Acasă Administratie La Piatra-Neamţ, Slabe şanse să se deschidă pârtia

La Piatra-Neamţ, Slabe şanse să se deschidă pârtia

1221
0
DISTRIBUIȚI

Deşi în toamna anului trecut Primăria Piatra-Neamţ a făcut câteva investiţii la pârtia de pe Cozla, în speranţa că iarna aceasta va putea fi deschisă iubitorilor de schi, şansele se dovedesc din ce în ce mai mici. Primarul Dragoş Chitic a declarat că principalul vinovat este vremea nefavorabilă (lipsa precipitaţiilor şi schimbările bruşte de temperatură), astfel că, sunt toate şansele să treacă încă o iarnă fără ca obiectivul turistic să fie funcţional. Nici partea de cheltuieli nu sună prea bine pentru bugetul municipiului. „Chiar dacă, într-un final, a nins la Piatra-Neamţ şi am ajuns, pentru o noapte cel puţin să avem şi minus 12 grade, nu sunt condiţii suficiente pentru a deschide pârtia de schi. Din calculul care s-a făcut, comparând şi cu anii trecuţi, pârtia de schi înseamnă aproximativ 90.000 de lei, cheltuială pentru o lună de zile (apa şi curentul electric, personalul, contractul cu Salvamont – aproximativ 20.000 de lei pe lună). Tot comparativ cu anii anteriori, maximul de încasări a fost 35.000 de lei într-o lună, atunci când pârtia a funcţionat în condiţii bune. Deci, iată, e o diferenţă de aproape 60.000 de lei. Nu putem să ne permitem să ne batem joc de banii publici sau de această pârtie; dacă am fi forţat zilele acestea deschiderea pârtiei, în condiţiile în care în zilele următoare sunt anunţate temperaturi pozitive şi ploaie, toată munca ar fi fost distrusă până sâmbătă de vremea caldă care se anunţă“, a spus primarul Dragoş Chitic.

 Se caută investitori pentru Cozla

Edilul a mai precizat că anul acesta intenţionează să scoată la licitaţie administrarea întregii infrastructuri turistice de pe Masivul Cozla, incluzând cele două pârtii de schi, restaurantul, platoul de pe Cozla şi chiar o parte din zona împădurită, unde se poate realiza un parc de aventură. „Sper eu să găsim prin procedura de licitaţie un investitor care să bage bani în acest proiect şi probabil că va şi scoate profit; important pentru noi este să creştem atractivitatea turistică a oraşului“, a completat primarul Chitic. Referitor la pârtia pentru începători, aflată în apropierea celei pentru schi, dar a cărei amenajare nu a fost finalizată, Dragoş Chitic a spus că i s-ar părea o risipă investirea de bani în acest obiectiv „în condiţiile în care de trei ierni noi nu avem zăpadă pentru a putea opera pârtia mare. Pe pârtia de începători, cel mai bine s-ar preta un gen de carusel montan care ar putea funcţiona tot timpul anului şi care, în mod sigur, ar fi mult mai atractiv decât o simplă pârtie“, a spus primarul.

Alternativa, la Durău

Pentru doritorii de distracţie care nu vor să parcurgă zeci de kilometri până în alte judeţe, unde se găsesc pârtii funcţionale, alternativa este staţiunea Durău. Deşi în ultimele săptămâni şi la poalele Ceahlăului vremea a pus piedici practicării sporturilor de iarnă, administratorii pârtiei de aici spun că au făcut investiţii importante în obiectiv în speranţa că temperaturile vor reintra în parametrii normali, lucru care s-a şi întâmplat. Potrivit acestora, pârtia a fost dotată cu un tun de zăpadă de ultimă generaţie; acesta a fost deja pus în funcţiune, deoarece weekendul viitor la munte se anunţă vreme prielnică pentru săniuş şi schi. (Roxana CHIRILĂ)

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here