Acasă Economic La Piatra-Neamţ, în conferinţă de presă: Ministrul Educaţiei, luat la întrebări de...

La Piatra-Neamţ, în conferinţă de presă: Ministrul Educaţiei, luat la întrebări de o elevă de clasa a IV-a

927
0
DISTRIBUIȚI

Sosit, încă de joi seară, la Piatra-Neamţ, pentru a se întâlni cu inspectorii şcolari generali din nouă judeţe (ale Moldovei, plus Braşov, Sibiu şi Covasna), mi-nistrul Educaţiei – Liviu Marian Pop a avut şi ieri „o discuţie constructivă“ – de această dată cu directorii tuturor şcolilor din Neamţ.

Mai apoi, puţin după prânz, ministrul Educaţiei s-a întâlnit cu ziariştii. Pe care i-a întâmpinat cu câteva acorduri cântate la pian. Întâlnirea, care s-a dorit a fi o simplă declaraţie de presă, s-a transformat în conferinţă de presă deoarece Liviu Pop a răspuns şi câtorva întrebări punctuale. Însă a răspuns la modul general, de parcă ar fi avut conferinţă de presă la Bucureşti.

Dar marea surpriză i-a fost furnizată şefului Educaţiei de o elevă de clasa a IV-a, fiică a unei jurnaliste. Fetiţa, Raluca Teodora Nicorescu pe numele ei, i-a adresat două întrebări lui Liviu Pop. La care, spre cinstea lui, a şi răspuns cât mai pe înţelesul copilei.

„Acele auxiliare, pe care unii părinţi le consideră utile, mai vin în şcoli sau vor lipsi pentru o vreme îndelungată?“ – a sunat prima întrebare, la care ministrul a răspuns cu o altă întrebare: „Dar tu ce părere ai despre au-xiliare? „Păi, sunt bune pentru că economisim hârtie“, a răspuns, candid, eleva. „Dar sunt şi contra lor pentru că sunt cu greşeli“, a conchis Raluca Teodora. Acest punct de vedere a fost împărtăşit de Liviu Pop, care a spus că utilizarea auxiliarelor este decisă doar de părinţi şi de învăţători, şi că ministerul nu poate face altceva decât să se asigure că în auxiliare nu mai apar aberaţii. „Într-un auxiliar de clasa a II-a, copiilor li se spunea că trebuie să observe… cum moare un şoarece!“, a exemplificat ministrul.

A doua întrebare adresată lui Liviu Pop a fost despre ce se poate face în privinţa copiilor care îşi terorizează colegii la şcoală. „Copiii trebuie să vină de plăcere la şcoală“, a susţinut eleva. „Ai dreptate! Ştiu că se întâmplă aşa. Trebuie ca părinţii să-şi educe copiii, iar noi, la şcoală, să avem cât mai mulţi consilieri“, a răspuns ministrul.

Ce-au vorbit „cei mari“ cu ministrul

Temele abordate – atât la întâlnirea cu şefii celor nouă inspectorate şcolare, cât şi cu directorii de şcoli – au fost prezentate presei de ministrul Liviu Pop. El a spus că discuţiile au vizat în primul rând modalitatea de plată a salariilor cadrelor didactice începând din luna ianuarie. „Banii de salarii nu mai vin prin bugetele locale, ci direct de la minister, via inspectoratele şcolare, în conturile şcolilor“ – a explicat ministrul.

Mai apoi, Pop s-a lăudat cu respectarea programului de guvernare: profesorii vor primi vouchere de vacanţă. „Încă din prima treime a anului“, a anunţat ministrul; care, după ce şi-a dat seama că trimestrul nu are patru luni, s-a corectat: „ba nu, din primul trimestru“.

Şi a ţinut să sublinieze că s-a vorbit şi despre programele vizând construcţia de creşe şi grădiniţe, şi despre cursurile de perfecţionare, şi despre manuale, şi despre programe şcolare.

(Liviu ILIE)

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here