Acasă Economic Investiţie de peste 40 de milioane de lei la Tarcău

Investiţie de peste 40 de milioane de lei la Tarcău

1563
1
DISTRIBUIȚI

Comuna Tarcău scrie o nouă filă de istorie. Eforturile depuse de primarul Iulian Găină şi viceprimarul Mircea Nistor au dus la atragerea unei investiţii substanţiale pentru comunitate. Ieri, compania Corpad din Suceava a lansat la Tarcău un proiect îndrăzneţ cu care foarte puţine localităţi rurale din ţară se pot mândri, o investiţie a cărei valoare depăşeşte 40 de milioane de lei. Este vorba de construirea a două microhidrocentrale pe afluenţii râului Tarcău, proiect care asigură valorificarea sursei energetice regenerabile hidro pentru producerea de energie electrică, contribuind la îmbunătăţirea calităţii mediului, la reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră şi la utilizarea raţională şi eficientă a resurselor energetice primare. Investiţia va crea mai bine de 40 de locuri de muncă în Tarcău, va aduce bani la bugetul local, prin taxele şi impozitele ce trebuie achitate şi, de asemenea, va îmbunătăţi calitatea energiei electrice din zonă.

Proiectul se numeşte „Amenajarea hidroenergetică a râului Tarcău şi afluenţi. MHC-uri pe râul Tarcău şi afluenţii Brateş şi Aţa“ şi beneficiază de o finanţare de 14.706.073 de lei prin programul RO 06 Energie regenerabilă (RONDINE), derulat prin Mecanismul Financiar al Spaţiului Economic European 2009 – 2014 (valoarea totală este de 40.753.802 lei). Valoarea contribuţiei SEE este de 12.500.162 de lei, iar valoarea contribuţiei de la bugetul de stat (Fondul de Mediu) este de 2.205.911 lei.

„Le mulţumesc autorităţilor locale că nu au permis defrişarea pădurilor“

Costică Roman, directorul general al Corpad SRL, beneficiarul proiectului: „Zona Tarcăului este una specială deoarece este amplasată în aval de Lacul Izvoru Muntelui de la Bicaz şi într-o zonă foarte bine împădurită. Le mulţumesc autorităţilor locale că nu au permis defrişarea pădurilor aşa ca în alte părţi din ţară. Gradul de împădurire pe Valea Tarcăului este de peste 95 la sută, unul dintre cele mai ridicate grade de împădurire din ţară şi, în acelaşi timp, cu un microclimat special. Bazinul Tarcăului are un profil special, cu ape cu debit constant. Investiţia noastră presupune construirea a două microhidrocentralele pe afluenţii Brateş şi Aţa ai râului Tarcău, în zona satelor, pe terenurile pe care le avem în proprietate. În schimb, captările vor fi construite în albia minoră a afluenţilor, însă avem contracte de închiriere cu Administraţia Bazinală de Apă (ABA) Siret, în acest sens. La Brateş avem o putere de instalare de 1,4 megawaţi, iar la Aţa – 1,1 megawaţi, cantitatatea de energie însumată dată în ambele părţi fiind de aproximativ 11.000 de megawaţi – oră pe an. Din punct de vedere energetic, legarea microhidrocentralelor la sistemul energetic naţional are loc în zona microhidrocentralei Aţa, avem stâlp chiar pe teren, iar energia produsă la Brateş o transportăm pe o linie electrică de 20 de kilovolţi (1,9 kilometri) până în punctul Aţa. Ca şi durată de viaţă, o microhidrocentrală are peste 40 – 50 de ani, unele chiar şi 100 de ani. Planul de amenajare este mai mare, pentru tot bazinul Tarcăului, însă acum vorbim doar de cele două microhidrocentrale, de la Brateş şi Aţa care reprezintă numai jumătate din planul de amenajare. Totodată, am prevăzut şi două microhidrocentrale intermediare pe cei doi afluenţi. Vom vedea însă dacă o să le mai construim, dacă din calculele de eficienţă energetică o să rezulte, pe parcursul funcţionării, că se justifică şi înfiinţarea acestora sau dacă nu cumva este suficient să le avem pe cele iniţiale“.

Investiţia va crea locuri de muncă, bani la bugetul local şi o energie mai bună

Echipa de profesionişti Corpad a lucrat la acest proiect de anvergură mai mult de cinci ani, timp în care a fost nevoită să depăşească toate impedimentele sistemului birocratic.

„Acest proiect a fost început în anul 2009, timp în care a fost regândit de trei ori până să ajungem la forma finală. A fost greu cu atâta documentaţie, cu atâtea hopuri, discuţii ba cu Apele Române, ba cu Romsilva, ba cu cei de la Mediu, mai ales că sprijin nu am prea avut din această direcţie. Dar a trebuit să facem compromisuri şi să ajungem la un consens. Iată-ne acum la lansarea acestui proiect. Trebuie spus însă că amenajările hidroenergetice pe care le-a făcut statul, şi aici avem un exemplu bun pe cel al Lacului de acumulare de la Bicaz, nu le va mai face nimeni din cauza lipsei banilor.

Investiţia noastră de la Tarcău va crea 40 de locuri de muncă în mod direct, însă indirect va fi nevoie de mai multă forţă de muncă pe toată perioada derulării. După construirea şi darea în folosinţă a microhidrocentralelor vor fi patru locuri de muncă permanente. Forţa de muncă va proveni cu preponderenţă din comuna Tarcău.

Investiţia va fi foarte benefică pentru comună şi asta deoarece, în primă fază, trebuie să achităm 1 % din valoarea acesteia drept taxe şi impozite. Apoi mai sunt locurile de muncă, impozitele generate de acestea, plus că vom îmbunătăţi considerabil calitatea energiei electrice de pe Valea Tarcăului.

Data de 30 iunie a fost cea în care am semnat contractul de finanţare, acesta fiind depus în luna mai şi a obţinut cel mai bun punctaj. Noi sperăm ca data de 30 aprilie 2016 să fie cea în care să finalizăm investiţia, însă ţinta este luna decembrie a anului 2016“, a adăugat Costică Roman, directorul general al Corpad SRL.

„Sunt convins că investiţia va fi un succes, atât pentru Corpad cât şi pentru noi“

„Am avut o preocupare deosebită pentru atragerea investitorilor în comuna noastră, de când am fost ales primar. Practic noi suntem cei care am căutat investitorii, şi nu ei ne-au căutat pe noi. Suntem la cel de-al doilea investitor şi până în faza aceasta, de a se materializa un proiect de o asemenea importanţă, nu am ajuns decât cu firma Corpad. Ne-am făcut dinainte calculele aproximative despre sumele pe care le vom colecta pentru a dezvolta această comunitate. Este o comună cu un deosebit potenţial forestier, dar care are o infrastructură în defavoarea comunităţii, o infrastructură care lasă de dorit. Aceşti bani pe care îi vom încasa cu ocazia acestei investiţii îi vom folosi doar pentru comună şi în interesul comunităţii. Sprijinul pe care l-am acordat companei Corpad este de maximă importanţă. A fost foarte greu pentru noi pentru a pune cap la cap factorii care să ducă la avizarea unor lucrări de această dimensiune, iar eu am crezut că şi aceasta va avea un eşec întrucât peste tot unde s-au dus nu s-a discutat concomitent despre acest proiect şi aici mă refer la Apele Române, la Romsilva şi Mediu. Foarte rar s-au întâlnit reprezentanţii acestor instituţii şi atunci fiecare a avut  părerea lui. Mai am un lucru pe care trebuie să-l menţionez: nu vor fi sprijinite niciodată investiţiile hidro pentru că apa nu o vinde nimeni, aici nu este nimeni care să intermedieze, care să vândă, să livreze, să transporte.

Apa ne-a dat-o Dumnezeu! Sunt convins că investiţia va fi un succes, atât pentru Corpad cât şi pentru noi. Compania Corpad nu se va opri la aceste două microhidrocentrale ci va pune în valoare tot potenţialul hidro de pe Valea Tarcăului“, a declarat primarul comunei Tarcău, Iulian Găină.

(Natalia RÎŞTEI)

1 COMENTARIU

  1. E o tâmpenie.O microhidrocentrală creează 3 locuri de muncă, distruge complet un rău și produce 1MW care intră în sistemul național. Se îmbogățesc niște escroci din certificatele verzi pe care le plătim noi pe facturi.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here