După bătaie, Creţu s-a sustras de la urmărirea penală, iar la proces nu a fost sincer o clipă. (Mihai SAVA)

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here