Acasă Social La restituirea taxei auto: Fiscul nu respectă nici hotărârile judecătoreşti

La restituirea taxei auto: Fiscul nu respectă nici hotărârile judecătoreşti

1431
0
DISTRIBUIȚI
SAMSUNG DIGITAL CAMERA

l nu are la îndemână procedură de restituire l oamenii fac naveta la Fisc, sperând că vor primi banii în cele din urmă

Administraţia Judeţeană a Finanţelor Publice nu mai restituie banii daţi drept taxa auto chiar dacă cetăţenii deţin sentinţe judecătoreşti definitive şi irevocabile în acest sens. Concret, toţi cei care au plătit timbrul de mediu pentru autovehicule, taxa specială pentru autoturisme şi autovehicule, taxa pe poluare pentru autovehicule sau taxa pentru emisiile poluante provenite de la autovehicule nu-şi pot primi banii înapoi. Mai mult, procedura simplificată prin care cei care au achitat acest bir puteau să îşi recupereze banii fără a mai apela la Justiţie, nu este valabilă pentru că procedura de restituire a fost inclusă într-un ordin emis în baza prevederilor din ordonanţa 9/2013 ce a fost abrogată. Fiscul primeşte solicitări, însă nimeni nu vede niciun ban.

Situaţia este cu atât mai gravă cu cât oamenii au hotărâri judecătoreşti definitive şi irevocabile în ceea ce priveşte restituirea banilor daţi pe taxa auto, decizii care practic nu sunt respectate de către stat.

Unul dintre contribuabilii care are hotărâre definitivă şi irevocabilă ce obligă Fiscul să restituie banii luaţi drept taxă auto, este Claudiu din Bicaz. Bărbatului i s-a spus că nu sunt bani, tocmai de aceea instituţia nu poate face plăţi în contul taxei auto.

„Nu am o sumă mare de luat, vreo 800 de lei, însă mi se pare că sunt bătaia de joc a statului. Am la mână sentinţă definitivă, că altfel nu făceam naveta la Fisc atâta timp. Am fost şi sunt dus cu vorba. De câte ori merg să-mi iau banii mi se spune că nu sunt şi nici nu se ştie când vor fi bani. Mă gândeam să-i acţionez în instanţă, însă nu ştiu dacă merită efortul. Alţi bani, altă distracţie, plus timp pierdut. Macar dacă ar găsi vreo variantă de compensare cu dările la bugetul local. Să nu mai plătesc vreo 4 ani în contul acestor bani şi tot ar fi bine. Aşa, stau cu mâna întinsă de parcă i-aş cerşi, ca să-mi dea banii mei“, a spus Claudiu.

„Ordonanţa nr. 9/2013 a fost abrogată, iar orice act normativ cu referire la această ordonanţă este considerat nul. Nu sunt făcute plăţi nici în cazul celor care au câştigat în instanţă pentru că nu există procedură de restituire. Aşteptăm un act normativ în acest sens, dar plăţi nu se pot face“, a declarat Cristina Ionescu, purtătorul de cuvânt al Administraţiei Judeţene a Finanţelor Publice.

Practic, prin abrogarea integrală a Ordonanţei 9/2013 privind timbrul de mediu pentru autovehicule a fost eliminată inclusiv posibilitatea restituirii  sumelor achitate în contul taxei auto. Restituirea banilor ar putea fi realizată doar în baza unui nou act normativ ce trebuia emis până acum. Însă şi mai grav este, după cum spun cei din Finanţe, nici pe calea Justiţiei oamenii nu îşi pot primi banii înapoi.

Acesta este efectul eliminării timbrului de mediu, începând cu acest an, ce a condus în mod direct la eliminarea procedurii de restituire a taxei.

(Natalia RÎŞTEI)

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here