Acasă Eveniment Mafia paltinului

Mafia paltinului

851
0
DISTRIBUIȚI

l lemnul este foarte scump, fiind destinat cu precădere fabricării de viori

l un metru cub ajunge şi la 2.000 de euro l în ultimii ani, poliţiştii au prins mai mulţi hoţi specializaţi în furtul acestui tip de arbore

Nu mulţi ştiu că unul din cele mai importante, dar şi scumpe, produse ale pădurilor noastre este paltinul creţ, specie care este protejată prin lege. Arborele face parte din categoria paltinului de munte, însă are fibra ondulată, (sau creaţă, cum i se mai spune), iar această particularitate îi dă lemnului o rezonanţă specifică. Tocmai de aceea este foarte căutat, fiind folosit cu precădere la fabricarea viorilor. Cunoscătorii afirmă că un paltin creţ poate fi găsit o dată la 1.000 de arbori, însă efortul merită dacă stăm să ne gândim că un metru cub de acest tip de lemn ajunge la aproximativ 2.000 de euro. În judeţul nostru, paltinul creţ este cel mai des întâlnit în zona comunelor Pipirig şi Gârcina, însă la nivel silvic nu există o evidenţă exactă a cantităţii acestuia.

Dat fiind faptul că afacerile cu acest tip de lemn sunt extrem de bănoase, din când în când diverse persoane se aventurează să sustragă arbori sperând ca apoi să-i vândă celor interesaţi. Într-o astfel de situaţie a ajuns şi un bărbat din judeţul Mureş care, ieri, era audiat la Poliţia Orăşenească Bicaz după ce, în portbagajul maşinii sale (un Volkswagen  Sharan) a fost găsită o jumătate din trunchiul unui paltin creţ ce fusese tăiat şi sustras, în weekend, din pădurea comunei Ceahlău, care se află în administrarea Ocolului Silvic Privat Oituz. La primele declaraţii, bărbatul din Mureş a spus că el a cumpărat lemnul de la un necunoscut şi urma să-l revândă la Reghin, fa-bricanţilor de viori. Oamenii legii au confiscat lemnul şi maşina cu care acesta era transportat, continuând cercetările pentru a stabili exact cum s-au derulat faptele.

 

Ravagii la Gârcina şi Pipirig

 

În ultimii ani, poliţiştii au prins mai mulţi indivizi care se ocupă exact cu furtul acestui tip de arbore, unii dintre infractori nefiind la prima abatere. De exemplu, în 2015, oamenii legii au identificat trei bărbaţi, cu vârste cuprinse între 24 şi 44 de ani, din Gârcina, care sustrăseseră aproximativ cinci metri cubi de paltin creţ. Lemnul a fost recuperat după câteva descinderi făcute cu sprijinul lucrătorilor silvici.

Pe de altă parte, din anul 2000, la nivelul judeţului au luat fiinţă mai multe grupări infracţionale specializate în furturi de paltin creţ, unii dintre infractori ajungând la câştiguri financiare de zeci de mii de euro până să fie identificaţi. Poliţiştii încearcă să diminueze fenomenul, acţionând zilnic pe linie silvică, însă hoţii nu sunt uşor de oprit. În afară de furturile de paltin creţ din zona Gârcina, fapte similare au fost înregistrate şi la Pipirig.

Acum câţiva ani, o astfel de grupare specializată în comiterea acestui tip de infracţiune a fost destructurată după o acţiune a lucrătorilor Poliţiei Rurale Piatra-Neamţ, împreună cu colegii lor de la Gârcina, Bodeşti şi Dobreni. Acţiunea a avut loc noaptea, când au fost depistaţi mureşeanul Ionel F. (de 40 de ani, din localitatea Hodac), alături de Vasilică G. (24 de ani) şi Neculai G. (35 de ani), ambii din Pipirig. Ei tăiaseră patru paltini creţi şi trei fagi nemarcaţi, în stare verde şi de pe picior, dintr-o pădure apropiată de Pipirig. Arborii urmau să fie vânduţi unui fabricant de instrumente muzicale, din zona Ardealului.

„Hoţii sunt dificil de identificat, mai ales că lemnul nu este transportat sub formă de buştean. Este tăiat şi încărcat în autoutilitare, unde poate fi camuflat foarte uşor. În acest dosar au fost zile şi nopţi de nesomn pentru a-i identifica. Hoţii sunt foarte bine pregătiţi şi lucrează în echipă, au utilaje performante, iar traseul până la destinaţie este verificat de un antemergător“, explica, la vremea respectivă, un subofiţer care a lucrat la acel dosar.

Trebuie precizat că infractorii de acest gen, care se ocupă în special cu tăierea şi comercializarea de paltin creţ, fac ravagii în păduri, până ajung să identifice arborele căutat. Acest lucru se întâmplă pentru că ei trebuie să cresteze toţi paltinii, să îi decojească, pentru a vedea dacă arborele are fibra ondulată.

(Mihai SAVA)

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here