Acasă Social La sfârşitul săptămânii, „Sărbătoarea Curţii Domneşti“

La sfârşitul săptămânii, „Sărbătoarea Curţii Domneşti“

903
0
DISTRIBUIȚI

Primul festival din calendarul evenimentelor acestui an, menite să promoveze municipiul Piatra-Neamţ, va avea loc la sfârşitul acestei săptămâni – duminică 23 aprilie. Ajunsă la cea de-a doua ediţie, „Sărbătoarea Curţii Domneşti“ marchează împlinirea a 526 de ani de la prima atestare documentară a centrului istoric, motiv pentru care autorităţile locale au pregătit mai multe spectacole cu iz medieval.

Astfel, începând cu ora 11.30, va avea loc o paradă medievală, la ora 12 se vor deschide atelierele de ocupaţii tradiţionale interactive – olărit, împletit nuiele, bătut monedă, confecţionare măşti, ţesut-cusut şi atelierul de fierărie medievală. La ora 12.15 primarul municipiului va deschide evenimentul oficial printr-o alocuţiune, după care Străjerii Moldovei vor prelua simbolic în pază Turnul lui Ştefan cel Mare. Momentul va continua cu o horă la care sunt invitaţi să ia parte toţi cei prezenţi, urmată de un moment apetisant: degustarea celei mai mari plăcinte de la Curtea Domnitorului Ştefan cel Mare. Între timp, două tabere de ostaşi – moldoveni şi otomani vor pune în scenă o bătălie, nu la fel de sângeroasă ca acum 500 de ani, dar spectaculoasă.

Pe toată durata evenimentului cei prezenţi – în special copiii – vor putea participa la şcolile de mânuit sabia şi tras cu arcul. Spectacolele vor continua până seara, cu un concurs de tras cu arcul între aceleaşi tabere rivale de ostaşi, o şcoală de dans medieval şi un spectacol susţinut de fachiri profesionişti.

(Roxana ZAHARIA)

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here